Maltezer

maltezer hond

maltezer hond

Als slimme en vrolijke begeleidingshond is de kleine, sneeuwwitte Maltezer (in de volksmond ook wel Maltezer Leeuwtje) populair bij veel dierenvrienden. Ze zijn geweldige maatjes voor mensen die hun hondje graag om zich heen hebben en die het leuk vinden om de zijdezachte vacht te verzorgen.

Uiterlijk

Schattig-elegante blikvanger

De donkere kraaloogjes en zwarte neus in combinatie met een stralend witte vacht laat het hart van vele hondenliefhebbers sneller kloppen. Ondanks de schofthoogte van slechts 21-25 cm en een gewicht van maximaal 4 kg valt deze vrolijke verschijning direct op. De zijdeachtige vacht heeft geen ondervacht en rijkt tot de grond. Het chique uiterlijk van de Maltezer heeft echter wel een uitgebreide verzorging van zijn baasje nodig. Optisch lijkt dit ras sterk op zijn verwanten, de Bichons (schoothondjes in het Nederlands). De gelijkenis met de witte Coton de Tuléar is hierbij bijzonder groot. De Maltezer is echter kleiner en heeft een gladde vacht.

Geschiedenis

De oorsprong van dit ras ligt in de oudheid. Volgens een theorie komen de voorvaders van de Maltezer uit Egypte. Ze zijn vanuit daar verspreid door kooplieden. Zo vonden archeologen in het graf van de beroemde farao Ramses II., die in 1225 v. Chr. stierf, kleine hondenbeelden die al op de huidige Maltezer lijken. Schilderingen op vazen van ca. 700 jaar later tonen een kleine hond met daarnaast het woord ‘Melitae’. Het verleden is echter niet eenduidig te verklaren. Hetzelfde geldt voor de naam van het ras: lange tijd ging men er vanuit dat die op het eiland Malta voor de kust van Sicilië duidde of het Dalmatische eiland Milet. Tegenwoordig wordt er vermoed dat de naam van het semitische woord ‘màlat’ afstamt. Dit betekent haven en werd in veel dorpsnamen gebruikt.

In ieder geval weten we zeker dat de voorvaders van de kleine hond al in de oudheid bekend waren en ze toen al populair waren als gezelschapshond. Door de jaren heen waren de mooie hondjes felbegeerde maatjes van chique dames, mensen van adel en keizers & koningen. Tot de gelukkige eigenaressen van Maltezers behoorden bijvoorbeeld de Britse koningin Victoria evenals de Franse koninginnen Marie-Antoinette en Joséphine Bonaparte. Tegenwoordig is de Maltezer nog steeds een populaire hond die zich ook in de stad helemaal thuis voelt.

Karakter van de Maltezer

Goed gemutst

Maltezers compenseren hun kleine formaat met positiviteit en een levendige uitstraling. Ze zijn slim, goedaardig, spelen veel en leren graag nieuwe trucjes. Ze zijn waakzaam maar blaffen niet snel. De Maltezer moet vaak even wennen aan vreemden: hij hecht zich geheel aan zijn baasje, die hij het liefst altijd om zich heen heeft. Alleen zijn is moeilijk voor het ras dat al duizenden jaren wordt gefokt als gezelschapshond voor mensen. Daarom moet je deze aanhankelijke hond niet langere tijd alleen thuis laten. Hij is een ongecompliceerde begeleider. Samen spelen, uitstapjes of samen niets doen: de Maltezer verspreid altijd een goed humeur, zolang hij maar bij zijn favoriete mensen is.

maltezer puppy

Leergierig hondje

De opvoeding van deze hond is zelfs voor beginners eenvoudig. De Maltezer staat bekend als leergierig, maar hij is ook erg gevoelig. Wees dus niet ruw in de omgang met dit gevoelige hondje dat het liefst elke wens van jou als baasje vervult. Bij het ontdekken van nieuwe dingen geldt echter ook: vertroetel jouw Maltezer niet. De kleine hond is over het algemeen moedig, open en veel meer dan alleen een schoothondje. Natuurlijk heeft ook de Maltezer een consequente opvoeding nodig om te leren wat hij wel en niet mag. Laat je niet overhalen door bedelende blikken en maak geen uitzonderingen als hij bijvoorbeeld niet in bed mag, ook als het moeilijk te weerstaan is. Als je hem één keer zijn zin geeft, moet je weer helemaal opnieuw beginnen.

Gezondheid

Zoals veel kleine honden is ook dit ras gevoelig voor patellaluxatie, het pijnvolle verschuiven van de knieschijf. Om dit te voorkomen kun je het beste ervoor zorgen dat je hond geen overgewicht krijgt en regelmatig beweegt. Dit versterkt namelijk de stabiliserende spieren rondom de knie. Bovendien neigen ze naar suikerziekte en problemen met de traanbuisjes. Om het laatstgenoemde te voorkomen, moet je de ogen haarvrij houden zodat de haarpunten de ogen niet kunnen irriteren. Reinig de ogen van je hond het beste dagelijkse met speciale oogreiniger voor honden. Om de hond gezond te houden, moet je de prachtige vacht ook dagelijks borstelen. Verviltingen kunnen snel leiden tot ontstekingen of huidschimmels. In goede gezondheid kan een Maltezer 14 tot 16 jaar oud worden.

Voeding van de Maltezer

Omdat dit kleine hondje standaard maximaal slechts 4 kg weegt, is het des te belangrijker om overgewicht te vermijden. Bedenk dat 2 kg overeenkomt met een mens dat ruim 100 kg weegt in plaats van het ideale gewicht 70 kg! Maltezers met overgewicht hebben een verhoogd risico op gewrichtsaandoeningen, hartproblemen en suikerziekte. De richtwaarden van de voerproducent over de dagelijkse hoeveelheid voer zijn enkel richtlijnen. Je moet ze aanpassen aan jouw hond. Weeg je volwassen Maltezer dus regelmatig om waar nodig bij te kunnen sturen. Als je hond bij je komt wonen, geef hem dan idealiter het voor hem bekende voer om hem gemakkelijker te laten wennen aan een nieuwe omgeving. Voerveranderingen moeten over het algemeen voorzichtig doorgevoerd worden, bijvoorbeeld door dagelijks steeds iets meer van het nieuwe voer bij het bekende voer te mengen. Op deze manier vermijd je overgevoeligheidsreacties zoals diarree of overgeven.

Het voer moet afhankelijk van de keuze voor nat- of droogvoer, een hoog vleesgehalte hebben. Zo kan je viervoeter de voedingsstoffen optimaal verwerken. Een voeding met hoogwaardig voer of juist goedkope vulstoffen en of deze afgestemd zijn op de voedingsbehoefte van je viervoeter, weerspiegelt zich ook in een glanzende vacht, gezonde huid en een probleemloze spijsvertering. Let ook bij lekkernijen op een goede kwaliteit: naast tandverzorgingssnacks met bijkomende voordelen zijn bijvoorbeeld gevriesdroogde snacks zonder graan prima als kleine beloning tussendoor. Vanzelfsprekend moet je Maltezer altijd beschikken over voldoende vers drinkwater.

Verzorging

De verzorging van Maltezers is intensief en mag door beginners niet worden onderschat! Als vachtverzorging je tegenstaat, kun je beter niet voor een Maltezer kiezen. Na elke wandeling moet je je Maltezer controleren op blaadjes of takjes die in zijn vacht zijn blijven hangen en die verwijderen. De lange zijdezachte vacht moet je dagelijks borstelen tegen verviltingen. Daarnaast staat er minimaal twee keer per maand een bad op het verzorgingsprogramma. Laat je puppy meteen aan dit ritueel wennen en gebruik een milde hondenshampoo voor lang haar of een witte vacht.

Borstel de vacht van je hond grondig voor het badderen. Gebruiklauw water, masseer de shampoo zorgvuldig in en spoel die daarna grondig uit. Een tweede wasbeurt met conditioner zorgt voor extra vachtverzorging. Als laatste moet je de vacht droogmaken en föhnen, want een natte Maltezer kan snel verkouden raken. Verzorg de oren bij behoefte met een oorreiniger en houd de ogen, die je regelmatig met oogreiniger moet schoonmaken, vrij van haren. Controleer ook de nagels regelmatig. Vooral op latere leeftijd worden deze vaak te lang en moeten ze met een nagelschaar worden bijgeknipt.

Bezigheid

Dit schoothondje is ook een kleine avonturier die het liefst dagelijks op verkenningstocht gaat en naar hartenlust wil snuffelen. Hij houdt erg van spelen. Vind hierbij een goede balans tussen lichamelijke en geestelijke belasting. Te veel ‘hondensport’ kan de kleine viervoeter uit evenwicht brengen omdat hij telkens op de volgende prikkel wacht. Zorg dus ook zeker voor voldoende rustige uurtjes waarin je knuffelt en samen uitrust. De Maltezer houdt van speeltjes zoals trekspeeltjes, ballen en frisbees of intelligentiespeeltjes. Ook clickers zijn voor de slimme Maltezer, die graag trucjes leert, een leuke tijdsbesteding waarbij je bovendien ook jullie onderlinge band versterkt. Dog Dancing is ook een goede mogelijkheid om lichaam en hoofd tegelijk te trainen. Heb je het vermoeden dat je hond behendigheid leuk vindt? Er bestaat tegenwoordig ook agility-uitrusting voor kleine honden waarmee je kunt trainen.

Zorg tussendoor voor pauzes zodat je hond met korte pootjes niet te veel uitgeput wordt. Uitdagende stappen in de hondensport moet je pas nemen als je Maltezer uitgegroeid is, zodat je het bewegingsapparaat niet beschadigt.

maltezer in het gras

Basisuitrusting voor jouw Maltezer

Voordat je hond bij jou intrekt, kun je de wachttijd met het uitkiezen van een zinvolle basisuitrusting verkorten. Een Maltezer heeft een comfortabele slaapplaats nodig. Hiervoor kun je kiezen uit talrijke mooie hondenmanden en -dekens. Een halsband en tuigje, een riem en bakjes voor water en voer horen ook bij de hondenuitrusting. Denk er ook over na hoe je je hond in de auto mee wilt nemen. Er bestaan meerdere mogelijkheden, van transportboxen van verschillende materialen tot een hondenriem. Ook een beschermende deken voor de auto kan bij frequente ritjes erg handig zijn.

Voor de vacht heb je een aantal verzorgingsartikelen nodig: naast een zachte borstel is een grove kam geschikt voor het voorwerk. Daarnaast heb je ook een speciale hondenschaar nodig om de vacht op een aantal plekken bij te kunnen knippen. Schaf een milde hondenshampoo en conditioner aan: kies bij het intrekken van een jonge hond voor shampoo voor Maltezer puppy’s. Ga later over op een hondenshampoo voor lang haar of een witte vacht. Daarnaast heb je oorreiniger nodig. Een speciale oogreiniger komt bij dit ras ook van pas omdat Maltezers vaker last hebben van de traanbuisjes. Een nagelschaar en tekentang maken het verzorgingspakket compleet.

Bij wie past de Maltezer?

Geïnteresseerden moeten zich in elk geval graag met aaien, borstelen en wandelen bezighouden. De aanhankelijke viervoeters houden niet van lang alleen zijn en hebben daarom mensen nodig die zich vaak en uitgebreid met hen bezighouden. Het ras is zeer geschikt voor senioren die veel buiten in de natuur zijn maar ook voor werkenden die hun viervoeter mee naar het werk kunnen nemen. Ze hechten zich sterk aan hun baasje en zijn door hun grootte ook een uitstekend reismaatje. De Maltezer voelt zich ook thuis in een woning in de stad, als hij genoeg wandelingen mag maken. Hij houdt dan wel erg van uitbundig spelen, echter heeft hij geen sportieve belasting nodig. Het ras is ook geschikt voor leergierige, beginnende hondenbaasjes.

Waar vind ik de Maltezer van mijn dromen?

Wil je nou ook een Maltezer? Dan kan je het beste naar een verantwoordelijke fokker gaan met veel kennis over het karakter, type en de gezondheid van het ras om een puppy te kopen. Bij ‘toevallige nestjes’ of verkopers die hoofdzakelijk vanwege het geld en zonder stambomen en verenigingslidmaatschap ‘fokken’, heb je geen enkele garantie dat het om een echte Maltezer gaat. Ook gezondheid en karakter kunnen dan anders uitvallen. Vaak zijn deze viervoeters ziek en niet goed gesocialiseerd. Kortom: de investering van tijd en geld in het zoeken naar een goede fokker is het zeker waard. Ten slotte zoek je geen koopje maar een maatje voor vele jaren!

Waar moet je op letten?

Bij het bezoek bij de fokker thuis kun je in het ideale geval ook de ouders van de puppy leren kennen en zien hoe de puppy’s opgroeien. Ze zouden allemaal een gezonde en evenwichtige indruk moeten maken. De fokker geeft je graag informatie over de gezondheidsonderzoeken en geeft advies over welke Maltezer pup het beste bij jou zou kunnen passen. Hij is ook het aanspreekpunt rondom de voeding en vachtverzorging en heeft desbetreffend vast nog een paar tips voor jou. Je kleine Maltezer trekt op zijn vroegst op een leeftijd van acht weken bij jou in. In de bagage heeft hij naast een stamboon ook een vaccinatiebewijs. Houd rekening met de opfrisdata, om de bescherming van de vaccinatie te waarborgen.

Als je op zoek bent naar een volwassen hond, kun je doorgaans bij de plaatselijke dierenopvang, die vast af en toe Maltezers of andere Bichons bemiddelt, succes hebben. Online zul je sowieso een Maltezer kunnen vinden, daar er altijd wel iets kan gebeuren waardoor een Maltezer een nieuw thuis zoekt – zij het omdat de vorige eigenaar de vachtverzorging onderschat heeft of door een scheiding of het overlijden van de eigenaar. De knuffelige Maltezers lijden erg zonder menselijke maatjes en zijn erg blij met een nieuw thuis!

Wij wensen jullie een prachtige tijd toe met jouw vrolijke knuffelbeer!

Onze meest behulpzame artikelen
11 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.
10 min

Dwergpinscher

Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.
10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.