Balinees

balinees

Voor de liefhebbers van de Siamese en/of de Birmaanse kat zal deze Balinees meteen opvallen. Net als de Siamese kat heeft ze een opvallende “colorpoint” vacht, echter is het de vacht van de Balinees langer dan die van de Siamese kat.

Geschiedenis van de Balinees

De naam van deze kat suggereert dat ze uit Bali, of in ieder geval ergens uit Indonesië komt. Schijn bedriegt, want dat is dus helemaal niet waar. Tevens is het ras ontstaan door fokken en niet dankzij natuurlijke selectie.

Rond het jaar 1800 werden er verschillende Siamese katten vanuit Thailand geïmporteerd naar het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De desbetreffende katten hebben het langhaar-gen. Echter werden deze zogenaamde “langharige Siamezen” nog niet gebruikt voor het fokken. Om de rassenstandaard in stand te houden werden deze katten verkocht aan liefhebbers, maar de kopers mochten er niet mee doorfokken. Als er geen baasje kon worden gevonden dan werden de katten om het leven gebracht.

In 1928 werd het ras voor het eerst geregistreerd en tentoongesteld op kattenexposities. Vervolgens waren er enkele Amerikaanse fokkers die in de jaren ’50 de potentie van het ras inzagen en hierna begonnen ze met het doelgericht fokken van de kat. Ze vonden de naam “langharige Siamees” iets te omslachtig en ze kozen daarom voor de naam “Balinees” – echter duidt deze naam niet op de geografische oorsprong van de kat, maar op de sierlijke en elegante uitstraling van een Balinese danseres.

In de jaren ’60 en ’70 werd er enkel gefokt met Balinezen die voldeden aan de kleurcode seal, chocolate, blue of lilac. Tegelijkertijd besloot de Cat Fanciers Association dat er onder de Balinese katten ook nog andere kleuren waren: rood, cream, tabby en Javanese. Deze namen worden hedendaags nog gebruikt.

Tevens is het oorspronkelijke uiterlijk van de Balinees enigszins veranderd over de jaren. Dankzij doelgerichte fokkerij werd het ideaalbeeld van een Balinese kat een stuk slanker dan het “origineel”. Daarnaast had het diertje voorheen ook een minder driehoekig hoofd en kleinere oren. Tegenwoordig doet de lichaamsbouw van een Balinees erg denken aan die van een Siamese kat. Het oorspronkelijke uiterlijk wordt bijna nooit meer aangehouden door fokkers.

Uiterlijk van de Balinees

Balinese katten zijn gespierd en toch slank. De middelgrote dieren wegen tussen de drie en vier kilo en katers kunnen soms zelfs tot vijf kilo wegen. Balinese katten doen veel denken aan oorspronkelijke Siamese katten, echter hebben ze een lange vacht en een bijzonder dichtbehaard achterwerk. De moderne variant van de Balinese kat lijkt erg veel op de hedendaagse Siamese kat, door het langgerekte lichaam en driehoekige gezicht.

Net als Birmaanse en Siamese katten behoren de Balinezen tot de zogenoemde “colorpoint” katten. Deze opmerkelijke vachtkleur valt onmiddellijk op vanwege het feit dat de overwegend lichte vacht enkel aan de snuit, benen, achterwerk en oren donkergekleurd is. De oorsprong van deze vachtvariant ligt in een bepaalde mutatie die ervoor zorgt dat het enzym tyrosine minder goed functioneert en op zijn beurt minder pigment aanmaakt. Dit zorgt voor een zogenaamd deelalbinisme en een inkleuring van de “koude” lichaamsdelen. Volgens de genetische grondslagen kan elke vachtsoort voorkomen als “colour point” vacht.

Bij het fokken van de Balinese kat zijn er volgens Europese fokkersafspraken de volgende kleuren toegestaan:

  • Seal-point: de primaire kleur is zwart en is te zien in de “koude” lichaamsdelen
  • Blue-point: de primaire kleur is zwart en heeft een blauwe gloed. De puntjes zijn donkergrijs.
  • Chocolate-point: Balinezen met deze kleur hebben bruin als primaire kleur, die in de puntjes te zien is
  • Lilac-point: “Lilac” wordt gebruikt om een verdunning van de primaire kleur bruin mee aan te duiden. De bijna lichtgrijze kleur is natuurlijk enkel in de puntjes te zien.
  • Cinnamon-point: een kaneel rode primaire kleur, enkel in de puntjes te zien.
  • Red-point: red-point Balinese katten hebben roodharige puntjes.
  • Fawn-point: wordt gebruikt als de primaire kleur van “cinnamon” verdunt, naar de kleur “fawn”. Deze benaming kenmerkt zich door grijs-beige achtige puntjes.
  • Creme-point: deze kleur kenmerkt Balinese katten met een crème-achtige kleur in de puntjes.
  • Foreign White: en als laatst zijn er dan nog daadwerkelijk Balinezen met een compleet witte vacht zonder puntjes. Deze noemt men dan “foreign white”.

De ogen van de Balinees zijn opmerkelijk felblauw en deze zorgen ervoor dat de kat attent en intelligent overkomt. Daarnaast laten ze ook wat zien van het spraakzame en actieve karakter van de kat.

Balinese katten werden vaak als zogenaamde “hypoallergene katten” verkocht. Dit zou betekenen dat de kat minder snel of zelfs geen allergische reacties opwekt bij mensen met een kattenallergie. Helaas heeft de wetenschap tot op heden nog geen kat ontdekt die zonder enkele uitzondering kan worden aanbevolen aan mensen met een kattenallergie. De allergische reacties worden veroorzaakt door de enzymen Fel d1 en Fel d4 die te vinden zijn in het speeksel van de kat. Deze enzymen zijn een soort proteïnen. Gek genoeg bevat het speeksel van de Balinese Kat een relatief lage concentratie aan deze enzymen, echter kan het nog steeds allergische reacties veroorzaken.

Karakter

Het karakter van de Balinees is typerend voor oriëntale kattenrassen. De dieren zijn bijzonder actief en spraakzaam. Ze laten zien dat ze zeer betrokken zijn bij hun baasje, ze krijgen graag aandacht en bevestigen dit graag op een luid spinnende wijze. De intelligente Balinezen worden graag beziggehouden, het liefst zo veel mogelijk! De katten houden erg veel van speeltjes, maar ze zijn toch wel het meest dol op hun baasje. Ondanks het feit dat ze tot de dominantere kattenrassen behoren zijn ze daarom dus wel erg geschikt voor een gezin met kinderen en/of andere dieren. Dan is er namelijk altijd wat te doen!

Fokken

Net zoals bij het fokken van de Siamees zijn er bij de Balinees twee typen: het oorspronkelijke type en de moderne fokvariant. De laatstgenoemde is de meest populaire van de twee.

Het uiterlijk van de Balinese kat begint steeds meer te lijken op dat van een Siamees. Dit komt door het gericht kruisen van Balinese en Siamese katten. De zogenaamde “Siamees varianten” zien eruit als kortharige katten, maar dragen wel het langharige gen. Dit gen maakt het mogelijk om varianten te maken in het fokken van de Balinese katten.

Je kan ervan uitgaan dat het fokken van katten geen eenvoudige zaak is en daarnaast ook zowel veel kennis over de genetische achtergrond van de gefokte katten vereist, als dat je alles moet weten over de voorwaarden rondom kattenfokkerij. Daarom zijn professionele kattenfokkers lid van een fokkersvereniging. Enkel en alleen op die manier kan er vastgesteld worden dat de gefokte dieren door deze fokker ook daadwerkelijk voldoen aan de rassenstandaard. Dankzij een doordacht en doelgericht paringsproces worden erfelijke ziektes of incest vermeden. Tevens letten verantwoordelijke fokkers ook op de benodigde gezondheidsvoorzorgen voor zowel kittens als volwassen katten. Daarnaast is op het dier afgestemd voedsel en het opgroeien in een gezinsomgeving van essentieel belang voor de kat. In de eerste twaalf levensweken leren de kitten ontzettend veel belangrijke dingen van hun ouders, broertjes en zusjes. Het is daarom ook erg belangrijk dat de kitten haar nestje niet verlaat voor de twaalfde week.

De papieren die het fokken van katten toestaan zijn dus meer dan enkel een A4’tje. Ook als je niet van plan bent je kat door te fokken, kun je dankzij deze papieren toch nog weten dat jouw kat een daadwerkelijk raszuivere Balinees is. Echter is het fokken van katten een tijdrovende en dure hobby die ook zeker zijn prijs zal laten zien. Als je van plan bent een schitterende Balinese kat te kopen, zul je helaas diep in de buidel moeten tasten. Een Balinese kat is te verkrijgen vanaf meerdere honderden euro’s en de prijs kan wel oplopen tot duizend euro.

Voor hen die graag een centje besparen is het ontzettend belangrijk dat ze niet misleid worden door dubieuze fokkers die katten “zonder papieren” voor een lagere prijs aanbieden. Fokkers die niet aangesloten zijn bij de fokkersvereniging besparen vaak op meer dan enkel de jaarlijkse contributie. Vaak ontbreekt er hier essentiële kennis over kattengenetica, een diervriendelijke opvoeding en ook de voeding van het dier lijdt onder onprofessioneel gedrag. De aankoop die eerst een mooie deal leek te zijn kan je later duur komen te staan, als de kat symptomen gaat vertonen van erfelijke ziektes of de gevolgen van ondervoeding gaat laten zien.

Echter is er nog wel een alternatief voor kattenliefhebbers die niet honderden euro’s willen uitgeven aan een dierlijke vriend. Er zijn verschillende instanties, zoals asielen of dierenbeschermingsverenigen, die fungeren als tijdelijk tehuis voor katten van allerlei rassen en leeftijden. Hier zijn dan ook veel raskatten te vinden. Katten die verkocht worden door een dierenbeschermingsvereniging worden vaak verkocht voor een bijdrage aan de vereniging. Dit dekt niet de kosten voor de dierenarts en voeding, maar vermindert wel het aantal impulsaankopen. Daarnaast ondersteun je hiermee ook het redden van andere wilde dieren.

Gedrag en verzorging

Balinese katten zijn robuuste diertjes die eenvoudig te verzorgen zijn. Ze vereisen geen uitzonderlijke vachtverzorging of voorzorgsmaatregelen met betrekking tot gezondheid. Net als alle andere katten doet het ze echter wel goed om één tot twee keer per week geborsteld te worden. Tijdens de rui, in het voorjaar en de herfst, kunnen maltpasta en kattengras ook een grote ondersteuning bieden.

Daarnaast is de jaarlijkse controle bij de dierenarts een must. Hier wordt je Balinees van top tot teen onderzocht. Bij het korte onderzoekje is er ook ruimte voor eventuele vragen.

Vanwege het verwantschap tussen de Balinees en de Siamees, laat de Balinese kat nog wel eens rassenziektes zien die typisch zijn voor de Siamees. Daarbij hoort onder andere hypertrofische obstructieve cardiomyopathie (HCM). Dit is een erfelijke verdikking van de hartspier. Om erachter tekomen of het diertje deze ziekte heeft is het maken van een echo van het hart de beste oplossing. Weliswaar kan HCM niet worden genezen, en daarom worden katten met deze ziekte dan ook uitgesloten van verdere fokkerij. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken dat HCM een doodvonnis is voor je kat – het diertje kan met gemak een lang en plezierig leven leiden. Ze moet echter wel uitgesloten worden van de fokkerij, om te voorkomen dat niet nog meer katten deze ziekte krijgen.

Balinese katten zijn intelligente diertjes en daarom vervelen ze zich nog wel eens. Daarom is het belangrijk dat je Balinees in een omgeving leeft waarin er genoeg mogelijkheden zijn om te klimmen en te spelen.

Voor degenen die hun Balinese kat niet in de vrije natuur willen laten rondstruinen is een beveiligd balkon of een tuin ook een prima oplossing.  Een klein bassin of outdoor-klimbomen kunnen ook zorgen voor plezier.

Balinese voeding

Een op het dier afgestemde voeding met een rijke hoeveelheid aan waardevolle eiwitten is voor alle katten van essentieel belang. Actieve rassen zoals de Balinees hebben vaak veel energie nodig. Omdat katten enkel een beperkte hoeveelheid aan koolhydraten kunnen verwerken, is het belangrijk dat ze zeer hoogwaardig kattenvoer krijgen.

Misschien heb je een oogje op alternatieve voedingsmethoden zoals BARF – het zelf bereiden van voer. Bij het maken van eigen voer wordt de dagelijkse voeding samengesteld met rauw vlees, een kleine hoeveelheid ingewanden en doelgerichte supplementen. Hier is een sufficiënte inwerkingstijd essentieel. Zo verzeker je je kat van de nodige voedingsstoffen voor een gezond leven.

Wij wensen jou en je Balinese kat een geweldige tijd samen!

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Ragdoll

Een kat die lijkt op een lappenpop? Niet bepaald! De Ragdoll is een echt ras voor liefhebbers van Siamese Katten en andere Point-katten. De zachtaardige reuzen hebben een prachtige vacht, unieke kleuren en lichtblauwe ogen. 
8 min

Blauwe Rus

Op het eerste gezicht toont de Blauwe Rus gelijkenissen met de Kartuizer of de blauw-grijze Britse Korthaar. Wie goed kijkt ziet echter dat deze rassen onder geen beding te verwarren zijn!
9 min

Brits Korthaar

Ben je op zoek naar een kat, die uw familie met zijn rustige en evenwichtige karakter perfect aanvult en die geschikt is voor het leven in huis? Dan is de kans aanwezig dat je het ras ‘Brits Korthaar’ aanbevolen krijgt. De pluche vacht en de grote ogen van de Brits Korthaar kan bijna geen kattenvriend weerstaan. Daarnaast is ook het karakter van de Brits Korthaar makkelijk lief te hebben. Maar wat moet je nog meer weten? Ons rasrapport stelt je gedetailleerd voor aan de Brits Korthaar en biedt je tips voor de aankoop, de voeding en de verzorging.