Affenpinscher

Affenpinscher

Really cute black affenpinscher dog in a field.

De Affenpinscher is een van de oudste en oorspronkelijkste hondenrassen van Duitsland. Met een grootte van ca. 30 cm is hij weliswaar erg klein, maar onderschatten moet je de kleine kerel niet. Zijn levendige temperament, zijn gepassioneerde moed en zijn ondeugendheid maken van hem een grote persoonlijkheid.

Geschiedenis

Van welke honden de Affenpinscher precies afstamt kan moeilijk achterhaald worden omdat kleine ruwharige honden vroeger in veel landen voorkwamen. De meest waarschijnlijke these is dat de Affenpinscher een kruising is tussen Pinschers en Aziatische mopsachtige honden. Ook het kleine hondentype welke wordt afgebeeld op een schilderij uit 1934 van de schilder Jan van Eyk zou een voorouder kunnen zijn van de Griffon, de Dwergschnauzer of de Affenpinscher. Het staat vast dat de Affenpinscher zoals hij er tegenwoordig uitziet al erg lang bestaat.

In Duitsland, dat tegenwoordig als land van herkomst van het ras wordt gezien, behoren Affenpinschers tot de oudste en minst veranderde hondenrassen. Zelfs Albrecht Dürer (1471-1528) heeft al honden van houtsnedes gemaakt die erg lijken op de huidige Affenpinscher. De Affenpinschers worden in bronnen voor het eerst genoemd in 1879 in het naslagwerk ‘Het leven der dieren’ van Brehms uit 1890. Hierin werd het ras al uitvoerig beschreven. Dit is terug te zien in de populariteit van deze kleine moedige honden. Terwijl ze oorspronkelijk als rattenvangers gehouden en gefokt werden, waardeert men nu hun trouwe verbondenheid met het gezin, wat er in combinatie met hun moed en waakzaamheid voor zorgt dat het betrouwbare waakhonden zijn.

Beschrijving

Deze rashond heeft zijn niet bepaald vlijende naam “Affenpinscher” te danken aan zijn bakkenbaard en zijn typische warrige haar rondom de ogen, wangen en kin. Daardoor heeft de hond qua gezichtsuitdrukking iets weg van een aap. Dit wordt versterkt door zijn redelijk platte neus, de ronde ogen en de overbeet, die hem onderscheidt van andere Pinschers. Het is echter niet alleen de overbeet die hem onderscheidt van andere vertegenwoordigers van zijn rassenfamilie. Ook de korte mond en zijn ruwe vacht maken een hele bijzondere Pinscher van hem. Hij wordt weliswaar af en toe met een Griffon verward, maar in tegenstelling tot dit ras is zijn snuit minder breed en lang. Als de mond gesloten is, mogen zijn tanden overigens niet zichtbaar zijn.

Terwijl de Affenpinscher vroeger in verschillende kleuren en gradaties voor kwam – van geel tot rood, van grijs tot blauw – wordt hij tegenwoordig volgens de rassenstandaard alleen in het zwart gefokt. Het zwarte haar heeft een harde textuur en siert het hoofd. De honden hebben borstelige wenkbrauwen, een volle baard en stekelige hoofdbeharing en bakkenbaarden. Ook rond zijn ronde ogen heeft hij veel haar.

Karakter van een Affenpinscher

Voor dit kleine kereltje is verveling het ergste wat er bestaat. De levendige Affenpinscher is blij met elke vorm van afwisseling. Hij gaat vol enthousiasme mee en kan er geen genoeg van krijgen. Hij kan goed met andere honden overweg en houdt ervan om te dollen met andere honden. Ook met kinderen, die net zo speels zijn, kan de kleine dwerg over het algemeen ook goed overweg. Hij kan je echter ook duidelijk laten merken als hij iets niet leuk vindt.

De Affenpinscher heeft een eigen wil en kan van tijd tot tijd brutaal of koppig zijn als iets niet zo gaat als hij wil. Maar door zijn vriendelijke karakter vergeeft men hem deze koppige buien erg snel. Hij blijft niet al te lang in deze bui hangen en laat zich met een klein spelletje makkelijk afleiden. Dankzij zijn hoge intelligentie is hij snel van begrip en begrijpt hij wat er van hem verwacht wordt. Zo is hij ondanks zijn eigenwijsheid een ongecompliceerde hond die zich makkelijk aanpast.

Hij staat zijn baasje te allen tijde bij en is een erg aanhankelijke partner die van knuffelen houdt. Zijn taak als “beschermer van het gezin” neemt hij erg serieus. Vreemden leren hem dan als kleine “duivel” kennen. Het is niet voor niets dat het ras de Franse naam „Diabletin Moustache“ heeft wat vrij vertaald “kleine duivel met bakkenbaard”.

Gezondheid

In vergelijking met veel andere hondenrassen is de prijs van een pup van een Affenpinscher een goede investering omdat de honden een gemiddelde levensverwachting van 15 jaar hebben. Dat heeft te maken met het feit dat het ras sinds het ontstaan bijna niet veranderd is en de oorspronkelijke robuuste toestand behouden is gebleven. Het ras is in tegenstelling tot andere rassen nooit de weg van modehond in geslagen. Er zijn zo goed als geen ras-typische ziektes. Daardoor heeft het kleine kereltje een uitstekende gezondheid.

Voeding

De Affenpinscher heeft over het algemeen geen last van intoleranties, allergieën, de neiging tot overgewicht of aanleg voor ziektes die bijzonder voer vereisen. Dat maakt het voeren van deze rashond erg makkelijk. Ze hebben geen speciaal hondenvoer nodig en verdragen zowel droog- als natvoer en ook zelf gemaakt of rauw voer. De vraag welk voer je het beste in de voerbak van je hond kan doen, is daardoor niet makkelijker te beantwoorden. Het aanbod aan hondenvoer is enorm en er zijn verschillende voedingsmogelijkheden.

Welk voer voor jouw hond het beste is, hangt van zijn individuele behoeftes af. De voeding van een hond moet worden aangepast aan zijn leefstijl en de levensomstandigheden. Want welke voedingsstoffen je lieveling in welke verhoudingen nodig heeft, is van hond tot hond verschillend en kan in de loop der tijd veranderen.

Bij de keuze van het juiste voer moet je minder afgaan op beloftes die producenten in reclames maken. Een voedingstabel die is afgestemd op leeftijd, gewicht, activiteitenniveau en gezondheidstoestand kan je een overzicht geven wat je hond voor een gezond en actief leven nodig heeft.

Veel hoogwaardig vlees, een beetje groente en belangrijke vetten horen bij elk goed hondenvoer. Te veel graan en andere vulstoffen zoals zoetstoffen of chemische conserveringsmiddelen hebben niets te zoeken in de voerbak van je viervoeter.

Verzorging

De Affenpinscher stelt hogere eisen aan zijn verzorging dan aan zijn voer. Het ras wordt vaak als makkelijk te verzorgen beschreven. Je zou denken dat de verzorging dan ook minder tijd in beslag neemt. Dat is bij de Affenpinscher echter niet het geval want het zwarte lange haar moet regelmatig onder handen worden genomen met een borstel of een kam om schoon te blijven en niet te gaan klitten. Bovendien moet het minstens twee keer per jaar getrimd worden. Wassen moet je de vacht van je hond echter alleen als het absoluut noodzakelijk is.

Zodat de verzorging van je Affenpinscher ondanks alles geen “gevecht” wordt, moet je je hond zo vroeg mogelijk laten wennen aan verzorgingsrituelen. Voer vaste tijden voor de verzorging van je hond in en richt je dan op zijn vacht, zijn tanden, oren en ogen. Zorg dat het borstelen en controleren van je dier gepaard gaat met iets leuks – aai je hond, geef hem aandacht en leer hem dat het de moeite waard is om stil te zitten voor een wellness-momentje. Het knippen van de nagels kan door de dichte zwarte vacht al snel onaangenaam worden als er per ongeluk te veel wordt afgeknipt. Je kunt het noodzakelijke en regelmatige knippen daarom het beste aan een dierenarts overlaten.

Affenpinscher fokkerij

Aan het begin van de industrialisering en het fokken van nieuwe hondenrassen, waarbij er naast het karakter ook steeds meer waarde werd gehecht aan het uiterlijk van het dier, werd de vraag naar de kleine rattenvanger met de aapachtige uitdrukking minder. Tegenwoordig worden er in Duitsland, het land van herkomst, per jaar maar 20 tot 30 puppy’s per jaar geboren. Een andere reden voor het lage aantal puppy’s is dat Affenpinschers meestal maar twee tot drie puppy’s per worp krijgen. Desalniettemin komen er ook in andere landen fokkers voor die zich op dit bijzondere ras gericht hebben. Naast de officiële FCI-standaard, die door de Duitse „Pinscher-Schnauzer-Klub 1895“ werd overgenomen, komen er binnen de Britse Kennel Club (KC) en de Amerikaanse Kennel Club (AKC) nog twee standaards voor die verschillen van de FCI.

Affenpinscher puppy‘s

De puppy’s hebben over het algemeen een zwarte vacht met een gelijkmatige zwarte onderwol. Soms komen ook grijze of bruine varianten voor. Omdat de Affenpinscher per worp maar twee of drie puppy’s ter wereld brengt, is het een van de meest zeldzame hondenrassen ter wereld.

Affenpinscher kopen

Wie vandaag de dag interesse heeft in een Affenpinscher moet soms erg lang op een puppy wachten. Alleen het zoeken naar een geschikte fokker kan door grote afstanden en weinig puppy’s al veel tijd en geduld kosten. Wie na veel moeite een fokker gevonden heeft, heeft natuurlijk de neiging om “snel toe te slaan”. Maar net als bij alle honden moet je ook bij de aankoop van een Pinscher geen slechte fokkers ondersteunen. Let erop dat de fokker de nodige papieren met FCI-logo heeft zodat je er zeker van kan zijn dat het om een gezonde puppy gaat. Een zuivere rashond met papieren kost vaak 1.000 tot 1.500 euro. Als het voor jou niet van belang is of het om een zuivere rashond gaat, is het ook zeker de moeite waard om een bezoek aan het asiel te brengen.

Basisbenodigdheden

Voordat de Affenpinscher bij je intrekt moet je de basisbenodigdheden is huis halen. Denk aan voerbakken voor water en voer, lijn met tuigje of halsband, een hondenbed en hondenspeelgoed. Omdat de vachtverzorging bij de Affenpinscher absoluut noodzakelijk is, moet je een milde hondenshampoo en borstel in huis hebben. Voor de zekerheid is het ook aan te raden om een vlooienkam en tekentang aan te schaffen. Voor het transport van een Affenpinscher is een kleine transportbox ideaal omdat het om een klein hondenras gaat.

Mis je iets? Ontdek nu het hondenbenodigdheden-assortiment in onze zooplus-shop!

Houding en opvoeding

Om tevreden te zijn hebben Affenpinschers niet veel meer dan nabijheid van hun baasje nodig. De aanhankelijke op mensen gerichte dwergen hebben veel toewijding nodig. Verder stellen ze geen hoge eisen aan hun omgeving. Ze voelen zich in een kleine stadswoning net zo thuis als in een groot huis met tuin.

Affenpinschers zijn over het algemeen honden die makkelijk kunnen worden opgevoed. Dit heeft te maken met hun vriendelijke aard en aanhankelijke karakter. Bovendien zijn de honden erg op mensen gericht. Het klopt dat Affenpinschers snel leren en bereid zijn hun baasje te volgen. Het ras staat er echter ook om bekend hardnekkig te zijn. Vaak zijn de honden koppig en dit kan voor problemen tijdens de opvoeding zorgen. Consequentie is daarom van groot belang. Als het hieraan ontbreekt kan dat bij deze hond grote gevolgen hebben. Het kleine lieve kereltje kan dan een echte tiran worden.

Hoeveel beweging heeft de Affenpinscher nodig?

Het is belangrijk dat de temperamentvolle en levendige Affenpinscher voldoende te doen hebben. Ze houden van lange afwisselende wandelingen en genieten van spelen en dollen in de natuur – met hun gezin of met andere honden. Ongeacht hun grootte moet je ze voldoende uitdaging geven en hun behoefte aan beweging niet onderschatten. Gelukkig staan Affenpinschers open voor elk spelletje. Het zoeken naar bezigheden zou bij deze rassen dan ook niet al te moeilijk moeten zijn. Doordat de Affenpinschers speels en snel van begrip zijn, zijn het dankbare en ongecompliceerde honden die snel enthousiast worden bij nieuwe opdrachten en activiteiten.

Een van de besten

Ondanks zijn geringe grootte en het feit dat hij bekend staat als „hond voor beginners“ moet je de opvoeding van je Affenpincher wel serieus nemen. Vooral voor beginners kan het bezoeken van een hondenschool handig zijn om de basis te leren. Wie de juiste regels kent en zijn hond liefdevol en consequent opvoedt zal snel plezier beleven aan zijn Affenpinscher. Ten slotte schreef Alfred Edmund Brehm al in zijn naslagwerk „Brehms Tierleben“ uit 1890: “de hond moet als een van de besten gezien worden. Het is een levendig en vermakelijk dier, hij is de mens in hoge mate genegen, vlijend en liefkozend tegenover zijn vrienden en erg braaf in het gevecht met andere honden”.

Gerelateerde artikelen
Onze meest behulpzame artikelen
11 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.
10 min

Dwergpinscher

Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.
10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.