Siamese Kat

Siamese Kat

Stralend blauwe ogen zijn een typische eigenschap van Siamezen.

De Siamees is een van de oudste kattenrassen. Ze zijn vooral te herkennen aan de typische kleur van hun vacht en blauwe ogen. Maar we moeten ook zeker hun liefdevolle karakter niet vergeten. In dit artikel kom je alles te weten over de Siamees.

Uiterlijk: slanke schoonheden

Siamezen zijn middelgrote katten. Ze hebben een slank lichaam met lange benen en smalle pootjes en bereiken een schouderhoogte van 20 tot 25 centimeter. Katers wegen tussen de vier en vijf kilo; poezen tussen de drie en vier kilo.

De driehoekige vorm van het kopje staat in contrast met de opvallende rechtopstaande oren met een brede aanzet. Een andere typische eigenschap van Siamese katten zijn de diepblauwe, amandelvormige ogen, die een beetje loensen.

Naast de blauwe ogen is ook de kleur van de vacht van Siamezen zeer kenmerkend. De Siamees is gedeeltelijk albino. Dat betekent dat ze slechts een klein beetje van de pigmentstof melanine produceren. Hierdoor ontstaan de zogenaamde points. Dat zijn de donkere en lichtere gebieden op het lichaam van de kat. Volgens de rassenstandaard mogen de points alleen aan de oren, het gezicht, de pootjes of de staart van de Siamees mogen voorkomen. De rest van de korte vacht is wit of crèmig van kleur. Hun vacht ligt dicht op de huid en er is weinig ondervacht.

Overigens krijgen de donkere points pas hun kleur na de geboorte. Na ongeveer negen maanden heeft de Siamese kat dan zijn uiteindelijke tekening.

Siamees met poottekening
Siamese katten hebben een karakteristiek kleurpallet met points.

Karakter: Siamezen zijn aanhankelijke praters

Siamezen worden soms ook wel liefdevol spottend de honden onder de katten genoemd. Qua gedrag doen ze namelijk sterk denken aan die andere huisdieren. Zo kunnen mensen de aanhankelijke katten bijvoorbeeld redelijk wat dingen bijbrengen.

Siamese katten zijn daarnaast zeer gezellig en ze gebruiken hun unieke stem graag om zich te laten horen. Als ze niet tevreden zijn, dan zullen ze het je ook luid en duidelijk laten weten. Dat is waarom Siamese katten gezien worden als assertief.

Ondanks het feit dat Siamezen zeer graag bij mensen zijn, is het een goed idee om altijd ten minste twee katten in huis te halen. De katten kunnen elkaar urenlang vermaken en zorgen voor elkaars vacht.

Siamese katten spelen graag

Om ervoor te zorgen dat de actieve Siamezen echt hun ei kwijt kunnen, is het verstandig om een paar krabpalen en andere krabmeubels in je woning te plaatsen. Een krabpaal met meerdere verdiepingen is ideaal, omdat katten het liefste vanaf een hoog plekje alles in de gaten houden. Ook een rijk aanbod aan speeltjes om ze mentaal en fysiek bezig te houden mag niet ontbreken.

Als je de woning eenmaal leuk hebt ingericht, hebben de katten weinig moeite met een wat kleiner stulpje. Toch is het geen goed idee om Siamezen lang alleen te laten, want de slimme beestjes krijgen al snel de kolder in hun kop.

Zorg er indien mogelijk voor dat de Siamezen naar buiten kunnen; zo krijgen ze in ieder geval meer dan voldoende afleiding en beweging. Als dat niet gaat, kun je een balkon zo inrichten dat de katten veilig de wereld kunnen verkennen. Je kunt met Siamezen een wandeling maken met riem en tuigje. Dit werkt het beste als je jouw katten zo vroeg mogelijk aan de riem laat wennen. Probeer het voor jullie eerste tochtje buiten alvast even uit, om vervelende verrassingen te voorkomen.

Deze slimme en lieve beesten zijn perfecte familiekatten. Ze vinden niets leuker dan uitgebreid te spelen en laten zich graag verwennen.

Siamese katten houden van warmte

Siamezen vereisen zeer weinig onderhoud. Je hoeft het korte vel nauwelijks te verzorgen. Borstel je kat af en toe lichtjes om losse haren te verwijderen. De meeste Siamese katten genieten ontzettend van zulke verzorging.

Omdat Siamezen bijna geen ondervacht hebben, vinden ze natte en koude omgevingen maar niks. Zorg er dus voor dat het in je woning niet te koud wordt. Daarnaast is het belangrijk om je Siamees goed af te drogen mocht hij of zij buiten flink nat zijn geworden.

Erfelijke aandoeningen bij de Siamese katten

Net zoals bij de meeste andere raskatten, kunnen Siamezen last krijgen van erfelijke aandoeningen die terug te voeren zijn op het fokken. Een van deze aandoeningen is de zogenaamde progressieve retina atrofie (PRA), verslechtering van het netvlies. In het ergste geval wordt de kat blind. Siamese katten kunnen ook hartaandoeningen en kanker krijgen (zoals tumoren aan de tepels).

Daarnaast loensen veel Siamezen (strabismus convergens) en kunnen hun oogjes trillen (nystagmus). Experts gaan ervan uit dat dit te maken heeft met een melaninetekort, te herleiden tot het gedeeltelijke albinisme van de katten. Het is dus belangrijk om regelmatig op bezoek te gaan bij je dierenarts zodat je in een vroeg genoeg stadium mogelijke stappen met hem of haar kan bespreken.

Ondanks deze ongemakken worden Siamezen gemiddeld een heel stuk ouder dan veel andere raskatten. Ze worden gemiddeld maar liefst tussen de 18 en 20 jaar oud.

Wat een Siamees graag eet

Als je goed voor een Siamese kat wilt zorgen, moet je ook zorgen voor een gezond dieet. Je kunt zelf kiezen of je jouw kat nat- of droogvoer geven wilt, of daarnaast liever een ander dieet voorschotelt. Houd wel rekening met de smaakvoorkeuren van je kattenvriend.

Net zoals andere kattenrassen, kunnen Siamezen nogal kieskeurig zijn. Probeer dus vooral wat dingen uit terwijl je probeert het ideale voer te vinden. Let er bij het wisselen van kattenvoer goed op dat je langzaam afbouwt en opbouwt.

Katten hebben daarnaast ook altijd genoeg vers water nodig. Vooral als je kat uitsluitend droogvoer krijgt. Je kunt je Siamees aansporen om wat meer te drinken door drinkbakjes op verschillende plekken in je woning te verspreiden of zelfs een fonteintje te kopen.

© Pixel-Shot / stock.adobe.com

Koop Siamezen alleen van verantwoordelijke fokkers

Voordat je een fokker kiest, is het belangrijk om eerst te kijken hoe het met de dieren gaat en in wat voor omgeving ze leven. Daarnaast is het belangrijk dat de kittens niet bij je intrekken voordat ze minstens 12 weken oud zijn. In deze periode leren ze sociaal gedrag en andere belangrijke dingen van de moeder en andere kittens.

Het is raadzaam om eerst een afspraak te maken om de katten te bekijken. Als je een kitten haalt, zou deze gevaccineerd en ontwormd moeten zijn bij ontvangst en daarnaast in een geschikte omgeving leven. Aarzel zeker niet om te vragen naar belangrijke documenten, zoals de stamboom of de resultaten van verschillende onderzoeken!

Fokkers die Siamezen aanbieden zonder papieren kun je beter links laten liggen. Zij proberen doorgaans geld te verdienen door de dieren bijzonder goedkoop aan te bieden. Het probleem is dat zulke fokkers vaak nalaten om belangrijke onderzoeken door te voeren en soms ook niet zorgen voor een gezonde leefomgeving voor de katten.

Met een prijs tussen de € 750 en € 900 voor een kitten zijn Siamese katten niet bepaald goedkoop. Omdat raskatten relatief vaak afgegeven worden bij dierenasiels, is het een slim idee om ook daar eens een kijkje te nemen.

Siamese kitten
Als kittens veroveren Siamezen al de harten van mensen met hun bijzondere uiterlijk.

Kattenras met een koninklijke uitstraling

Samen met de Perzische kat is de Siamees een van de oudste en meest geliefde kattenrassen. De kat komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, uit Siam. Tegenwoordig omvat de vroegere regio Siam het grootste deel van Thailand. Daar werd de Siamese kat vereerd als tempelkat.

Aan de andere kant mochten Siamezen alleen door de Koning van Thailand gefokt worden. Onderdanen die hun koning een bijzonder goede dienst hadden bewezen, kregen als teken van erkenning een kat. Zo kwam ook het eerste Europese fokpaar naar Engeland, in 1884. Koning Chulalongkorn gaf de Britse consul-generaal Sir Edward Blencowe Gould de katjes Pho en Mia.

In 1885 werden de eerste Siamese katten tentoongesteld in het Crystal Palace in Londen; sinds 1892 bestaat er een rassenstandaard.

In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw splitste de fokkerij van Siamese katten zich af en ontstonden de ‘traditionele’ en ‘moderne’ Siamese katten. Bij de moderne Siamees werd de nadruk vooral geplaatst op de uiterlijke verschijning van het kattenras, wat vervolgens soms ook extreme vormen aangenomen heeft. Dit komt de gezondheid van het dier niet altijd ten goede; daarom is deze extreme fokkerij ondertussen weer uit de mode geraakt.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Ragdoll

Een kat die lijkt op een lappenpop? Niet bepaald! De Ragdoll is een echt ras voor liefhebbers van Siamese Katten en andere Point-katten. De zachtaardige reuzen hebben een prachtige vacht, unieke kleuren en lichtblauwe ogen. 
8 min

Blauwe Rus

Op het eerste gezicht toont de Blauwe Rus gelijkenissen met de Kartuizer of de blauw-grijze Britse Korthaar. Wie goed kijkt ziet echter dat deze rassen onder geen beding te verwarren zijn!
9 min

Brits Korthaar

Ben je op zoek naar een kat, die uw familie met zijn rustige en evenwichtige karakter perfect aanvult en die geschikt is voor het leven in huis? Dan is de kans aanwezig dat je het ras ‘Brits Korthaar’ aanbevolen krijgt. De pluche vacht en de grote ogen van de Brits Korthaar kan bijna geen kattenvriend weerstaan. Daarnaast is ook het karakter van de Brits Korthaar makkelijk lief te hebben. Maar wat moet je nog meer weten? Ons rasrapport stelt je gedetailleerd voor aan de Brits Korthaar en biedt je tips voor de aankoop, de voeding en de verzorging.