Algen in het aquarium

Algen in het aquarium

Algen in het aquarium

Groen, rood, blauw – in alle kleuren en variaties bewonen algen een aquaria. Zonder hun hulp gaat het niet, maar als ze de overhand krijgen, moet er ingegrepen worden. Lees in dit artikel meer over algen in het aquarium.

1. Algen in het aquarium, wat is de juiste verhouding?

Eerst zijn ze heel hard nodig en dan wil niemand ze zien. We hebben het hier over algen. Bij het inrichten van een nieuw aquarium missen er nog bacteriën. Ze moeten zich eerst ontwikkelen en opbouwen; daarom is het ook nodig dat er minstens twee weken gewacht wordt met het verwelkomen van vissen. Tegen die tijd zijn er in het filter en in de bodemgrond genoeg bacteriekoloniën tot stand gekomen, die de belangrijke afbouw van organische stikstofverbindingen op zich nemen.

Helaas varieert het aantal bacteriën enorm. Iedere wisseling van het water of filter heeft een vermindering van de hoeveelheid bacteriën tot gevolg, waarom ook nooit beide tegelijk vervangen mogen worden. Daardoor kan namelijk het bestaande evenwicht te sterk verstoord worden. Over het algemeen zijn te weinig algen voor de aquariumexploitant niet het probleem, maar juist een plotselinge overvloed aan algen.

2. Voorkomen is beter dan genezen

Het is relatief gemakkelijk, explosieve algenontwikkeling te voorkomen. Het is daarentegen des te moeilijker om ver gevorderde algengroei te beteugelen. Belangrijke voorwaarden voor de bestrijding zijn:

  • Genoeg plantenbegroeiing, want planten concurreren met de ongewenste gasten om hetzelfde voedsel.
  • Zo voeren, dat er geen voerresten op de bodem blijven liggen.
  • Regelmatig een deel van het aquariumwater verversen.

Als de algen toch de overhand hebben gekregen, hoef je echt niet meteen de moed te verliezen. Er zijn genoeg manieren om tegen een plaag ten strijde trekken. Naar de (chemische) fles grijpen moet je echter tot het laatste moment bewaren. Als eerste is het van belang om de algensoort te herkennen en onmiddellijk een wateranalyse uit te voeren. Dat laatste zou voor iedere aquariumbezitter tot de regelmatige plichten moeten behoren. Wie dat verzuimt, krijgt vaker met verrassingen te maken.

3. Verschillende soorten algen en hun bestrijding

Groenalgen
Groenalgen kunnen zich meestal ontwikkelen dankzij een groot overschot aan voedingsstoffen. Ze vormen een vachtachtige aanslag op de ruiten en hangen als groene lange slierten aan planten. Om op tijd tegen een groenalgbegroeiing op te treden kun je het beste algen etende borstelneuzen of harnasmeervallen inzetten. Ook de Siamese algeneter heeft zijn sporen al verdiend. Met een magnetische krabber aan de ruit kan het aantal groenalgen mechanisch ingeperkt worden. Algendraden kun je daarentegen met de hand of een ruw houten stokje verwijderen. Regelmatig verversen van het water is essentieel.

Blauwalgen
Dat is ook bij het optreden tegen blauwalgen belangrijk. Die zijn namelijk een duidelijk teken van slechte waterkwaliteit, veroorzaakt door een hoge nitriet- en nitraatconcentratie. Het gevolg is een blauwgroene, slijmerige laag over stenen, planten en decoratiemateriaal. Blauwalgen worden wél door zuigmeervallen en veel slakkensoorten gevreten. Ter ondersteuning kan de aanslag nog met een slang weggezogen worden. Ook het filtermateriaal moet vaker schoongemaakt worden.

Veel beginners grijpen in hun vertwijfeling naar chemische wapens, maar bij het gebruik hiervan loopt ook de algemene beplanting veel gevaar. Tegen baardalgen helpt chemie niet, en geen vis vreet ze op. De touwdikke donkergroene slierten moeten selectief met een dun en ruw stokje verwijderd worden. Begroeide stenen en wortels moeten worden uitgekookt.

Penseelalgen
Penseelalgen zijn een plaag als geen ander in een aquarium. Oorzaken zijn te veel voedingsstoffen en een gelijktijdig tekort aan CO2. De donkergroene tot zwarte bundels algen moeten zo snel mogelijk verwijderd worden. Aangezien selectieve bestrijding nauwelijks mogelijk is, moeten aangetaste planten direct uit het aquarium genomen worden. Het grind is schoon te zuigen, behulpzaam zijn verder barbelen, Black Molly’s, Guppy’s en Platy’s.

Kiezelwieren
Kiezelwieren – ondanks de naam gelden ze toch als algen – worden vaak ten onrechte bruinwieren genoemd; deze laatste komen echter in de zee voor. De groei van bruinige algen duiden een gebrek aan licht en slechte waterkwaliteit aan. Ze verschijnen als dun laagje op de ruit of als zwartgroene puntjes op de bovenkant van bladen. Een gedeelte van het water moet hiertegen vervangen worden door zo zacht mogelijk water. Zoals zo vaak helpen ook hier de ‘stofzuigers’ van het aquarium: de harnasmeervallen.

In onze webshop vind je verschillende algenbestrijdingsmiddelen voor je aquarium! Ook andere producten voor het aquarium bestel je extra voordelig bij zooplus.

Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Waterverversing in een aquarium

Vanaf het moment dat de mensheid zich tot aquariumbezitters ontwikkelde, sleept de discussie over de noodzaak van een waterwisseling in aquaria of de frequentie daarvan zich al voort. In dit artikel lees je dan ook alles over: water verversen in een aquarium. Hoewel ze vrijwel uitgestorven zijn, geloven een aantal siervishouders nog steeds in de mythe, dat een ‘biologisch evenwicht’, zoals in de natuur, ook in hun aquaria mogelijk is. Zij rechtvaardigen hiermee hun ‘kostbare’ oude water. Lees meer over de noodzaak van waterverversing in dit artikel.
4 min

Verhuizen met vissen

Niemand die ooit een aquarium gekocht heeft, dacht er bij deze gelegenheid als eerste aan, zijn huidige domicilie samen met zijn vochtige huisdieren weer te verlaten. Het gebeurt echter maar al te vaak dat mensen door persoonlijke of beroepsmatige veranderingen verplicht worden van woning of woonplaats te veranderen. Hoe krijg je dan het aquarium met inhoud zo goed mogelijk in het nieuwe thuis? In dit artikel lees je alles over verhuizen met vissen.
4 min

Algen in het aquarium

Groen, rood, blauw – in alle kleuren en variaties bewonen algen een aquaria. Zonder hun hulp gaat het niet, maar als ze de overhand krijgen, moet er ingegrepen worden. Lees in dit artikel meer over algen in het aquarium.