American Wirehair

American Wirehair

De meeste kattenliefhebbers zijn wel bekend met Amerikaanse Kort- en Langhaarkatten. Maar wat is een ‘Amerikaanse Wirehair’ nu precies? De dieren, die ook vaak ‘Amerikaanse Draadhaar’ worden genoemd, zijn in Amerika zeer zelden en in Europa zelfs nauwelijks te vinden. Toch is de Amerikaanse Wirehair een zeer interessante kat die, zoals veel andere kattenrassen, door een toevallige mutatie is ontstaan. Ontdek hier meer over Draadharen uit de staat New York!

Geschiedenis

Misschien is het je al opgevallen dat Draadharen met hun draadvacht qua uiterlijk en karakter op de Amerikaanse of Europese Korthaar lijken. Het enige verschil lijkt de bijzondere vacht van de American Wirehair te zijn. Of toch niet?

Het ras kent zijn oorsprong in een spontane mutatie die in de jaren 60 in de staat New York werd ontdekt. De worp van een Korthaar viel door de bijzondere vacht van de kittens op. De enige overlevende van de worp, een rood-wit getijgerde kater, sprong door zijn opvallende vacht in het oog van de fokker Joan O’Shea. Zij kocht de kat en gaf hem de naam „Council Rock Farm Adam of Hi-Fi“. Door kruisingen met Amerikaanse Kortharen ontstond er al snel een nieuw ras. Het duurde nog een aantal jaar tot de Cat Fanciers Association het ras erkende. In 1978 werd het ras als variant van de Amerikaanse Korthaar opgenomen.

Tot nu toe zijn er in de VS maar weinig fokkers van de American Wirehair; in Europa is het ras nagenoeg onbekend. Ter behoud van genetische diversiteit en om het ontstaan van erfelijke ziekten te voorkomen wordt de American Wirehair daarom ook vandaag de dag nog met Amerikaanse Kortharen gekruist. Aangezien het gen voor de gekroesde vacht dominant vererfd wordt, zet het bij ongeveer de helft van de kittens door. Afhankelijk van de aanleg kroest de vacht van de kat direct na de geboorte of pas na vier tot zes maanden. Dit hangt onder andere van de individuele aard van de vacht af. De kruising tussen twee American Wirehairs leidt in de regel tot kittens met een bijzonder opvallende vacht. Deze kittens hebben vaak al direct na de geboorte krullende snorharen!

Uiterlijk

Het kenmerk van de American Wirehair is de naamgevende vachtstructuur. De kroesvacht van de dieren ontstond door een toevallige mutatie die dominant doorgegeven wordt. Dit leidt tot een bijzonder dichte, ruwe vacht. De reden hiervoor is een unieke vachtstructuur: het haar is gebogen en kroest aan de uiteinden. Ook de snorharen van de American Wirehair lijken enigszins gedraaid. De bijzondere vachtstructuur laat de kattensoort er uitzien of ze net wakker zijn geworden. Tegelijkertijd maakt het een heel lieve indruk!

Maar ook onder Amerikaanse Draadharen zijn er verschillen in de vachtstructuur op te merken. Het gen wordt dominant doorgegeven. Hoe sterker de aanleg, des te sterker zet deze eigenschap, waar het ras zijn naam aan dankt, door.

Het Wirehair-gen is te herleiden op een toevallige mutatie die in de jaren 60 in de staat New York in Amerika optrad. Mutaties zijn in de kattenwereld niet ongewoon. Het is echter totaal ongewoon dat de mutatie voor een ruwe vacht schijnbaar maar één keer gedurende een lange geschiedenis van fokken op Amerikaanse bodem optrad. Het dominant vererfde gen zorgt er voor dat de aanleg van alle nakomelingen doorgegeven wordt en daar wordt doorgezet in de vorm van een gekroesde vacht.

Vanwege de gemeenschappelijke geschiedenis heeft de American Wirehair een soortgelijke lichaamsbouw als de Amerikaanse Korthaar. De katten zijn krachtig en gespierd van bouw, hebben een sterke borst en middellange, goed gespierde benen. De jukbeenderen zijn hoog, de snuit kort. Oplettende, grote en vaak fel gele ogen herinneren aan het uiterlijk van de verwante Amerikaanse Korthaar. Net als de Korthaar komt de Draadhaar in alle kleuren voor. Het draadhaargen zet bij sommige dieren al direct na de geboorte door, bij andere pas na de vierde maand. Tot die tijd lijken de kittens op Korthaarkatten.

Mogelijke vachtkleuren van de American Wirehair zijn:

 • Wit: witte Amerikaanse Ruwharen kunnen gele of blauwe ogen hebben, maar ook verschillend gekleurde ogen zijn toegestaan.
 • Zwart: de zwarte vacht van een American Wirehair moet gelijkmatig gekleurd zijn, dus zonder grijze stekelharen. Ook de neus en voetzolen zijn zwart, de oogkleur is vaak goud.
 • Blauw: de genetische verdunning van de vachtkleur Zwart wordt Blauw genoemd. Vaak zijn ook de neus en voetzolen blauw, de ogen fel goud.
 • Rood: rode American Wirehairs zonder wit hebben, net als bij soortgenoten van het ras Amerikaanse Korthaar, de voorkeur.
 • Crème: de verdunning van de vachtkleur Rood wordt Crème genoemd. De kleur ziet er uit als beige.
 • Tweekleurig: net als bij gefokte Amerikaanse Kortharen zijn ook tweekleurige American Wirehairs toegelaten. Ze hebben meestal een witte basiskleur met zwarte, blauwe, rode of beige vlekken.
 • Chinchilla: de kleur Chinchilla is zeer opvallend: het haar zelf is tweekleurig gestreept. Is het wit en enkel de uiteindes zwart, dan word de vachtkleur van de kat Chinchilla genoemd. Als het uiteinde rood is, hebben we te maken met een Rode Chinchilla. Veel katten met dit soort vacht hebben een witte rand om de ogen en neus. Amerikaanse Kortharen met een Chinchilla-vacht hebben vaak opvallend felgroene ogen. Aangezien American Wirehairs vaak met Amerikaanse Kortharen worden gekruist, treed deze eigenschap ook bij hen op.
 • Shaded: net als bij de kleur Chinchilla hebben Amerikaanse Draadhaarkatten met de kleur Shaded tweekleurig gestreept haar. In tegenstelling tot Chinchilla is het individuele haar echter zwarter. Deze kleur komt ook met rode uiteindes voor en heet dan Red Shaded.
 • Smoke: ook bij de kleur Smoke zijn gestreepte haren te zien. Bij Smoke is het aandeel zwart echter groter; enkel het onderste deel van het haar is wit. Hierdoor vallen de witte stukken enkel bij delen van de vacht op. Varianten zijn Blue Smoke en Red Smoke. Bij deze kleuren heeft het haar een respectievelijk blauwe of rode kleur. Sommige katten hebben zelfs een patroon met zwart, rood en blauw! De dieren lijken driekleurig te zijn, maar een nauwkeurige observatie van de individuele haren laat een witte ondervacht zien.
 • Tabby: tijgerkatten, wie is er niet dol op? Een getijgerde Amerikaanse Draadhaar wordt ook wel Tabby genoemd. Maar niet alle Tabbies zijn hetzelfde De Mackarel Tabby heeft een smalle, duidelijk gedefinieerde tekening, vaak met aalstreep en strepen op de benen en staart. De Ticket Tabby heeft volgens de fokvoorschriften een tekening op de kop, hals, benen en staart. Een Patched Tabby is een kat met crèmekleurige of rode vlekken.
 • Calico: wie kent de driekleurige ‘gelukskatten’ nu niet? In het Engels worden deze varianten van zowel de Amerikaanse Korthaar als de American Wirehair ook wel Calico genoemd. Het merendeel van de vacht is wit met zwarte en rode vlekken, root of zwart verdunde vlekken en soms zelfs tabbytekeningen.

Kleuren zoals Chocolate, Cinnamon en hun verdunningen zijn niet toegelaten.

amerikaanse draadhaar driekleurig

Karakter American Wirehair

De Amerikaanse Draadhaar is een ongecompliceerde en vrolijke kat. Ze zijn tolerant en passen goed in een gezin omdat ze goed met kinderen overweg kunnen en gaan graag vriendschappen met soortgenoten en andere katten aan.

Het robuuste ras speelt maar al te graag. Dat is de invloed van de Amerikaanse Korthaar! Er zijn wel rustigere Draadharen, maar in de regel zijn de katten niet alleen dol op spelen met mensen, maar ook op buiten jagen. De American Wirehair kan daarom prima buiten vrij rond lopen. Met genoeg mogelijkheid om te spelen en te klimmen, met bijvoorbeeld een krabpaal, is de kat echter ook alleen binnenshuis gelukkig te maken. Als je vaak niet thuis bent, moet je je American Wirehair voorzien van interactief speelgoed. Maar ook intelligentie speelgoed is geen vervanging voor soortgenoten. De Amerikaanse Draadhaar is zeer sociaal. Vooral als je huisdier het grootste deel van de dag alleen thuis zit, moet je eigenlijk overwegen een tweede kat te nemen, idealiter zelfs al voordat je je Amerikaanse Draadhaar in huis neemt!

Gezondheid en verzorging

Ondanks hun buitengewone vacht is het niet lastig om een American Whirehair te verzorgen. De kroezende vacht vergt geen bijzondere verzorging. In principe hoef je ze maar een keer per week te borstelen om de hoeveelheid ingeslikt haar te verminderen. Als je Draadhaar in de rui is, kun je extra kattengras of moutpasta geven. Zo kan haar dat bij het wassen van de vacht ingeslikt  wordt op een natuurlijke manier het lichaam verlaten.

De jaarlijkse controleafspraak bij de dierenarts is natuurlijk ook voor de American Wirehair een must. Je eigen dierenarts zal je kat goed bekijken, naar de longen en het hart luisteren en in de mond kijken. Je kunt je ook meteen laten informeren over inentingen of ongediertebestrijding.

Voer American Wirehair

Net als alle katten heeft de American Wirehair belang bij voer met veel hoogwaardige eiwitten. Katten eten van natura vlees. Hiervan krijgen ze slechts beperkt koolhydraten binnen. Helaas gebruiken veel minderwaardige voerproducenten plantaardige nevenproducten als vulstof. In droogvoer leiden plantaardige bestanddelen voor een eenvoudigere productie van vaste brokken.

Als je voer gaat kopen, let dan goed op! In geval van twijfel altijd naar het etiket kijken. Volgens de Europese verordeningen op diervoeder worden inhoudsstoffen van kattenvoer naar hoeveelheid gesorteerd. Daarom moet vlees op de eerste plek in de ingrediëntenlijst staan. Katten hebben echter niet alleen spiervlees nodig, maar ook hoogwaardige ingewanden. Die laatste kunnen worden samengevat onder de noemer ‘dierlijke nevenproducten’, maar dit is niet noodzakelijk.  Veel voerproducenten kiezen daarom voor de open vermelding waarin de gebruikte ingewanden precies worden opgesomd. Zo ben je er van verzekerd dat het voer voor je Amerikaanse Draadhaar veel gezonde ingrediënten en geen ongedefinieerde inhoudsstoffen zoals granen, haar en hoorns bevat. Meer informatie over het thema vind je in ons artikel “Hoogwaardig kattenvoer”.

Steeds meer kattenbaasjes raken daarnaast geïnteresseerd in rauwvoer of het zelf koken van voer. Om er voor te zorgen dat je kat genoeg voedingsstoffen en eiwitten binnenkrijgt, is het belangrijk om goed te weten wat je doet. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg bronnen over het onderwerp ‘BARF’ te vinden! Voerproducenten en shops hebben de trend ook opgemerkt en bieden rauw vlees, supplementen en vaak zelfs geproportioneerd rauwvoer aan.

Fokken

De Amerikaanse Draadhaar wordt overwegend in de VS gefokt. Toch is de soort ook daar relatief zeldzaam. Is het dan zo gek dat de Amerikaanse Draadhaar in Europa nauwelijks voorkomt? Wie in het ras geïnteresseerd is, zou daarom het beste direct met Amerikaanse fokverenigingen contact op kunnen nemen. De American Wirehair wordt bijvoorbeeld door de Cat Fanciers Association erkend. Die kan je verder helpen bij de zoektocht naar verantwoore fokkers!

Want ook voor de American Wirehair geldt: professionele fokkers zijn aangesloten bij een fokvereniging. Dit garandeert dat de gefokte dieren voldoen aan de respectievelijke foknormen. Fokkers die verantwoordelijkheid voor hun dieren en hun nakomelingen nemen, hechten daarnaast ook belang aan een soortspecifieke omgeving, katspecifiek voer en regelmatige gezondheidscontrole van ouders en kittens. Kittens mogen minstens 12 weken lang in familieverband opgroeien. In deze vormende fase leren ze alles wat van belang is om op te groeien tot gezonde, verstandige katten! Katten fokken is een dure hobby, daarom is hier natuurlijk ook een prijskaartje aan verbonden. Afhankelijk van de stamboom kan een American Wirehair reeds meerdere honderden euro’s kosten. Dit komt overeen met de prijzen van andere rasdieren.

Als je geld wilt besparen, moet je echter niet zomaar in zee gaan met een willekeurige ‘fokker’ die ‘raskatten voor een laag prijsje’ aanbiedt. Ondanks de lage prijs heb je hier geen voordeel aan. Van soortspecifiek kattenvoer, gezondheidszorg of tijd om bij te komen voor de moederkat is hier geen sprake. De zogenaamde ‘fokker’ hoort net zo min bij een fokvereniging. Dat bespaart hem geld omdat hij geen lidmaatschapsbijdrage of tentoonstellingskosten hoeft te betalen. Tegelijkertijd wordt ook de controle van de vereniging op de rasstandaard en houdingsvoorwaarden omzeild. Het schijnbare koopje kan je zo duur komen te staan, omdat erfelijke ziektes en ondervoeding hierdoor vaak voorkomen.

Gun een kat een tweede kans

Wie voor zijn droomkat niet te diep in de buidel wil tasten, kan daarom overwegen een bezoek aan het plaatselijk asiel te brengen. Hier zoeken ontelbare katten van iedere leeftijd met verschillende karakters en uiterlijk een nieuw thuis. Sommige van hen werden door hun voormalige eigenaars afgegeven in een dierenasiel, andere zijn gevonden terwijl ze ronddoolden of zijn na de dood van hun baasje weer in het asiel belandt. Hier vind je gegarandeerd de perfecte kat voor jouw gezin!

Lees ook ons artikel Kittens acclimatiseren: basisuitrusting en tips!

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Ragdoll

Een kat die lijkt op een lappenpop? Niet bepaald! De Ragdoll is een echt ras voor liefhebbers van Siamese Katten en andere Point-katten. De zachtaardige reuzen hebben een prachtige vacht, unieke kleuren en lichtblauwe ogen. 
8 min

Blauwe Rus

Op het eerste gezicht toont de Blauwe Rus gelijkenissen met de Kartuizer of de blauw-grijze Britse Korthaar. Wie goed kijkt ziet echter dat deze rassen onder geen beding te verwarren zijn!
9 min

Brits Korthaar

Ben je op zoek naar een kat, die uw familie met zijn rustige en evenwichtige karakter perfect aanvult en die geschikt is voor het leven in huis? Dan is de kans aanwezig dat je het ras ‘Brits Korthaar’ aanbevolen krijgt. De pluche vacht en de grote ogen van de Brits Korthaar kan bijna geen kattenvriend weerstaan. Daarnaast is ook het karakter van de Brits Korthaar makkelijk lief te hebben. Maar wat moet je nog meer weten? Ons rasrapport stelt je gedetailleerd voor aan de Brits Korthaar en biedt je tips voor de aankoop, de voeding en de verzorging.