Cymric-kat

Cymric-kat

Cymric-kat

Oorspronkelijk stamt de Cymric-kat van het Britse eiland Man. Hij is nauw verwant aan de Manx-kat, maar heeft een langere vacht. De ontbrekende staart is karakteristiek voor de Cymric.

Uiterlijk van de Cymric: een kat zonder staart

De Cymric heeft een donzige vacht, ronde kop en een compacte lichaamsbouw. Cymrics hebben verder grote, ronde ogen en hun oren staan ver uit elkaar.

Met een gewicht van zo’n drie tot zes kilogram behoort de Cymric tot de middelgrote kattenrassen.

Zijn vacht is halflang en dicht; bovendien heeft hij veel ondervacht. Alle vachtkleuren, -tekeningen en oogkleuren worden door de fokkerijverenigingen erkend.

Aangezien de voorpoten van de Cymric korter zijn dan de achterpoten, lopen ze op een hoppende manier zoals konijnen. Omdat ze geen staart hebben, lijken ze nog meer op konijnen.

Staartvormen van de Cymric-kat

Bij de meeste Cymric-katten ontbreekt de staart volledig. Sommige exemplaren hebben alleen een korte, stompe staart. Deze ‘afwijking’ is typisch voor katten van het eiland Man. Ook bij de ‘familieleden’ van de Cymric-katten, de Manx-katten, ontbreekt bijna altijd de staart.

Cymric-katten kunnen verschillende staartvormen hebben.

  • Rumpy: De staart ontbreekt volledig. Vaak komt er een kleine verdieping voor in de plaats. Deze variant heeft de voorkeur van fokkers.
  • Rumpy-Raiser: de staart bestaat alleen uit kraakbeen of enkele wervels.
  • Stumpy: verkorte staart, die tot drie centimeter lang kan zijn.
  • Stubby: korte staart
  • Longy: ongeveer de helft zo lang als de staart van een normale kat. Sommige fokkers van Cymric-katten zouden langere staarten couperen, een praktijk die gelukkig verboden is in Nederland.

Karakter: vrolijk en speels

Cymric-katten zijn goede muizenjagers. Dit ras staat te boek als levenslustig, actief en nieuwsgierig. Een Cymric is geïnteresseerd in alles wat er in het gezin gebeurt en wil overal bij zijn. Als je een Cymric in huis hebt, heb je geen waakhond nodig. Deze opmerkzame kat reageert direct als er volgens hem iets mis is en laat van zich horen.

Maar de Cymric heeft ook een rustige, zachte kant. Hij geniet ervan om een dutje te doen op de schoot van zijn baasje. Over het algemeen is dit ras zeer mensgericht, loyaal en aanhankelijk. Van de Cymric wordt ook gezegd dat hij goed overweg kan met soortgenoten en zelfs honden.

Cymric-katten houden van water

Als voormalige woestijndieren zijn katten meestal waterschuw. Slechts een klein aantal kattenrassen, zoals de Turkse Van, houden van water. Ook Cymric-katten zouden een ongewone voorkeur hebben voor water.

Verzorging

Houden en verzorgen van Cymric-katten

Cymric-katten hebben veel aandacht nodig. Als je een Cymric een goed thuis wilt geven, moet je veel tijd kunnen vrijmaken om met hem te spelen en knuffelen.

Ze worden gezien als zeer intelligente dieren en houden ervan om trucjes te leren. Je kunt ze ideaal bezighouden met behulp van clickertraining of cat agility. Met de juiste training zou je je slimme kat ook kunnen verleiden tot een wandeling aan de lijn.

Vachtverzorging: Regelmatig borstelen

Borstel de dichte vacht van je Cymric het beste drie tot vier keer per week. Door regelmatige vachtverzorging voorkom je dat er klitten ontstaan.

Controleer bovendien de dichtbehaarde oren regelmatig op onzuiverheden en reinig ze indien nodig. Vuil kan vast komen te zitten in het haar, bovendien kunnen mijten zich in de oorschelpen nestelen.

Gezondheid en fok

Belangrijk: Regelmatig naar de dierenarts Als je een Cymric hebt, moet je hem zeker regelmatig laten controleren door de dierenarts. Problemen met de wervelkolom mogen namelijk niet worden onderschat en kunnen na verloop van tijd ook verergeren.

Aanschaf

Een Cymric-kat kopen?

Cymrics worden zeer zelden aangeboden. Gemiddeld kost een Cymric-kat tussen de 500 en 700 euro.

De relatief hoge prijs heeft vooral te maken met het ingewikkelde fokken. Vanwege de schadelijke gevolgen van de genmutatie die we al aanstipten, overleven veel nakomelingen niet – en dus zijn de nesten van Cymric-katten kleiner dan bij andere kattenrassen.

Ons advies: zelfs als je verliefd bent geworden op een mooie Cymric, koop er dan geen van een fokker. Want door specifiek een Cymric aan te schaffen, bevorder je de gerichte ‘productie’ van katten met ernstige gezondheidsproblemen.

Misschien vind je in plaats daarvan je nieuwe kat wel bij het plaatselijke dierenasiel. Ook raskatten komen regelmatig bij de dierenbescherming terecht.

Herkomst

De Cymric komt van het eiland Man

De Cymric-kat is nauw verwant aan de Manx-kat. Beide kattenrassen zijn afkomstig van het eiland Man, een eiland gelegen in de Ierse Zee tussen Ierland en Groot-Brittannië.

In de katten die daar leefden trad een genmutatie op, die verantwoordelijk is voor de ontbrekende staart. Omdat de mutatie voorkwam op een eiland kon het genetisch defect de overhand krijgen. Er ontwikkelde zich zo een grotere populatie staartloze katten.

Omdat de katten op het eiland Man woonden, werden ze ‘Manx-katten’ genoemd. In de jaren 1920 erkenden de fokverenigingen ze als onafhankelijk ras.

Manx-katten zijn meestal kortharig. De weinig voorkomende langharige exemplaren werden niet gebruikt voor de fokkerij. Pas toen langharige Manx-katten in de jaren 1960 in Canada werden geboren, begon men ze gericht te fokken. Zo ontstond het Cymric-ras.

De naam Cymric-kat komt van het woord ‘Cymru’, de Welshe naam voor Wales. Maar het kattenras heeft niets te maken met dit deel van het Verenigd Koninkrijk. De naam werd gekozen omdat het Keltisch klinkt.

Kattenrassen zonder staart

De Manx en de Cymric zijn niet de enige kattenrassen zonder staart. De Japanse bobtail, de Mekong bobtail, de Kuril bobtail, de Pixiebob en de Amerikaanse bobtail zijn ook staartloos.

Samenvatting

De Cymric-kat maakt indruk met zijn mooie uiterlijk en lieve persoonlijkheid. Hij is intelligent, speels en mensgericht.

Maar het fokken van Cymric-katten is zeer problematisch en wordt om ethische redenen beter niet worden bevorderd. Geef liever een Cymric-kat uit het asiel een goed thuis of kies voor een ander kattenras.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Ragdoll

Een kat die lijkt op een lappenpop? Niet bepaald! De Ragdoll is een echt ras voor liefhebbers van Siamese Katten en andere Point-katten. De zachtaardige reuzen hebben een prachtige vacht, unieke kleuren en lichtblauwe ogen. 

8 min

Blauwe Rus

Op het eerste gezicht toont de Blauwe Rus gelijkenissen met de Kartuizer of de blauw-grijze Britse Korthaar. Wie goed kijkt ziet echter dat deze rassen onder geen beding te verwarren zijn!

9 min

Brits Korthaar

Ben je op zoek naar een kat, die uw familie met zijn rustige en evenwichtige karakter perfect aanvult en die geschikt is voor het leven in huis? Dan is de kans aanwezig dat je het ras ‘Brits Korthaar’ aanbevolen krijgt. De pluche vacht en de grote ogen van de Brits Korthaar kan bijna geen kattenvriend weerstaan. Daarnaast is ook het karakter van de Brits Korthaar makkelijk lief te hebben. Maar wat moet je nog meer weten? Ons rasrapport stelt je gedetailleerd voor aan de Brits Korthaar en biedt je tips voor de aankoop, de voeding en de verzorging.