De groei van katten: volwassen in zes fases This article is verified by a vet

groei van katten

Hoe lang duurt de groeifase van een kat en hoe groot worden ze? Dat is natuurlijk erfelijk bepaald, maar het hangt ook af van externe factoren, zoals voeding. Katten doorlopen in totaal zes groeifases tot ze volwassen zijn. Als we die kennen, kunnen we onze jonge katten de perfecte start voor een gezond leven bieden en ze bij het volwassen worden zo goed mogelijk ondersteunen. Lees hier meer over hoe katten groeien.

De zes groeifases van katten

Na ongeveer 66 dagen brengen drachtige katten hun kittens ter wereld. Op dat moment wegen de kleine en schattige beestjes nog niet eens 100 gram. Binnen enkele maanden groeien ze echter uit tot nieuwsgierige katten. De groei van katten is onder te verdelen in zes fases:

De eerste groeifase: de eerste levensweek

We beginnen natuurlijk bij de eerste van de zes groeifases: na de geboorte hebben de nog blinde en zwakke kittens de melk van hun moeder hard nodig. De moedermelk, die ook wel colostrum wordt genoemd, bevat belangrijke voedingsstoffen en beschermende antilichamen (beschermende eiwitten). Die laatstgenoemde zijn voor de gezondheid van jonge kittens zeer belangrijk aangezien het immuunsysteem na de geboorte nog onervaren en zwak is. Bovendien hebben kittens de beschermende warmte van hun moeder nodig omdat hun vacht nog niet volledig is ontwikkeld.

Na ongeveer een week openen de kleine katjes dan hun ogen en raken ze hun navelstreng kwijt omdat die uitdroogt. Om er voor te zorgen dat je kitten een goede start heeft, is het van belang het dagelijkse gewicht te controleren. Met behulp van gewichtstabellen kun je controleren of het jonge dier zich goed ontwikkelt en hoe de kat groeit. Indien nodig kun je dan ook de voeding aanpassen.

De tweede groeifase: de melktanden komen door

In de eerste weken van hun leven hebben de kittens nog steeds maar weinig kracht. Daarom brengen ze de meeste tijd door met slapen. Ergens tussen de derde en achtste week komen meestal de eerste melktanden door. Het totale melkgebit van katten bestaat uit 26 tanden die, in tegenstelling tot het volwassen gebit, duidelijk kleiner en spitser zijn.

De derde groeifase: het eerste vaste voer

Na vier weken zijn de kittens al wat aangekomen. Ze kunnen eindelijk lopen en met hun broertjes en zusjes stoeien. Bovendien beginnen ze nu met het eten van vast voer. Dit is het juiste moment om de kitten stapsgewijs zacht kittenvoer te geven. Deze overstap naar zacht voer moet echter langzaam gebeuren. Het maag-darmstelsel is aan het begin namelijk nog gewend aan de moedermelk en moet zich eerst aanpassen aan het nieuwe voer. Dit kan anders leiden tot diarree, verstoppingen en buikpijn.

Kat eet natvoer
Bij de groei van katten speelt het juiste voer voor kittens een belangrijke rol. Speciaal voer helpt de hoge energiebehoefte van je kat af te dekken.

De vierde groeifase: de kleine katten groeien steeds meer

De katten zijn nu twee maanden oud en eten normaal gesproken vast voer. Ze zijn natuurlijk nog in de groei en hebben daarom meer behoefte aan energie en voedingsstoffen dan hun volwassen soortgenoten. Daarom moet je ze speciaal kittenvoer geven dat precies is afgestemd op deze levensfase. Of je je kitten liever droogvoer of natvoer voorschotelt is aan jou.

Bovendien is dit de juiste tijd om voor het eerst naar de dierenarts te gaan. Die kan je informeren over de belangrijke inentingen en indien nodig over de juiste voeding voor je kitten.

Ergens tussen de derde en zesde levensmaand wisselt het beestje daarnaast ook van gebit. De melktanden worden dan door 30 blijvende tanden vervangen. Ter vergelijking: wij mensen hebben ongeveer 32 tanden, terwijl honden zelfs 42 blijvende tanden hebben.

De vijfde groeifase: je kitten wordt een kat

Na zeven maanden vol avontuur zitten de zes groeifases er op en is de kat volwassen. Vrouwelijke katten (poezen) worden nu krols en kunnen drachtig worden. Katers worden ongeveer een maand later geslachtsrijp. Vanaf dit tijdpunt kan na voldoende informatie en bedenktijd overwogen worden een castratie te laten uitvoeren.

De zesde groeifase: einde van de groei

De katten hebben hun eerste levensjaar doorlopen en worden nu aanzienlijk rustiger. In de komende jaren worden ze ook niet meer groter. Na ongeveer acht spannende jaren wordt de vacht rond de mond iets witter. Dat is meestal het eerste teken van veroudering. Na verloop van tijd kan ook meer moeheid optreden of krijgen ze minder zin in beweging.

Hoe groot en zwaar worden katten?

Hierop bestaat er geen standaard antwoord. Ten eerste hangt de groei van katten van de eigen genen af, alsmede van invloeden zoals het kittenvoer. Ten tweede bestaan er tussen de vele rassen verschillen in grootte en lichaamsbouw. In deze regio is de Europese Korthaar bijvoorbeeld zeer geliefd. Die wordt gemiddeld 80 tot 90 centimeter lang. Volwassen Maine Coon-katten (vooral katers) kunnen daarentegen tot 120 centimeter lang worden.

Ook het gewicht is afhankelijk van het ras en geslacht: Mannelijke Perzen kunnen tot acht kilo wegen. Vrouwelijke Bengalen zijn echter lichtgewichten die meestal slechts drie tot vier kilo wegen.

Hoe oud worden katten überhaupt?

Gezonde katten worden gemiddeld ca. 15 jaar oud, maar sommige katten kunnen zelfs een leeftijd van 19 jaar bereiken. Dit is een individueel getal en is erfelijk bepaald. Ziektes, een tekort aan voer of bepaalde voedingsstoffen kunnen de leeftijd en de groei van katten echter negatief beïnvloeden.

Leestip: Hoe je kattenjaren in mensenjaren om kan rekenen vind je in ons artikel over kattenleeftijden. Meer artikelen over de juiste omgang met kittens vind je in onze rubriek over Kittens.

Tip: een huisdierverzekering voor katten kan helpen de onvoorziene kosten van ziektes laag te houden. Als je de verzekering afsluit als je kat nog jong is, vallen de maandelijkse kosten lager uit dan wanneer je kat volwassen is. Op deze pagina hebben we een handig overzicht van de verschillende huisdierverzekeringen samengesteld.

Spring_sale_03_2024_pos3
Huisdierverzekering

Franziska G., Dierenarts
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Ik ben aan de Justus-Liebig-universiteit Gießen opgeleid tot dierenarts. Ik heb uitgebreid ervaringen in verschillende disciplines opgedaan, zoals in de geneeskunde voor kleine dieren, grote dieren en voor exoten, maar ook in de farmacologie, pathologie en voedselhygiëne. Sindsdien werk ik niet alleen als diergeneeskundig auteur, maar ben ik ook bezig met mijn wetenschappelijk onderbouwd proefschrift. Het is mijn doel om dieren in de toekomst beter tegen ziekteverwekkende bacteriën te beschermen. Naast mijn kennis als dierenarts heb ik ook persoonlijke ervaringen opgedaan. Ik heb namelijk een hond en kan daardoor de angsten en problemen, net als alle andere vragen over diergezondheid, begrijpen en uit de wereld helpen.


Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.
4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.
4 min

Krolsheid bij katten

De voorplantingscyclus van de kat onderscheidt zich essentieel van die van de mens. Veel levensfasen van een kat zijn daarom een beetje raadselachtig voor ons. Wij weten niet hoe we ons moeten gedragen en hoe we ons huisdier kunnen helpen. Daarbij hoort ook de tijd waarin de kat ontvankelijk is om zwanger te worden, de zogenaamde ´krolsheid`. Als de kat krols is, kan je verschillende soorten gedrag herkennen, zoals het typische rollen op de grond. In dit artikel lees je dus alles over krolsheid bij katten.