“Niet op het aquarium kloppen, alstublieft”

Niet kloppen op een aquarium

Niet kloppen op een aquarium

In de Weense dierentuin in Tiergarten Schönbrunn hebben twee onderzoekers het lawaai waar een aquarium aan blootgesteld wordt gepeild en de verantwoordelijke bezoekers geanalyseerd. Zij zijn daarbij tot verbazingwekkende resultaten gekomen. In dit artikel wordt bijvoorbeeld antwoord gegeven op de vraag, mag je kloppen op een aquarium?

In een aquarium van één kubieke meter hebben ze een onderwatermicrofoon verstopt en met een opnameapparaat verbonden. Zodra een bezoeker op het glas van het aquarium klopte, schakelde het apparaat zich bliksemsnel in en registreerde de actie. In eerste instantie hebben Helmut Kratochvil en Harald Schwammer de klopactiviteit vier weken lang onderzocht. Zij telden de slagen per honderd bezoekers tussen maandag om 12 uur en vrijdagmiddag om 12 uur en tussen vrijdag om 12 uur en maandagmiddag om 12 uur. Daarna brachten ze achter elkaar drie verschillende bordjes bij het glas aan, met de opschriften “Kloppen op het glas doodt vissen.”, “Aub niet op het glas kloppen” en een meer op de bezoeker gericht “Als je op het glas tikt ben je getikt”.

Resultaten

De klopactiviteit was doordeweeks hoger dan in het weekend, wat waarschijnlijk met talrijke schoolreisjes samenhing. Per honderd bezoekers werd er gemiddeld ongeveer twee keer op het aquarium geklopt. Op de drukste dagen met tot wel 15.000 bezoekers wordt de rust van de vissen ten minste 300 keer verstoord. De doorsnee kloppende bezoeker tikte twee tot vier keer tegen het glas. In één geval klopte iemand 72 keer achter elkaar tegen het glas, wat de vissen aanzienlijk van slag brengt. Hetzelfde volume in de lucht zou een intensiteit betekenen die op den duur gehoorschade zou kunnen veroorzaken. Bij vissen is het nog veel erger: omdat de geluidsdruk in het water veel hoger dan in de lucht is, kunnen we ervan uitgaan dat een groot deel van de sterfgevallen in openbare aquaria toegeschreven kan worden aan het geklop op het glas.

Waarschuwingsbordjes

Bezoekers die op de ruit van een aquarium of terrarium kloppen doen dit meestal om een inactief dier op te schrikken of zijn aandacht te krijgen. Nu is het de vraag, hoe men bezoekers over kan halen om deze lompe pogingen te minimaliseren. Hiervoor hingen de onderzoekers telkens twee weken lang drie verschillende bordjes op met verschillende opschriften. Het typische “Aub niet op het glas kloppen” reduceerde de klopfrequentie toch nog met 72 procent. Nog beter ging het het bordje “Kloppen doodt vissen” af. Die voorkwam 82 procent van de geluidsoverlast. Topprestaties leverde echter “Als je op het glas tikt ben je getikt”. Dit hield meer dan 90 procent van de dierentuinbezoekers ervan af, de aandacht van de twee zoetwaterroggen proberen te trekken.

Consequenties

Bij bestaande aquaria en vooral bij toekomstige planningen moet er zonder meer rekening gehouden worden met deze resultaten. Enerzijds verschaffen de verschillende resultaten interessante inzichten in hoe mensen beïnvloed kunnen worden, anderzijds zou er, om de vissen 100% van lawaai te kunnen beschermen, aan extra glasplaten zonder contact met het aquarium gedacht moeten worden.

Onze meest behulpzame artikelen
2 min

Jouw eerste aquarium

Wie eindelijk al zijn dromen met de aankoop van jouw eerste aquarium vervuld heeft en de veel te lange opstartfase achter de rug heeft, wil die natuurlijk zo snel mogelijk bevolken. Nu is het tijd om een keuze te maken uit alle vissoorten die in de handel verkrijgbaar zijn. De vissen moeten ten eerste bij het desbetreffende aquarium passen (qua waterwaarden etc.) en natuurlijk bij elkaar kunnen leven. Om je alvast inzicht te geven in wie er allemaal in jouw aquarium kan gaan zwemmen, stellen wij je van de bekendste en grootste visfamilies telkens één vertegenwoordiger voor:
4 min

Levend vissenvoer

Wie ’s zomers regelmatig door de natuur gebanjerd is, om de beschubde vrienden met vers levend voer zoals muggenlarven of watervlooien te verwennen, vraagt zich waarschijnlijk af of zijn of haar vissen ook in de koudere maanden van vers voer kunnen genieten. Maar veel aquariumhouders schrikken ervoor terug om wormen, larven of watervlooien in de vriezer te bewaren. Bovendien is levend voer natuurlijk niet hetzelfde als vers. Wat nu? In dit artikel lees je alles over, levend vissenvoer.