Maltezer

maltezer hond

maltezer hond

Als slimme en vrolijke begeleidingshonden enthousiasmeren de kleine, sneeuwwitte Maltezers talrijke dierenvrienden. Ze zijn geweldige maatjes voor mensen die hun viervoeter graag om zich heen hebben en die het leuk vinden om de zijdezachte vacht te verzorgen.

Uiterlijk

Schattig-elegante blikvanger

De donkere speldenoogjes en zwarte neus in combinatie met een stralend witte vacht, laat het hart van vele hondenliefhebbers al meteen smelten. Ondanks de schofthoogte van slechts 21-25 cm en een gewicht van maximaal 4 kg, valt deze vrolijke verschijning direct op. De zijdeachtige vacht heeft geen ondervacht en rijkt tot op de grond. Deze verzorgde verschijning van de Maltezer heeft echter wel een uitgebreide verzorging van zijn baasje nodig. Optisch lijkt dit ras sterk op zijn verwanten, de overige ‘bichons’ – in het Nederlands ‘schoothondjes’. De gelijkenis met de witte Coton de Tuléar is hierbij bijzonder groot. Desalniettemin is de Maltezer kleiner en heeft een gladde vacht.

Geschiedenis

De oorsprong van dit ras brengt ons terug naar de oudheid: een theorie vertelt dat de voorvaders van de Maltezer uit Egypte komen, vanwaar ze door kooplieden verspreid werden. Zo vonden archeologen in het graf van de beroemde farao Ramses II., die in het jaar 1225 v. Chr. stierf, kleine hondenbeelden, die al op de huidige Maltezer lijken. Schilderingen op vazen van rond 700 jaar later, tonen een kleine hond, waarnaast het woord ‘Melitae’ te lezen is. Het verleden is echter niet eenduidig te verklaren evenals de naam van het ras: lange tijd ging men ervanuit dat deze op het eiland Malta voor de kust van Sicilië duidde of het Dalmatische eiland Milet. Echter wordt tegenwoordig vermoed dat de naam van het semitische woord ‘màlat’ afstamt, wat voor haven staat en in veel dorpsnamen gebruikt werd.

In ieder geval weten we zeker dat de voorvaders van de kleine hond al in de oudheid bekend waren en ze toen al populair waren als gezelschapshond. Door de jaren heen waren de mooie hondjes felbegeerde maatjes van chique dames, mensen van adel en keizers en koningen. Tot de gelukkige eigenaressen van Maltezers behoorden bijvoorbeeld de Britse koningin Victoria evenals de Franse koninginnen Marie Antoinette en Joséphine Bonaparte. Tot op heden is de Maltezer een populaire hond, die zich ook in de stad helemaal thuis kan voelen.

Karakter

Goed gemutst op vier poten

Maltezers compenseren hun kleine formaat met positiviteit en een levendige uitstraling. Ze zijn slim, goedaardig, spelen veel en leren graag nieuwe trucjes. Ze zijn waakzaam maar blaffen niet snel. De Maltezer moet vaak even wennen aan vreemden – hij hecht zich geheel aan zijn baasje, dat hij het liefste altijd om zich heen heeft. Alleen zijn is moeilijk voor het ras, dat al duizenden jaren gefokt wordt om mensen met hun gezelschap te verblijden. Daarom moet je deze aanhankelijke viervoeter niet langere tijd alleen thuis laten. Hij is een ongecompliceerde begeleider: samen spelen, uitstapjes of samen niets doen – de Maltezer verspreid altijd een goed humeur, als hij maar samen is met zijn geliefde mensen.

maltezer puppy

Leergierige viervoeter

De opvoeding van deze leergierige hond is zelfs voor beginners niet moeilijk. De Maltezer staat bekend als leergierig, maar hij is ook erg sensibel – vermijd ruwheid in de omgang met deze gevoelige hond, die het liefste elke wens van jou als baasje vervult. Bij het ontdekken van nieuwe dingen geldt echter ook: vertroetel jouw Maltezer niet – de kleine hond is over het algemeen moedig en open en veel meer dan alleen een schoothondje. Natuurlijk heeft ook de Maltezer een consequente opvoeding nodig om te leren wat hij wel en niet mag – laat je niet overhalen door bedelende blikken en maak geen uitzonderingen als hij bijvoorbeeld niet in bed mag – ook als het moeilijk te weerstaan is. Als je hem één keer zijn zin geeft, moet je weer helemaal overnieuw beginnen.

Gezondheid

Zoals veel kleine honden is ook dit ras gevoelig voor patellaluxatie, het pijnvolle verschuiven van de knieschijf. Om dit te voorkomen kun je het beste ervoor zorgen dat je hond geen overgewicht krijgt en regelmatig beweegt, dit versterkt namelijk de stabiliserende spieren rondom de knie. Bovendien neigen ze naar suikerziekte evenals problemen met de traanbuisjes. Om laatstgenoemde te voorkomen, moet je de ogen haarvrij houden zodat er geen puntjes van de haren in de ogen komen en deze irriteren. Reinig de ogen van je maatje het beste dagelijkse met speciale oogreiniger voor honden. Om de hond gezond te houden, hoort bij de prachtige vacht ook dagelijks borstelen, daar verviltingen snel kunnen leiden tot ontstekingen of huidschimmels. In goede gezondheid kan een Maltezer 14 tot 16 jaar oud worden.

Voeding van de Maltezer

Bij een lichte hond die naar standaard maximaal 4 kg weegt, is het des te meer van belang om overgewicht te vermijden. Bedenk: 2 kg te veel op de ribben komt overeen met een mens, die in plaats van een ideaal gewicht van 70 kg, ver boven de 100 kg weegt! Maltezers met overgewicht hebben een verhoogd risico op gewrichts- en hartproblemen evenals suikerziekte. De richtwaardes van de producent met betrekking tot de dagelijkse hoeveelheid voer zijn alleen richtlijnen, die je aan moet passen aan jouw viervoeter. Weeg de volwassen Maltezer dus regelmatig om waar nodig bij te kunnen sturen. Als je hond bij je komt wonen, geef hem dan idealiter het voor hem bekende voer om hem gemakkelijker te laten wennen aan een nieuwe omgeving. Voedingsveranderingen moeten over het algemeen voorzichtig doorgevoerd worden, bijvoorbeeld door dagelijks steeds iets meer van het nieuwe voer bij het bekende voer te mengen. Op deze manier vermijd je overgevoeligheidsreacties zoals diarree of overgeven.

Het voer moet afhankelijk van de keuze voor nat- of droogvoer, een hoog vleesgehalte hebben – zo kan je viervoeter de voedingsstoffen optimaal verwerken. Een voeding met hoogwaardig voer of juist goedkope vulstoffen en of deze afgestemd zijn op de voedingsbehoefte van je viervoeter, weerspiegelt zich ook in een glanzende vacht, gezonde huid en een probleemloze spijsvertering. Let ook bij lekkernijen op een goede kwaliteit: naast tandverzorgingssnacks met bijkomende voordelen zijn bijvoorbeeld gevriesdroogde snacks zonder graan prima als kleine beloning tussendoor. Vanzelfsprekend moet je Maltezer altijd beschikken over voldoende vers drinkwater.

Verzorging

Ook een erg kleine hond heeft genoeg ruimte voor een grote vacht – de Maltezer is hiervoor het levende bewijs! De verzorging is intensief en moet door nieuwkomers niet onderschat worden! Als vachtonderhoud je tegen staat, kun je beter niet voor een Maltezer kiezen. Na elke wandeling moet je je Maltezer controleren op blaadjes of takjes die in zijn vacht zijn blijven hangen en die verwijderen. De lange zijdeachtige vacht behoeft dagelijks borstelen daar er anders snel verviltingen ontstaan. Daarnaast staat er minimaal twee keer per maand een bad op het verzorgingsprogramma: wen je puppy meteen aan dit ritueel en gebruik milde hondenshampoo voor lang haar of shampoo voor een witte vacht.

Borstel de vacht van je hond grondig voor het badderen. Gebruik hiervoor lauw water, masseer de shampoo zorgvuldig in en spoel het daarna grondig uit. Een tweede wasbeurt met conditioner zorgt voor extra vachtverzorging. Als laatste moet je de vacht droogmaken en droogföhnen, want een natte Maltezer kan snel verkouden raken. Verzorg de oren bij behoefte met een oorreiniger en houd de ogen, die je regelmatig met oogreiniger moet schoonmaken, vrij van haren. Controleer ook de nagels regelmatig, vooral op latere leeftijd worden deze vaak te lang en moeten ze met een nagelschaar bijgeknipt worden.

Bezigheid

Zo graag als een Maltezer ook een ‘schoothondje’ is – ook in deze hond schuilt een kleine avonturier die het liefst dagelijks op verkenningstocht gaat en naar hartenlust wil snuffelen. Hij houdt erg van spelen. Vind hierbij een goede balans tussen lichamelijke en geestelijke belasting – te veel ‘hondensport’ kan de kleine viervoeter uit evenwicht brengen omdat hij telkens op de volgende prikkel wacht. Zorg dus ook zeker voor voldoende rustige uurtjes waarin je knuffelt en samen uitrust. De Maltezer houdt van speeltjes – zoals trekspeeltjes, ballen en frisbees of intelligentiespeeltjes. Ook clickers zijn voor de slimme Maltezer, die graag trucjes leert, een leuke tijdsbesteding waarbij je bovendien ook de band met elkaar versterkt. Dog Dancing is ook een goede mogelijkheid om lichaam en hoofd tegelijk te trainen. Heb je het vermoeden dat je kleine wervelwind agility leuk vindt? Er bestaat tegenwoordig ook agility-uitrusting voor kleine honden waarmee je kunt trainen. Zorg tussendoor voor pauzes zodat je viervoeter met zijn korte pootjes niet te veel uitgeput wordt. Uitdagende stappen in de hondensport moet je pas nemen als je Maltezer uitgegroeid is, zodat je het bewegingsapparaat niet beschadigd.

maltezer in het gras

Basisuitrusting voor jouw Maltezer

Voordat je viervoeter intrekt, kun je de wachttijd met het uitkiezen van een zinvolle basisuitrusting verkorten. Een Maltezer heeft een comfortabele slaapplaats als terugtrekplaats nodig en hierbij kun je kiezen tussen talrijke mooie hondenmanden en -dekens. Halsband en tuigje evenals een riem horen ook bij de hondenuitrusting evenals bakjes voor water en voer. Denk er ook over na hoe je je hond in de auto mee wilt nemen – hierbij kun je kiezen uit meerdere mogelijkheden, van transportboxen van verschillende materialen tot een hondenriem. Ook een beschermende deken voor de auto kan bij frequente ritjes erg handig zijn. Deze pracht op vier poten heeft een aantal verzorgingsartikelen nodig: naast een zachte borstel is een grove kam geschikt voor het voorwerk. Daarnaast heb je ook een speciale hondenschaar nodig om de vacht op een aantal plekken bij te kunnen knippen. Schaf een milde hondenshampoo en conditioner aan – kies bij het intrekken van een jonge hond voor shampoo voor puppy’s, om later over te gaan op hondenshampoo voor lang haar of een witte vacht. Daarnaast heb je oorreiniger nodig en een speciale oogreiniger is bij dit ras ook handig, aangezien Maltezers vaker last hebben van de traanbuisjes. Een nagelschaar en tekentang maken het verzorgingspakket compleet.

Bij wie past de Maltezer?

Geïnteresseerden moeten zich in elk geval graag met aaien, borstelen en wandelen bezighouden. De aanhankelijke viervoeters houden niet van lang alleen zijn en hebben daarom mensen nodig die zich vaak en uitgebreid met hen bezighouden. Het ras is zeer geschikt voor senioren die veel buiten in de natuur zijn maar ook voor werkenden die hun viervoeter mee naar het werk kunnen nemen. Ze hechten zich sterk aan hun baasje en zijn door hun grootte ook een uitstekend reismaatje. De Maltezer voelt zich ook thuis in een woning in de stad, als hij genoeg wandelingen mag maken. Hij houdt dan wel erg van uitbundig spelen, echter heeft hij geen sportieve belasting nodig. Het ras is ook geschikt voor leergierige, beginnende hondenbaasjes.

Waar vind ik de Maltezer van mijn dromen?

Wie verliefd is geraakt op het ras, kan het beste naar een verantwoordelijke fokker gaan met veel know-how rondom het karakter, type en de gezondheid van het ras, om een puppy te kopen. Bij ‘toevallige nestjes’ of verkopers die hoofdzakelijk vanwege het geld en zonder stambomen en verenigingslidmaatschap ‘fokken’, heb je geen enkele garantie dat het om een echte Maltezer gaat. Ook gezondheid en karakter kunnen dan anders uitvallen: vaak zijn deze viervoeters ziek en niet goed gesocialiseerd. Kortom: de investering van tijd en geld in het zoeken naar een goede fokker is het zeker waard – ten slotte zoek je geen koopje maar een maatje voor vele jaren!

Bij het bezoek bij de fokker thuis kun je in het ideale geval ook de ouders van de puppy leren kennen en zien hoe de puppy’s opgroeien. Ze zouden allemaal een gezonde en evenwichtige indruk moeten maken. De fokker geeft je graag informatie over de gezondheidsonderzoeken en geeft advies over welke puppy het beste bij jou zou kunnen passen. Hij is ook het aanspreekpunt rondom de voeding en vachtverzorging en heeft desbetreffend vast nog een paar tips voor jou. Je kleine Maltezer trekt op zijn vroegst op een leeftijd van acht weken bij jou in. In de bagage heeft hij naast een stamboon ook een vaccinatiebewijs. Houd rekening met de opfrisdata, om de bescherming van de vaccinatie te waarborgen.

Als je op zoek bent naar een volwassen hond, kun je doorgaans bij de plaatselijke dierenopvang, die vast af en toe Maltezers of andere Bichons bemiddelt, succes hebben. Online zul je sowieso een Maltezer kunnen vinden, daar er altijd wel iets kan gebeuren waardoor een Maltezer een nieuw thuis zoekt – zij het omdat de vorige eigenaar de vachtverzorging onderschat heeft of door een scheiding of het overlijden van de eigenaar. De knuffelige Maltezers lijden erg zonder menselijke maatjes en zijn erg blij met een nieuw thuis!

Wij wensen jullie een prachtige tijd toe met jouw vrolijke knuffelbeer!

Onze meest behulpzame artikelen
10 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.
10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.
10 min

Border Terriër

De Border Terriër, die qua uiterlijk eerder onopvallend is, is een optimale hond voor iedereen die een robuuste en ondernemende metgezel waardeert.