Deze edele grote windhond uit Rusland, wiens rasnaam “barsoi” is afgeleid van het Russische woord voor “snel”, behoort tot de oudste hondenrassen en de snelste landdieren ter wereld. Als hij genoeg los mag lopen is de energieke volbloed-jager een rustige en aanhankelijke familiehond.
Een ambitieuze jager en begaafde sprinter als een rustige familiehond? Als geen andere hond weet de Russische Barsoi deze schijnbare tegenstrijdigheid te combineren. Het ene moment draaft hij nog rustig en gelaten langs zijn baasje, het andere moment sprint hij plotseling weg om een potentiële prooi achterna te zitten. Iedereen die kan vertrouwen op de gehoorzaamheid van zijn Barsoi als hij hem terugroept, is hier duidelijk in het voordeel.
Ambitieuze sprinter en rustige metgezel in één
Dankzij zijn vriendelijke karakter is de Barsoi gelukkig makkelijk op te voeden. Bovendien is hij op de mens gericht, wat de opvoeding nog makkelijker maakt. Ondanks zijn uitgesproken jachtinstinct en zijn zelfbewustzijn is hij volgzaam, trouw en evenwichtig. Hij houdt net zo veel van de renbaan als van de bank, waar hij na de lichamelijke inspanning kan bijkomen in de buurt van zijn familie. Daar geniet hij van! De energieke jager laat thuis een hele andere kant van zichzelf zien en is een prettige en zachtaardige metgezel, die kalmte en rust uitstraalt.
Veel beweging is een vereiste
Hoewel de Barsoi kwaliteiten van een goede gezinshond bezit en het over het algemeen een gevoelige volgzame hond is die zich makkelijk aanpast, heeft hij als volbloed wind- en jachthond veel beweging en bezigheden nodig. Alleen als aan deze eis wordt voldaan komen zijn positieve karaktereigenschappen tevoorschijn. Wie de Russische windhond als gezinshond wil houden doet er goed aan als hij hem regelmatig de kans geeft los te lopen. Een klein blokje om aan de lijn is voor de sportieve Barsoi in elk geval niet genoeg.
Tevreden honden zijn makkelijk op te voeden
Een hond die veel mag rennen en tijdens de jacht op de renbaan zijn energie kwijt kan zal sneller gehoorzaam zijn. Als een Barsoi zich door zijn baasje begrepen voelt en zijn behoeftes serieus worden genomen zal hij ook zijn best doen om het zijn baasje naar de zin te maken. Het zijn ongelooflijk trouwe en aanhankelijke honden die graag een hechte band met hun “roedel” willen.
Socialiseer een Barsoi zo voreg mogelijk
Tegenover vreemden zijn ze terughoudend. Ze zijn noch verlegen noch dominant of zelfs agressief. Wie een beetje handig is en op de hoogte is van de basis van de puppy opvoeding zal tijdens de opvoeding en socialisatie geen problemen hebben. Net als bij alle andere honden geldt ook voor de Barsoi: hoe vroeger hij gesocialiseerd wordt en verschillende mensen, dieren en omgevingen leert kennen, hoe minder snel hij zich later van zijn stuk zal laten brengen. Belangrijk is dat hij op tijd in contact komt met andere honden (van verschillende leeftijden en groottes) want de Barsoi staat erom bekend niet zo goed met zijn soortgenoten overweg te kunnen. Als hij samen met hen opgroeit zullen er later geen dominantieproblemen zijn.
Aristocratische uitstraling
De aristocratische terughoudendheid die Borsoi af en toe vertoont past bij het aristocratische uiterlijk. De typische elegante lichaamsbouw van een windhond, de evenwichtige proporties, de harmonieuze bewegingen en het lange smalle hoofd dragen bij aan de trotse uitstraling van de hond. Ook de grootte van de Barsoi is indrukwekkend. Het ras heeft een schofthoogte van 85 cm, sommige reutjes hebben zelfs een schofthoogte van 95 cm. Ondanks deze hoogte wegen de honden gemiddeld slechts 35 tot 45 kg. Het gewicht is niet in de rassenstandaard vastgelegd.
Bont, langharig en een dikke vacht
Het rijke en fijne haar van de Barsoi is zijdezacht en soepel. Het is erg lang bij de ribben, de voor- en achterpoten en op de flanken. Op het hoofd, de oren en ledematen is de vacht echter vrij kort. Binnen de FCI behoort de Barsoi met FCI-nummer 193 tot de langharige of gevederde windhonden (groep 10, sectie 1). Het lange haar van de Barsoi is licht golvend en vormt soms korte fijne krullen, bijvoorbeeld rondom het schouderblad en aan de achterkant.
Qua kleur zijn alle combinaties toegestaan behalve met blauw of bruin. De vacht kan zowel effen als gevlekt zijn. De franje, broek en bevedering van de staart zijn aanzienlijk lichter dan de grondkleur. Veel exemplaren van dit ras hebben bovendien een zwart masker. Dit komt vooral veel voor bij de zwartgevlekte variant. Neus en lippen moeten altijd zwart zijn. Ook de grote amandelvormige ogen van de Russische windhond moeten zo donker mogelijk zijn.
Populair kunstmotief
Geen wonder dat de fascinerende verschijning van de Barsoi ook in de kunst een erg geliefd motief is. Talloze schilderijen, keramische en porseleinculpturen en bronzen sculpturen (bijvoorbeeld van Marcel Debut (1890) of Georges Gardet (1880)) tonen de indrukwekkende rashond. Ook in de beroemde roman “Oorlog en vrede” van Leo Tolstoy, werd het ras vereeuwigd met de teef “Milka”.
Geschiedenis
De wortels van dit indrukwekkende ras gaan ver terug. Gen-analyses uit 2017 (geleid door Heidi Parker) tonen een relatie van de Russische Borsoi’s met de Greyhound en de Ierse Wolfshond. Deze oude Europese windhonden werden duizenden jaren geleden door de Kelten gefokt.
Hond van vorsten en tsaren
In zijn geboorteland Rusland is de Borsoi al sinds de 13e tot de 15e eeuw bekend en geliefd. Vorsten en Tsaren gebruikten de grote en snelle jachthond om op vossen, wolven, konijnen en zelfs groot wild te jagen. Omdat er toen geen lange-afstand-geweren waren, vertrouwden de jagers op de vaardigheden van de windhonden. In een groep jaagden de honden het wild op en hielden het in bedwang tot de jager en zijn paard in de buurt waren en konden schieten. Russische grootgrondbezitters waardeerden de honden niet alleen vanwege hun jachttalent, maar ook vanwege hun zachtmoedige en trouwe karakter, waardoor ze niet alleen tijdens de jacht, maar ook in private sferen een betrouwbare partner waren.
Verschillende types
In kolossale kennels met maximaal 500 honden fokten de vorsten en de tsaren de Barsoi. Hoewel het karakter van dit hondenras zich pas veel later ontwikkelde, gingen ze erg systematisch en professioneel te werk. Een duidelijk type was er toentertijd nog niet. Dit ontwikkelde zich pas aan het einde van de 19e eeuw, toen de verschillende hondensoorten werden toegewezen aan specifieke rassen en gestandaardiseerd werden volgens een standaard. De huidige Barsoi is ontstaan uit 10 verschillende types.
Officiële erkenning van het ras
Met de Russische revolutie werd het fokken van de Borsoi, die tot 1914 de “nationale hond” van Rusland was, steeds moeilijker. In andere Europese landen komt het ras juist steeds meer voor. Vooral in Engeland werd de Russische windhond verder gefokt en volgens eigen ideeën ontwikkeld. In 1956 werd de Barsoi door de FCI (Fédération Cynologique Internationale) officieel erkend.
Huidige fokkerij en gezondheid
Tegenwoordig behoort de Barsoi tot een hondenras wat maar zelden voorkomt. In veel landen is het wel een geliefde hond en wordt hij zowel geschat als jachthond, gezinshond en racehond. Naast het behouden van uiterlijke kenmerken en karaktereigenschappen werd er waarde gehecht aan de gezondheid van het ras. Onafhankelijke fokkers controleren de naleving van voorgeschreven gezondheidstests en zorgen ervoor dat alleen gezonde en genetisch correcte dieren toegelaten werden tot de fokkerij. Wie interesse heeft in een Russische windhond moet daarom alleen naar een serieuze fokker gaan.
Waaraan herken ik een serieuze fokker?
Bij de zoektocht naar een geschikte fokker kunnen nationale windhondenfokkerij- en racehondenverenigingen verder helpen. Cynologische overkoepelende organisaties houden ook lijsten bij van geregistreerde fokkers. De eerste vereiste voor de aanschaf van een puppy is in de eerste plaats dat alle benodigde papieren (met logo van FCI) beschikbaar zijn. Maar dat zou niet doorslaggevend moeten zijn. Het is ook belangrijk dat je de fokker van tevoren persoonlijk leert kennen zodat hij je kan overtuigen van de fokkwaliteit. Je moet de fokomgeving en de moederhond hebben gezien. Het is belangrijk dat je een goed beeld hebt van de leefomgeving, de fokkerij en de socialisatie van de honden.
Voer: wat is het juiste voer voor een Barsoi?
Hoe meer je van tevoren over het ras weer, hoe beter je je kunt voorbereiden op het leven met een Barsoi. Je moet ook nadenken over het voer van dit hondenras. Het voer heeft ten slotte invloed op het welzijn en de gezondheidstoestand van de hond. Evenwichtig voer is dus belanrijk. Net als alle honden is ook de Barsoi een vleeseter. Het voer van de Barsoi moet daarom voor een groot deel uit vlees bestaan – maar niet alleen maar uit vlees! Ook groenten en iets als “bijgerecht” zoals rijst, aardappelen of pasta zijn belangrijk om uw hond van voldoende voedingsstoffen te voorzien. Aan de andere kant heeft uw hond geen granen, dierlijke en plantaardige “bijproducten” of suiker nodig, zoals te vinden is in veel kant-en-klaar voer. Als je de hond op een gezonde manier wilt voeden moet dit vermeden worden. Om het dieet optimaal af te stemmen op de behoeften van je hond, moet je de voedingsbehoeften van je Barsoi weten. Bij de berekening moet rekening worden gehouden met individuele factoren zoals leeftijd, gewicht, grootte, geslacht en het activiteitsniveau.
Let op! Maagtorsie!
Zoals veel grote tot zeer grote honden, is de barzoi gevoelig voor een gevaarlijke maagtorsie. Om het risico zo laag mogelijk te houden moet je hond na het eten absoluut rust gunnen. Vermijd elke vorm van inspanning na een maaltijd. Het is het beste om je hond pas na een activiteit te voeren. Dierenartsen raden bovendien aan om de dagelijkse hoeveelheid voer over meerdere (kleinere) maaltijden per dag te verdelen.
Hoeveel zorg heeft de Barsoi nodig?
Als je een Russische windhond op de juiste manier wilt houden moet je hem niet alleen veel beweging en bezigheden geven, maar ook de juiste verzorging. De vacht moet regelmatig geborsteld worden om ervoor te zorgen dat het fijne lange haar zijn verzorgde uiterlijk behoudt. Een keer per week kammen is bij een Barsoi niet genoeg. Het is beter je hond dagelijks te borstelen – of in elk geval om de dag. Ook de oren, nagels en tanden moeten regelmatig gecontroleerd en schoongemaakt worden. Dit komt de gezondheid en het welzijn van je Barsoi ten goede en zorgt voor een lang en gelukkig hondenleven.
Paste en Barsoi bij mij?
Een serieuze fokker zal je niet zomaar een puppy verkopen, maar wil tijdens een persoonlijk gesprek vaststellen dat jij geschikt bent als baasje voor een Barsoi. Voordat je op bezoek gaat bij de fokker moet je weten waarom de Barsoi de juiste hond voor je is en welke doelen je eigenlijk nastreeft met je hond. Mensen die de fascinerende rashond alleen als prestigehond willen houden en geen idee hebben hoeveel beweging en plaats de grote windhond eigenlijk nodig heeft, moeten niet verbaasd zijn als de fokker het afraadt om een Barsoi-puppy aan te schaffen. Met de volgende vragenlijst kun je je optimaal voorbereiden op het gesprek met de fokker. De lijst moet ook helpen om erachter te komen of de Barsoi überhaupt het juiste ras voor je is en of je genoeg bent voorbereid voor het leven met een Barsoi.
Zijn alle familieleden het eens met de aanschaf van een Barsoi?
Heb je voldoende ruimte in en buitens huis voor de grote windhond?
Hoeveel tijd heb ik voor mijn hond? Heb ik naast mijn werk voldoende tijd of kan ik de hond meenemen als ik afspraken heb?
Ben ik actief genoeg om zo’n sportieve hond als de Barsoi te houden?
Hoe hou ik mijn hond bezig? Waar kan ik de hond los laten lopen?
Hoe zorg ik ervoor dat de Barsoi voldoende beweging krijgt zodat hij zijn energie kwijt ka n? Zijn er bijvoorbeeld coursingaanbiedingen in de omgeving of speciale faciliteiten waar de windhond mag rennen?
Wat doe ik met de hond als ik op reis moet?
Leven er kinderen of andere dieren in huis?
Heb ik genoeg geld voor de aanschaf en verzorging van deze rashond? (De puppyprijs is ongeveer 2000 euro en ook het voer, verzekeringen en bezoeken aan de dierenarts mogen niet vergeten worden.)
Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.
Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.
De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.