Turkse Angora
© mstein / stock.adobe.com
Turkse Angora Kat
Inhoudsopgave
De Turkse Angora wordt door velen liefkozend ‘oudste raskat ter wereld’ genoemd. Wat is er waar van deze bewering, en waarom betoveren deze langharige katten dierenliefhebbers wereldwijd?
Genetische onderzoeken bevestigen dat de Turkse Angora daadwerkelijk een van de oudste kattenrassen wereldwijd is. Zijn lange vel is ontstaan door een natuurlijke mutatie en niet door een gerichte selectie door de mens, hierdoor onderscheidt de geschiedenis van de Turkse Angora zich van veel andere kattenrassen.
Uiterlijk
In Turkije is de ‘Ankara kedisi’, de zogenaamde Turkse Angora, zelfs verheven tot nationale kat. Geen wonder dat de gespierde, en met maximaal 5 kilogram toch elegante kat met een lange vacht veel kattenliefhebbers charmeert. De vacht van de Angora onderscheidt zich door zijn zijdezachte textuur. Zonder ondervacht ligt de vacht dicht aan het lichaam en is daardoor makkelijk te reinigen. Het klimaat van het oorspronkelijke leefgebied van de Turkse Angora is ook de reden waarom de kat in de winter een dichte, borstelige vacht met opvallende kraag heeft en in de zomer een bijzonder korte, lichte en zijdeachtige vacht. Het kattenras is perfect aangepast aan de hete zomer en koude winter in de Anatolische en blanke berggebieden.
De staart is lang en erg borstelig. Door zijn elegante lichaamsbouw met lange benen mag de Turkse Angora er dan fraai uitzien, maar laat je niet voor de gek houden! De kop van een Turkse Angora heeft een v-vormige vorm van de basis van de oren tot het puntje van de neus. Zijn bijzonder hoog geplaatste ogen vallen in het bijzonder op. Veel aandacht wordt ook aan de oren van raskatten besteedt, veel fokkers prefereren grote, open oren met fijne vegen.
Het uiterlijk van de Turkse Angora veranderde in de loop van tijd. Geen wonder; het kattenras is bekend sinds de 15e eeuw en heeft een al evenlange geschiedenis! De oorspronkelijke uit Turkije naar Europa geïmporteerde kat had een zeer sterke, robuuste lichaamsbouw. Ondertussen hebben fokkers en fokorganisaties liever de moderne, slankere type raskat.
Tot de jaren ‘90 waren alleen de witte katten erkend, in Turkije geldt vandaag de dag nog steeds de regel dat de Turkse Angora een witte vacht moet hebben. Begin jaren ’90 werden ook de gekleurde rassen geïntroduceerd bij de FIFe (Fédération Internationale Féline). Sindsdien is de Turkse Angora bij alle verenigingen ook in het zwart en rood, evenals de verdunning zilver en variaties op deze kleuren erkend. Daarbij kunnen ook zowel gevlekte als ‘Tabby’ tekeningen voorkomen. Niet gewenst en erkend zijn de kleuren ‘Chocolate’, ‘Bruin’, ‘Lila’ en ‘Point’.
In tegenstelling tot andere kattenrassen, zoals de Ragdoll, kan een Turkse Angora elke kleur ogen hebben. Of het nu groen, goud, groen-goud, koper, blauw of tweekleurig is, er is geen verband tussen de kleur van de ogen en de vachtkleur.
Karakter
De Turkse Angora geldt als een bijzonder intelligent kattenras. Ze houdt ervan om te knuffelen met haar baasjes, maar wordt ook graag mentaal uitgedaagd. Voor intelligentie- en voerzoekspelletjes zijn ze meestal wel te porren, maar ook uit traditionele spellen met vissen, ballen en muizen haalt de levendige kat zijn vreugde. Tijdens het spelen toont de kat zijn buitengewone vitaliteit, die het ook graag doorgeeft aan haar baasjes. De Turkse Angora is een zeer mensgerichte kat en houdt ervan om haar baasjes op de voet te volgen. Lekker spinnen of knuffelaanvallen? Oneindige speelsheid? Dan ben je aan het goede adres bij de Turkse Angora! Interactie met zijn familie is bijzonder geliefd bij de Turkse Angora. Dit maakt ze ondanks haar ongecompliceerde, vriendelijke karakter een veeleisend ras dat veel aandacht nodig heeft en afhankelijk door haar individuele karakter. Doordat de Turkse Angora ondanks alle activiteiten geen agressie toont en zijn baasjes volledig ondersteund kun je je makkelijk aan hem binden. Het ras is hierdoor perfect voor families, ze houden ervan om met kinderen te spelen, te knuffelen met volwassenen en de aandacht die wordt gegeven in een diervriendelijke familie.
Hoe veel de Turkse Angora ook van het avontuur van het buitenleven houdt, de vrijheid van de natuur kent ook gevaren. Het onbekommerde kattenras vertrouwd mensen vaak onvoorwaardelijk en naderen ze vreemden vaak met een omhoogstaande staart en luidt spinnend. Veel dieren rijden ook graag in vreemde auto’s mee… Katten, die veel vrijheid hebben, moeten daarom altijd van een microchip voorzien worden door een dierenarts en geregistreerd worden bij een huisdierenregister. Hierdoor kunnen ze bij twijfel worden geïdentificeerd en snel weer naar huis worden gehaald.
Geschiedenis
Is de Turkse Angora daadwerkelijk de oudste raskat ter wereld? Wetenschappers hebben zich met dit thema bezig gehouden en met genetische screening gedemonstreerd dat de langharige Turkse Angora daadwerkelijk door natuurlijke mutatie is ontstaan. In tegenstelling tot andere rassen ontstond de Turkse Angora niet door middel van gerichte selectie. De Turkse Angora is dus werkelijk een van de oudste kattenrassen ter wereld!
De Turkse Angora stamt oorspronkelijk uit de Kaukasus en is erg nauw verwant met de Turkse Van kat. Sinds de 15e eeuw is ze bekend in Turkije. Sultans van het Ottomaanse Rijk stuurden de katten in de 16e eeuw als een geschenk aan het hof in Engeland en Frankrijk en maakten de kat hierdoor ook in Europa bekend. De aandacht van de adel, de rijken en de beroemden was verzekerd omwille van de lange vacht! Maar de Turkse Angora was niet alleen populair aan het hof. Zelfs wetenschappers en biologen waren gefascineerd door de edele kat met zijn zijdezachte vacht. In een boek van de Franse bioloog Georges-Louis Leclerc de Buffon wordt de Turkse Angora al in 1756 genoemd en afgebeeld.
In de 18e eeuw waren de katten een statussymbool aan de Europese hoven. Eén van de beschrijvingen over het ras stamt uit 1834. William Jardine schreef: ‘’Angora katten worden in dit land vaak als salonkatten gehouden. Ze worden gezien als zachter en vriendelijker dan gewone katten.’’ Charles Ross gaf in 1868 een andere beschrijving van de Turkse Angora: ‘’De Angora is een wonderschoon ras met zilverachtig haar met een zijdezachte textuur (…) Het zijn prachtige, vriendelijke schepsels.’’
Het Perzische ras heeft de Turkse Angora naar de achtergrond verdrongen en het bestand van de kat zelfs in Turkije dreigend laten krimpen. In de dierentuin in Ankara en Istanbul zijn zelfs een paar exemplaren van de Turkse Angora gehandhaafd om het voortbestaan van de dieren te verzekeren…
In de jaren ’50 werd het moderne ras van de Turkse Angora geboren. In 1954 kwam de eerste Turkse Angora in de VS, waar ze sinds 1973 erkend zijn door de Amerikaanse kattenfok organisatie CFA, maar alleen met een witte vacht. De erkenning van de gekleurde varianten volgde in 1978. Vanuit de VS kwamen de eerste rasdieren weer naar Europa. Het ras werd hoofdzakelijk op geïmporteerde dieren uit Turkije gebaseerd. Interessant was vooral dat deze katten voornamelijk uit dierentuinen werden geïmporteerd.
Zo vind je de juiste fokker
Ook al is de Turkse Angora niet een van de meest populaire rassen, heeft het zich vandaag de dag toch hersteld. Wie een Turkse Angora in huis wil nemen hoeft daarom niet naar Turkije, ook in Nederland zijn er veel fokkers gevestigd.
Een raskat is slechts zo goed als het huishouden waar ze opgroeide. Professionele fokkers hechten daarom waarde aan lidmaatschappen van een fokvereniging en zorgen voor een goede gezondheid en voeding van hun fokdieren. Dat heeft natuurlijk ook een prijs. Gewone katten kosten al gauw 500 euro, fokkatten kosten vaak nog meer. Je moet er echter rekening mee houden dat deze prijs niet alleen voor het rasdocument van jouw toekomstige kat is, maar ook voor de toewijding en kennis die de fokker heeft geïnvesteerd in jouw dier en de verzorging van haar ouders. Eventueel dekgeld en kosten voor de voeding en bezoeken van de dierenarts voor de kattenmoeder en kittens komen hier samen. De aankoopprijs van de kat dekt zelden de volledige kosten. Fokken is een dure hobby, vertrouw daarom nooit ‘vermeerderaars’ die ‘raskatten zonder documenten’ aanbieden! Over het algemeen wordt hierbij bespaart op verstandige kruisingen, voldoende tijd tussen verschillende nestjes, de hersteltijd van de moederkat, gezondheidszorg, genetische tests of de voeding…
Een verantwoordelijke fokker kan je onderzoeksdocumenten van de dierenarts en papieren van de ouders overleggen en geeft zijn kittens twaalf weken de tijd om al het essentiële voor katten te leren van zijn moeder. Alleen dan zijn de kittens bereid om zich van harte aan te sluiten bij hun nieuwe familie. Een wachttijd die het waard is! In de komende 12 tot 18 jaar behoort de Turkse Angora tot jouw familie en ze zal je betoveren met haar filantropische en uitgaande natuur!
Gezondheid
Bij de Turkse Angora komt een autosomal recessief geërfde ataxie voor. Deze zogenaamde ‘waggelkat’ heeft een neurologische storing die problemen geeft aan de coördinatie. Veel kittens sterven al op jonge leeftijd. Met uitgebreide behandelingen, bijzondere hulp, de juiste huisinrichting en speciale zorg van de dierenarts kunnen ataxiekatten toch nog oud worden! De oorzaak van deze ziekte is nog niet bekend, daarom is het ook nog niet zeker of deze aangeboren is, volwassen dieren worden ook niet ziek.
Bij hagelwitte katten treedt vaak genetisch bepaalde doofheid of gehoorverlies op. Ook evenwichtsstoornissen zijn bekend. Deze problemen zijn niet rasspecifiek, maar omdat veel Angora katten hagelwit zijn komt het vaak voor.
Houden en voeding
Als robuust, gezond kattenras heeft de Turkse Angora geen speciale verzorging of voeding nodig. De beste basis voor een lang, gezond kattenleven is hoogwaardig kattenvoer met veel proteïnen. Als vleeseters zijn katten op hoogwaardige proteïnen aangewezen. Koolhydraten kunnen ze niet of nauwelijks verwerken, wat kan leiden tot complicaties als diabetes.
‘Je bent wat je eet’, deze veel gehoorde spreuk geld ook voor onze huiskatten. Zo is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat katten precies weten wat goed voor ze is. Ze hebben het liefste voedsel waarvan de samenstelling overeenkomt met die van een muis, de natuurlijk bron van voedsel voor een vleesetende kat. Deze prooi bestaat voor 85 procent uit vlees, waaronder zuiver vlees, bindweefsel en organen. De rest zijn plantaardige stoffen uit het spijsverteringskanaal, botten en haren. De doorsnee muis bestaat over het algemeen uit 50 tot 60 procent proteïnen, 20 tot 30 procent vet en 3 tot 8 procent koolhydraten uit de inhoud van het spijsverteringskanaal van het dier. Het juiste kattenvoer moet overeenkomen met deze samenstelling.
In tegenstelling tot de verwachtingen is het vrij gemakkelijk om erachter te komen wat er werkelijk in het kattenvoer zit. Op elk etiket van kattenvoer moeten de ingrediënten in termen van kwantiteit worden vermeld, het ingrediënt met het grootste aandeel moet als eerste genoemd worden. Het is ook niet verwonderlijk dat vlees bovenaan die lijst moet staan. Maar toch is vlees niet altijd alleen vlees! De beschrijving ‘vlees en dierlijke bijproducten’ geeft aan dat er naast zuiver vlees ook alle bij- en afvalproducten zoals organen, botten en pezen in zitten. Hoewel het voeden van puur zuiver vlees leidt tot tekorten, moet goed voer daarom ook ingewanden bevatten, anderzijds zijn niet alle ingewanden makkelijk verteerbaar. Dat geldt in het bijzonder voor de afvalproducten zoals botten en pezen. Naast ingrediënten wordt bij veel diervoederproducten de zogenaamde ‘analysegarantie’ aangegeven. Dit is de kwantitatieve chemische analyse van de stoffen in het voer. In de meeste gevallen zijn de percentages van proteïnen, vet, as, vezels en vochtigheid, soms worden ook de percentages van vitamine en mineralen weergeven. Zo kun je snel en gemakkelijk nagaan hoe goed het voer in de winkels daadwerkelijk is!
Afgezien van de juiste voeding moet de Turkse Angora kat ook jaarlijks gecontroleerd worden door de dierenarts om de nodige vaccinaties te krijgen, een blik op het gebit te werpen en om eventuele vragen te beantwoorden. Even kort naar het hart en de longen luisteren behoort ook tot de jaarlijkse ‘check-up’, dit om eventuele ziektes vroegtijdig te herkennen.
Wij wensen jou en jouw kat een geweldige tijd samen!
Ragdoll
Een kat die lijkt op een lappenpop? Niet bepaald! De Ragdoll is een echt ras voor liefhebbers van Siamese Katten en andere Point-katten. De zachtaardige reuzen hebben een prachtige vacht, unieke kleuren en lichtblauwe ogen.
Blauwe Rus
Op het eerste gezicht toont de Blauwe Rus gelijkenissen met de Kartuizer of de blauw-grijze Britse Korthaar. Wie goed kijkt ziet echter dat deze rassen onder geen beding te verwarren zijn!
Brits Korthaar
Ben je op zoek naar een kat, die uw familie met zijn rustige en evenwichtige karakter perfect aanvult en die geschikt is voor het leven in huis? Dan is de kans aanwezig dat je het ras ‘Brits Korthaar’ aanbevolen krijgt. De pluche vacht en de grote ogen van de Brits Korthaar kan bijna geen kattenvriend weerstaan. Daarnaast is ook het karakter van de Brits Korthaar makkelijk lief te hebben. Maar wat moet je nog meer weten? Ons rasrapport stelt je gedetailleerd voor aan de Brits Korthaar en biedt je tips voor de aankoop, de voeding en de verzorging.