Hondenvoer voor iedere leeftijd

Hondenvoer voor iedere leeftijd

Hondenvoer voor iedere leeftijd

Iedere hondenvriend wordt er blij van wanneer zijn viervoeter de voerbak met genot leeg eet. Natuurlijk moet het hondenvoer onze dierlijke vrienden van alles voorzien wat ze nodig hebben. Door het hondenleven heen kunnen de behoeftes echter veranderen: een jonge hond profiteert van andere voedingsstoffen dan een volwassen viervoeter. Senior honden hebben weer minder calorieën nodig en neigen naar ouderdomskwalen, die voorkomen kunnen worden door voer dat op het lichaam is afgestemd. Wij geven tips hoe je het juiste hondenvoer voor iedere leeftijd vindt.

Het juiste voer voor puppy’s en jonge honden

Wanneer moet ik puppyvoer geven?

In de eerste vijf weken krijgen de puppy’s enkel moedermelk, dat ze van alles voorziet wat ze nodig hebben. Vanaf de vijfde week beginnen veel puppy’s geweekte droogvoerbrokken of wat natvoer van de moeder te pakken. De hoeveelheid vast voedsel stijgt in de dagen erna. Tegelijkertijd stopt de moeder steeds vaker met zogen. Als de puppy’s negen weken oud zijn, zijn ze helemaal gespeend. Al in de eerste weken van het hondenleven is hoogwaardig voer om moedermelk te vervangen belangrijk. Aangezien de moeder veel energie gebruikt, kan je haar bijvoorbeeld hoogwaardig puppyvoer aanbieden, waar de kleine hondjes van kunnen eten, of je geeft de jonge puppy’s natvoer met een hoog vleesaandeel met wat water erbij.

Tijdens de groei hebben de viervoeters veel behoefte aan energie in de vorm van ruw vet en ruwe eiwit. Een gebalanceerde mix van vitamines en mineralen ondersteunt de tijdige ontwikkeling van het gehele bewegingsapparaat. Wie kiest voor puppyvoer, speelt wat dat betreft op safe. Evenwichtig hondenvoer voor honden van grote rassen, zoals de Berner Sennenhond of de Duitse Dog, is bijzonder belangrijk. Als dat voer namelijk te veel eiwit bevat, dan groeien de honden te snel. Dat kan op zijn beurt schade aanbrengen aan de gewrichten. Baasjes van puppy’s van grote hondenrassen kunnen met de dierenarts of de fokker het verloop van een optimale gewichtscurve bespreken.

De verpakking geeft goede aanwijzingen voor de dagelijkse hoeveelheid voer. Het gestel en de activiteit van honden verschillen echter tot elkaar. Regelmatig wegen zorgt ervoor dat het ideale gewicht meer werkelijkheid wordt. Je kan dan bijvoorbeeld naar behoefte op tijd ingrijpen en het voer optimaliseren of de hoeveelheden verkleinen.

Tot wanneer moet ik puppyvoer geven?

Kleine rassen zijn op hun laatst na negen maanden volgroeid. Honden van grote rassen groeien echter langzamer en moeten daarom tot een leeftijd van 24 maanden voer krijgen dat op hun leeftijd is afgestemd. Voor middelgrote en grote honden is er daarom junior-dierenvoer als tussenfase voor het voer voor volwassen honden.

Het juiste voer voor volwassen honden

Kleine honden kunnen vanaf een leeftijd van zes maanden oud langzaam overstappen op voer voor volwassen of ‘adult’ honden. Honden van middelgrote rassen zullen moeten gaan overstappen als ze één jaar oud zijn. Grote en zeer grote rassen krijgen puppy- en juniorvoer totdat ze twee jaar oud zijn.

Als je droogvoer geeft, kan je de overstap op ander voer gemakkelijk gebeuren: geef bij het voeren voor langere tijd steeds brokken van het nieuwe voer voor volwassen honden in het puppyvoer dat je hond al krijgt. Zo kan je zien of je viervoeter het toekomstige voer goed verdraagt en overgevoeligheidsreacties vermijden.

Het aanbod voer voor volwassen honden is ruimer: er zijn veel droog- en natvoervariaties beschikbaar voor je viervoeter. Een tip: kies twee of drie varianten van dezelfde kwaliteit die je om en om voert. Zo voorkom je dat je hond een kritische houding ontwikkeld. Mocht een fabrikant de samenstelling veranderen of leveringsproblemen hebben, dan is uitwijken ook een stuk makkelijker. Over het algemeen kunnen honden een overstap op ander voer goed verdragen als het voer van dezelfde kwaliteit is.

Wat kwaliteit betreft: hier moet je de lat hoog leggen. Hoogwaardig hondenvoer kenmerkt zich door de volgende eigenschappen:

  • Bevat veel vlees – vlees of vis staat bovenaan in de ingrediëntenlijst
  • Weinig of bijna geen graan, tarwe of mais
  • Zonder kunstmatige kleurstoffen of conserveermiddelen
  • Bij droogvoer past de brokkengrootte en – vorm bij je hond
  • Je viervoeter vindt het voer lekker.

Ontdek ons aanbod van speciaal hondenvoer naar ras en grootte.

labrador freut sich auf fressen

Het geschikte hondenvoer voor senior honden

Dankzij optimale medische zorg, goede verzorging en evenwichtige voeding bereiken honden vandaag de dag vaak een hoge leeftijd. Net als bij mensen beginnen bij honden op leeftijd ook de kwaaltjes: artrose of oogproblemen kunnen de kop opsteken. De honden bewegen minder, hebben de neiging tandsteen aan te maken en wegen een pondje meer. Want wanneer de spiermassa afneemt, nemen de vetrollen juist toe. Bij veel oudere honden gaat de spijsvertering trager. Ze krijgen flatulentie of verstopping van hun gewone voeding. Daarom kan het zinvol zijn om over te stappen op voer dat gemakkelijker te verteren is. Senior-hondenvoeding speelt op deze verandering in: dit is bijvoorbeeld vetarmer voer en het bevat waardevolle toevoegingen.

Net zo belangrijk als voer dat op de leeftijd is afgestemd, is het regelmatig bezoeken van de dierenarts: een keer per jaar moet de viervoeter langskomen. Door een basiscontrole voor senior honden kan je vroegtijdig bijsturen als je viervoeter neigt naar ouderdomskwaaltjes. Ook het juiste voer kan ouderdomssymptomen verminderen.

Wanneer moet ik beginnen met het geven van senior voer aan mijn hond?

Vanaf wanneer is je hond een ‚senior’? Ook dan ligt het aan de grootte van je viervoeter. Kleine honden worden in totaal ouder en zijn daardoor pas op latere leeftijd senior. Grote honden worden relatief sneller oud. Je kunt als vuistregel aanhouden dat je hond als senior beschouwd mag worden wanneer hij 3/4de van zijn levensverwachting heeft bereikt.

Bij Golden Retrievers zou dat dus bij circa 7 à 8 jaar oud het geval zijn. De lichte Chihuahua behoort vanaf 10 tot 12 jaar tot de senioren. Als baasje kan je zelf het beste je viervoeter inschatten. Let op de eerste tekenen van ouderdom: de hond wordt langzamer, staat langzamer op en krijgt spijsverteringsproblemen. Dat is een goed moment voor een gezondheidscontrole bij de dierenarts. Zo voorkom je dat je ernstigere ziektes of tandproblemen over het hoofd ziet. Als het alleen aan de leeftijd ligt, dan kan je de overstap op overeenkomstig voer maken.

Tips: BARF-en en natvoer voor alle leeftijden

Wie BARF gebruikt, heeft geen keuze uit puppy- en seniorvoer. Vooral met puppy’s van grote rassen moet je een deskundige raadplegen als je weinig ervaring hebt met BARF. Dat komt omdat de voedzaamheid van het voer een beslissende rol speelt voor de gezondheid van de hond. Te veel eiwitten of te weinig mineralen kunnen leiden tot onomkeerbare schade aan de gewrichten.

Lees meet over het thema BARF voor honden!

Bij natvoer is het raadzaam terug te vallen op het overeenkomstige aanbod natvoer voor puppy’s.

Inmiddels is senior-natvoer voor honden ook in veel variaties verkrijgbaar. Dit is gemakkelijk te verteren en het kenmerkt zich door een lager fosforgehalte. Extra vitamines en voedingsstoffen kunnen de ouderdomskwaaltjes tegengaan. Toevoegingen, zoals algenmeel, kunnen de gewrichten ondersteunen. Natuurlijk geldt bovendien voor senior honden: de kwaliteit is doorslaggevend! Let daarom bij het voer voor je oudere hond op een hoog aandeel vlees, afwezigheid van suiker, veel graan of lokstoffen. Bij Wolf of Wilderness Senior-voer bedraagt het aandeel vlees en dierlijke bestanddelen bijvoorbeeld maar liefst 66 procent.

Als je liever natvoer wilt blijven geven waar je oudere hond al mee bekend is, dan kan je kijken naar de juiste lekkernijen of aanvullend voer. Wat dacht je van een lekkere kauwsnack met bijkomende voordelen? Geef je senior hond bijvoorbeeld gevulde kauwbotten met glucosamine of runderhoofdhuid-snacks met groenlipmossel. Bovendien kan je voor jouw viervoeter met groenlipmosselpoeder of andere werkzame stoffen in het voer mixen. Multivitamine-tabletten voor senioren kunnen het immuunsysteem van oudere honden ondersteunen. Daarnaast is er aanvullend voer verkrijbaar voor huid en vacht. Overdrijf niet en hou je aan de aanbevolen hoeveelheden om de dagelijkse dosis niet te overschrijden. Vuistregel blijft: ga bij de eerste duidelijke ouderdomsverschijnselen met je hond naar een dierenarts. Zo kan je optimaal inspelen op de voedingsbehoeftes van een oudere hond.

Hondenvoer voor iedere leeftijd in één oogopslag:

Vanaf welke leeftijd moet ik voeren?

Kleine honden Middelgrote honden Grote honden
Puppyvoer 5 weken 5 weken 5 weken
Voor voor volwassen honden 6 maanden 12 maanden 24 maanden
Seniorvoer 10-12 jaar 8-9 jaar 7-8 jaar

Let erop dat deze hoeveelheden slechts een richtlijn zijn voor het vinden van hondenvoer voor iedere leeftijd. Het werkelijke moment verschilt per grootte, gewicht en ras.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Levensmiddelen die honden niet mogen eten

Niet alle levensmiddelen die wij mensen zomaar kunnen eten, zijn goed voor onze honden. Soms zijn zelfs de kleinste hoeveelheden giftig, terwijl het soms ook eraan ligt hoe vaak je hond iets binnenkrijgt of de bereiding van de levensmiddelen. Krijg een goed overzicht over de schadelijke en ongevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond. 
7 min

Het juiste voer voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.
6 min

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?