Britse Langhaar

Britse langhaar

Britse langhaar

Ben je op zoek naar een flexibele kat voor in huis, bij voorkeur met een lange vacht? De ‘Britse Langhaar’, of ‘Lowlander’ is de halflangharige variant van de Britse Korthaar en deelt haar vriendelijke, evenwichtige karakter, maar heeft een mindere bewegingsdrang.

De geschiedenis van de Britse Langhaar is verwant aan de geschiedenis van de Britse Korthaar. Uiteindelijk zijn beide rassen vergelijkbaar maar onderscheidt de Britse Langhaar zich door zijn lange, zachte vacht, dat door kruisingen met de Perzische kat ontstaan is.

Karakter van de Britse Langhaar

Britse Langhaar katten combineren de eigenschappen van de Britse Korthaar en Perzische kat. Het zijn rustige, evenwichtige dieren, die in de meeste gevallen ideaal zijn voor het leven in huis. Zoals de meeste katten heeft de Britse Langhaar graag veel aandacht – ze houden ervan om contact met ‘hun’ baasjes te hebben, regelmatig geaaid te worden en om te spelen.

Regelmatig spelen is erg belangrijk voor dieren die in huis leven, maar ook katten met de vrijheid om naar buiten te gaan spelen graag met hun baasje. De Britse Langhaar geldt als een zeer volgzame kat, die ook graag geestelijk gestimuleerd wordt. Geef jouw kat daarom ook diverse speeltjes en speelmogelijkheden, van een klassieke speelmuis tot speelbal of intelligente speeltjes. Deze speeltjes zijn tegenwoordig niet alleen meer beschikbaar voor honden, maar ook voor katten. De kat zal er van gaan houden om op zijn voer te jagen.

Het vooroordeel, dat katten niet af te richten zijn, is slechts ten dele waar. Inderdaad laten katten zich niet africhten zoals honden, maar ze leren heel snel. Daarom is het ook bij katten belangrijk om consequent te zijn. Laat jouw kat bijvoorbeeld niet aan de tafel bedelen – dit geldt in het bijzonder voor kattenrassen die het grootste gedeelte van de dag binnenshuis zijn, weinig beweging hebben en gevoeliger zijn voor overgewicht.

Uiterlijk

Net zoals de Kortharige variant heeft de Lowlander een stevig lichaam, dat idealiter niet dik maar gespierd is. De pootjes zijn kort en de borst breed en sterk. Hierop past het ronde kopje en de korte neus perfect, de neus is in tegenstelling tot veel andere langharige katten kort en breed, met een kleine inkeping. Net zoals bij de Britse Korthaar zijn de oren van de Britse Langhaar klein en rond – samen met de grote, donkere kraaloogjes en de pluche vacht lijkt het voorkomen erg op dat van een teddybeer. Vrouwtjes wegen tussen 4 en 6 kilogram, terwijl de mannetjes tot 8 kilogram kunnen wegen. De Britse Langhaar is, in vergelijking met grote katten zoals de Maine Coon, erg compact, alhoewel hij door zijn dikke vacht groter lijkt.

Karakteriserend voor het ras Britse Langhaar is zijn halflange, dikke vacht. De veleigenschappen heeft de Britse Langhaar geërfd van de Perzische kat, die gekruist werd met de Britse Korthaar. Daarbij is de lange vacht toevallig ontstaan, Britse Langhaar katten werden voorheen als ongewenst ‘nevenproduct’ gezien, waardoor ze uitgesloten werden voor het fokken en alleen als huisdier gehouden werden. Zelfs vandaag de dag weigeren nog bijna alle grote confederaties om de Britse Langhaar als zelfstandig ras te erkennen. Veel kortharige katten dragen het recessieve gen voor een lange vacht – op basis hiervan kan het nog altijd voorkomen dat tijdens het fokken van de Britse Korthaar langharige dieren ontstaan, ondanks dat beide ouders kortharig zijn.

De vacht van de Britse Langhaar is niet zo lang als dat van de Perzische kat, en wordt daarom als ‘halflang’ beschouwd. Een bijzonder dikke ondervacht zorgt ervoor dat de vacht van de Lowlander uitsteekt van zijn lichaam. Hierdoor ziet de vacht er erg pluche uit.

Omdat de Britse Langhaar dicht verwant is aan de Britse Korthaar komen de mogelijke kleuren en tekeningen van de vacht overeen. Onder de meer dan 300 vachtvariaties is er iets voor elke smaak! De zilveren variant is erg geliefd.

De geschiedenis van de Britse Langhaar

De Britse Langhaar is ontstaan uit kruisingen tussen de Britse Korthaar en de Perzische kat. Oorspronkelijk werden deze kruisingen uitgevoerd om de, na de wereldoorlogen kleiner geworden, genpool van de Britse Korthaar te vergroten. Het langharige gen wordt recessief geërfd, waardoor het verborgen wordt meegedragen in de genpool van de rassen. Soms ontstaan er pas na meerdere generaties langharige dieren… zo ook bij de Britse Korthaar. De rassenstandaard van de Britse Korthaar bestaat alleen uit een kortharige vacht – Langharige katten werden eerst uitgesloten voor het fokken en gecastreerd en als huisdier doorgestuurd. Veel Kortharige dragen het recessieve gen voor een lange vacht – op basis hiervan kan het nog altijd voorkomen dat tijdens het fokken van Britse Kortharen langharige dieren ontstaan, ondanks dat beide ouders een korte vacht hebben.

Ondertussen wordt de Britse Langhaar door sommige fokkerijen als zelfstandig ras erkend. De rasstandaard komt overeen met de Britse Korthaar, beide rassen worden alleen onderscheiden door de vachtlengte. Af en toe vallen Britse Langharen na het fokken groter of kleiner uit, ook de werkelijke vachtlengte kan variëren. Sommige fokkers hechten meer waarde aan grote dieren, terwijl andere een voorkeur hebben voor kleinere.

Vachtkleuren

Net als bij de Britse korthaar zijn één- en meerdere kleurencombinaties mogelijk bij de Lowlander. De verschillende kleuren lopen uiteen van klassiek zwart, (chocolade) bruin, kaneel en rood tot de zogenaamde ‘verdunningen’: blauw, lila, lichtbruin en crème. Zwart-witte en driekleurige katten zijn vaak langharige huiskatten. Katten, die als ‘geschaduwd’ bekend staan, tonen de specifieke kleur alleen in de haarpunten. Hierdoor kunnen ze alleen herkend worden aan hun tint – een erg mooi effect op de lange vacht van de Lowlander!

We hebben de meest voorkomende van de meer dan 300 kleurvarianten voor je samengevat:

Colorpoint: Alleen de uiteinden van het lichaam (gezicht, oren, poten, staart en het genitale gebied bij mannetjes) zijn in de basiskleur gekleurd.

Chinchilla: Britse Korthaar Chinchilla’s hebben een zeer interessante kleuring: één achtste van de vacht bestaat uit een van de basis zwarte kleuren, terwijl de rest van de vacht bestaat uit zilverwit.

Tabby: ‘Tabby‘ betekent meer dan alleen gestreept. Afhankelijk van hoe de kleuring eruit ziet kan een Britse Korthaar omschreven worden als ‘makreel‘ , ‘klassiek‘ , ‘kladderig‘ , ‘gevlekt‘ of ´gestipt‘ .

Tortie: Wijst op een driekleurige Britse Langhaar, ook wel schildpadschild genoemd. Britse Langhaar Tortie‘s zijn over het algemeen vrouwtjes.

Torbie: Deze katten hebben een kleurencombinatie van de Tortie en Tabby.

Tweekleurig: Elke kleur met wit, daarbij kan het een ´harlekijn‘ zijn met 1/6 vacht gekleurd, ´Busje‘ met een groot aandeel wit of ´tweekleurig‘ met een gelijk aandeel wit/gekleurd.

Verzorging

Een lange vacht vereist meer zorg dan een korte kattenvacht. Toch blijft de inspanning van het verzorgen van de vacht van de Britse Langhaar binnen de perken. Om klitten en knopen van de ondervacht te vermijden volstaat het vaak om de kat eenmaal per week grondig te borstelen – in sommige gevallen bij dieren met een lange vacht eventueel vaker.

Om klitten in de vacht te voorkomen zouden katten op jonge leeftijd gewend moeten raken aan het borstelen. Er is een enorm aanbod van kattenborstels en kammen, wat werkt voor jou en jouw kat hangt vaak af van je persoonlijke voorkeur. Begin met een zachte borstel die niet aan de vacht trekt of hem beschadigd. Geef een kleine beloning na elke borstelbeurt. Wanneer de regelmatige borstelbeurt geen probleem meer vormt voor jou of jouw kat, dan kun je er voor kiezen om een meer effectieve borstel of kam te gebruiken wanneer de kat wat ouder is.

Als zeer schone dieren onderhouden de katten hun vacht voornamelijk zelf. De met kleine tandjes bedekte tong is zonder twijfel het meest effectieve verzorgingsinstrument! Dit betekent echter ook dat de kat tijdens het schoonmaken van zichzelf een flinke hoeveelheid haren inslikt. Langharige katten maken gemiddeld evenveel haar aan als kortharige katten – maar deze zijn natuurlijk wel langer… Om de natuurlijke uitscheiding van deze haren te bevorderen kun je jouw kat regelmatig speciale beloningen of kattengras toevoegen aan de reguliere voeding. Zorg er daarentegen voor dat je bij het kopen van deze beloningen rekening houdt met bijkomende voordelen en ingrediënten van hoge kwaliteit, idealiter zonder suiker en zonder onnodige plantaardige bijproducten.

Gezondheid

Ondanks dat de Lowlanders ongecompliceerde katten zijn, zijn ze vatbaar voor sommige typische ziektes van de verwante kortharige. Net zoals bij de Britse Korthaar is overgewicht een groot probleem voor katten die overwegend binnenshuis leven. De beste remedie is regelmatige beweging. Laat je niet kennen en geniet van het spelen met jouw kat!

De Britse Langharen leiden in toenemende mate aan polycysteuze nierziekte. Deze erfelijke ziekte doet zich in toenemende mate voor bij zowel de Britse Korthaar als de Perzische kat – hierdoor is ook de Britse Langhaar als kruising van deze rassen getroffen. Niercysten ontwikkelen zich heel vroeg in de eerste levensjaren en kunnen heel makkelijk vastgesteld worden met een echografie.

Daarnaast komt een hartziekte, genaamd hypertrofische cardiomyopathie (HCM), steeds vaker voor bij Britse Langharen. Een regelmatige cardiale echografie van gefokte dieren is de beste manier voor het herkennen van de ziekte in het vroege stadium en deze dieren uitsluiten van het fokken. Alhoewel er geen remedie is voor hypertrofische cardiomyopathie, zorgt een snelle diagnose voor de mogelijkheid van behandelingen om de besmette katten toch een zo lang mogelijk leven te laten leiden!

Het fokken van de Britse Langhaar

De Britse Langhaar is een relatief jong ras die nog niet door alle fokkerijen erkend wordt. Verenigingen die de Britse Langhaar wél erkennen staan een kruising met de Britse Korthaar toe. Veel kortharige dieren dragen het gen voor een lange vacht met zich mee, er zijn zelfs genetische tests om deze katten speciaal te selecteren voor het fokken.

Als jong ras heeft de Britse Langhaar kat een brede variatie in grootte, gewicht en vachtlengte. Iedere fokker heeft andere prioriteiten en selecteert andere type fok-katten. Een rasstandaard ontstaat daarom pas na meerdere jaren  van gericht fokken.

Zo vindt je de juiste fokker

De bij de Britse Langhaar voorkomende erfelijke ziekten tonen het belang van het selecteren van voor de fok gecertificeerde dieren aan. Zowel HCM als niercysten zijn erfelijk. Polycysteuze nierziekte wordt zelfs dominant geërfd. Kortom: een kat met cysten geeft dit altijd aan haar kroost door!

Een serieuze fokker houdt de gezondheid van zijn dieren en het nageslacht in de gaten, zorgt voor regelmatige gezondheidszorg en een checkup, wat betreft erfelijke ziekten. De fokker zou daardoor altijd in staat moeten zijn om onderzoeksrapporten van artsen te kunnen overleggen van de fok-ouders!

Vertrouw nooit onprofessionele fokkers die ´goedkope raskatten zonder papieren‘ aanbieden. Zonder de controle van een fokvereniging komt het hier te vaak tot ongunstige paringen, die het risico voor erfelijke ziektes onevenredig doen stijgen. Het fokken van katten is een dure en tijdrovende hobby. Fokkers, die hun dieren bij voorkeur goedkoop kunnen verkopen, besparen daarom vaak niet alleen op kwaliteitsvoer en vaccinaties, maar ook op vooronderzoeken en belangrijke afstand tussen zwangerschappen van de moeder.

Rasdieren zijn duur, maar ze zijn hun prijs waard wanneer je graag een kat wil die voldoende gesocialiseerd is, er goed uitziet en gezond is.

Goede alternatieven zijn dierenwelzijnorganisaties en dierenasiels, met veel lang- en kortharige katten van alle leeftijden die wachten op een nieuw huis!

Voeding

De Britse Langhaar onderscheidt zich in zijn vereiste voedsel niet van andere kattenrassen. De beste voeding is hoogwaardig nat– of droogvoer met een hoog aandeel vlees en proteïne evenals genoeg vers water. Plantaardige producten of bijproducten zouden onderaan jouw kat zijn ingrediëntenlijst moeten staan.

Om het makkelijker te maken voor de kat om van zijn ingeslikte haren af te komen, kunt je jouw kat voer met extra voordelen geven. Droogvoer voor langharige dieren of beloningen die de rui bevorderen maken het makkelijker om op een natuurlijke manier van de haarballen af te komen. Kattengras is ook een goed alternatief voor dieren die niet van haarballen houden!

Als de dierenarts HCM of niercysten heeft geconstateerd, kun je jouw kats dieet hierop aanpassen. Jouw vertrouwde dierenarts kan je hier concrete suggesties voor doen.

Wij wensen jou en jouw vriendelijke Britse Langhaar een geweldig leven samen!

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Ragdoll

Een kat die lijkt op een lappenpop? Niet bepaald! De Ragdoll is een echt ras voor liefhebbers van Siamese Katten en andere Point-katten. De zachtaardige reuzen hebben een prachtige vacht, unieke kleuren en lichtblauwe ogen. 
8 min

Blauwe Rus

Op het eerste gezicht toont de Blauwe Rus gelijkenissen met de Kartuizer of de blauw-grijze Britse Korthaar. Wie goed kijkt ziet echter dat deze rassen onder geen beding te verwarren zijn!
9 min

Brits Korthaar

Ben je op zoek naar een kat, die uw familie met zijn rustige en evenwichtige karakter perfect aanvult en die geschikt is voor het leven in huis? Dan is de kans aanwezig dat je het ras ‘Brits Korthaar’ aanbevolen krijgt. De pluche vacht en de grote ogen van de Brits Korthaar kan bijna geen kattenvriend weerstaan. Daarnaast is ook het karakter van de Brits Korthaar makkelijk lief te hebben. Maar wat moet je nog meer weten? Ons rasrapport stelt je gedetailleerd voor aan de Brits Korthaar en biedt je tips voor de aankoop, de voeding en de verzorging.