Sluierkoi

Sluierkoi

De pracht en praal van de lange vinnen van de Sluierkoi valt niet te ontkennen.

Ben je op zoek naar een nieuwe karper (Cyprinus carpio) voor je vijver? Laat de Sluierkoi dan niet zomaar aan je voorbij gaan. In dit artikel vind je de belangrijkste informatie, zoals het voer, gezondheid en herkomst, over de Sluierkoi.

Uiterlijk: hoe ziet de Sluierkoi eruit?

De Sluierkoi wordt ook wel Butterfly Koi of Vlinderkoi genoemd. Deze kleurrijke vis doet zijn naam dan ook eer aan. De vinnen zijn bijna dubbel zo groot als die van andere Kois. Ze kunnen tot 60 centimeter lang worden en

komen voor in veel verschillende kleurvariaties. Kwekers bieden de mooie Kois in de meest uiteenlopende kleuren aan. Je vindt bijvoorbeeld Kois met een of met meerdere kleuren. Denk dan aan prachtige combinaties van blauw, geel, rood en wit.

Met name glanzende Kois zijn bijzonder populair. Ze lijken door hun glans wel van zilver of goud te zijn. En er bestaan zelfs geheel zwarte exemplaren. Die zijn bijzonder edel.

Op basis van het uiterlijk maken specialisten onderscheid tussen verschillende variaties. Een aantal namen zijn: Butterfly Kohaku, Butterfly Yamabuki, Butterfly Shiro-Utsuri, Butterfly Tancho en Butterfly Sanke.

Uiterlijk butterfly koi
Sluierkois zijn te herkennen aan de lange vinnen.

Karakter: individu of schoolvis?

Net als de normale Koi is een Vlinderkoi een gezellige vis. Het maakt de vis niet uit of de andere vijverbewoners soortgenoten of een andere slag koi zijn.

Verzorging: waar je bij het houden van Sluierkois op moet letten

Je kunt een Koi niet zomaar uitzetten in een vijver! Om je Koi gezond te houden, moet je op een aantal dingen letten bij het aanleggen en onderhouden van een vijver.

1. Lucht

Ook vissen hebben zuurstof nodig, ook al leven ze onderwater. Daarvoor moet je een beluchtingssystseem aansluiten in je vijver voor een zuurstofgehalte van ca. zes tot acht milligram per liter. Om het gehalte continue te controleren kun je speciale meetapparatuur gebruiken.

2. Bezettingsgraad

De Koi is een schoolvis en is dus graag bij andere soortgenoten. Te veel vijvervissen kunnen de waterkwaliteit echter verslechteren. Om dit te voorkomen geldt de volgende vuistregel: een middelgrote Koi (60 – 80 cm) per kubieke meter water. Natuurlijk spelen er ook andere factoren een rol die per vijver verschillen.

3. Watercirculatie

Om de kwaliteit van het water te behouden, moet het regelmatig circuleren. Daarvoor heb je een filter nodig die het water een keer per uur filtert. Om ervoor te zorgen dat het filter niet verstopt raakt, moet je die af en toe reinigen en onderhouden.

4. Constante temperatuur

Warmbloedige dieren zoals Koivissen passen hun lichaamstemperatuur aan de buitentemperatuur aan. Daarom moet je er op letten dat de watertemperatuur zo constant mogelijk is. Als de temperatuur te veel schommelt, beïnvloedt dit de stofwisseling van de vissen. Daardoor gebruiken ze extreem veel energie en lijden ze aan stress. Zo worden ze langdurig ziek.

Kois in een vijver
In een vijver met een gecontroleerde waterkwaliteit voelen Koivissen zich prettig.

Wat voor voer eet een Sluierkoi?

De Sluierkoi eet hetzelfde als andere Koi. Als koudbloedige dieren zijn ze afhankelijk van de omgevingstemperatuur voor hun spijsvertering. Hoe kouder het is, des te langzamer het voer wordt verteerd. Dat houdt in dat ze in de winter tijdens de rust minder voer nodig hebben dan in de zomer.

Geef je vis daarom niet eenmaal dagelijks voer, maar meerdere keren verspreid over de dag. Zo voorkom je dat het niet gegeten voer naar de bodem zinkt en de waterkwaliteit verslechtert.

Maar welk voer moet je Kois geven? Of je nou dierlijke of plantaardige voeding geeft, de vissen zijn omnivoren en lusten in de regel alles. In het wild voeden ze zich met algen, bacteriën, look en insecten, zoals muggenlarven. In een vijver kun je deze bestanddelen vervangen met behulp van speciaal koivoer.

Wat zijn veel voorkomende ziektes bij Sluierkois?

Ook vissen zoals de Koi kunnen aan verschillende ziektes lijden. De meest voorkomende ziektes bij Butterfly Koi zijn:

Ziekte Beschrijving
Buikwaterzucht Deze zeer besmettelijke ziekte blaast het lichaam van de Koi op.
Ringworm (Piscicola geometra) Deze ringworm komt veel voor en voedt zich van het bloed van veel soorten vis. Ze verspreiden bovendien infecties.
Karperluis (Argulus foliaceus) De karperluis injecteert gif en ziekteverwekkers (bacteriën of virussen) in de koi terwijl hij diens bloed zuigt.
Kieuwrot (Branchiomyces) Deze kieuwziekte, veroorzaakt door algenschimmels, komt voor in vijvers met een slechte waterkwaliteit.
Koi herpesvirus (KHV) Iedereen die Kois heeft weet dat dit virus bijna altijd een dodelijke afloop heeft.

karperluis op koi
Een karperluis vreet een Koi aan.

Wat is de levensverwachting?

Net als andere Kois kan de Vlinderkoi bij een soortspecifieke houding een leeftijd van 60 jaar bereiken. Dit is een zeer hoge leeftijd. Houd daar bij aanschaf van je Koi rekening mee.

Wat kost een Sluierkoi?

De prijs voor een Sluierkoi is afhankelijk van een aantal factoren. Met name de grootte en kleur spelen bij de aanschaf van een aantal Kois een grote rol.

Sommige kleinere exemplaren van zeven tot tien centimeter kun je vanaf een prijs van zes euro kopen. Andere grotere vissen van 25 tot 30 centimeter kosten zo’n 90 euro. Daarboven lopen de prijzen ver uiteen.

Als je nog niet over een volledig uitgeruste vijver beschikt, krijg je ook te maken met extra aankoopkosten.

Eveneens moet je vaste lasten als voer en dierenartskosten mee berekenen.

Zijn de Kois Japans of Amerikaans?

De precieze herkomst van de Sluierkoi is omstreden. Zowel Amerika als Japan beweert het land van oorsprong van de mooie vissensoort te zijn.

Volgens de Japanners was de prins Akihito in 1950 zeer onder de indruk van de wilde karpers met lange vinnen tijdens een bezoek aan Indonesië. De koning in wording kruiste vervolgens de oorspronkelijke Koi (Nishikigoi, ook wel brokaatkarper genoemd) met deze vissen.

Volgens het verhaal ontstond daardoor de eerste Koi met lange vinnen, die in het Japans de naam Hire-Naga-Goi kreeg. Dat betekent zoiets als “karper met de lange vinnen”. Vanwege hun gelijkenis met draken werd de vis daarnaast ook omgedoopt tot drakenkoi.

Aangezien de vissoort met name in de VS zeer populair is, dook er nog een naam op: Amerikaanse Koi. Werknemers van de Blue Ridge viskwekerij ontvingen vissen uit Indonesië waarvan de vinnen opvallend lang waren. Nadat het bedrijf de schoonheden had gekruist met Kinginrin en Ogon, waren zij in dit verhaal de eersten die de Vlinderkoi kweekten.

Welke van de twee versies nu de waarheid is, lijkt vooralsnog geheim te blijven.

Samenvatting: passen Sluierkois bij mij?

De Sluierkoi is net als zijn soortgenoten ideaal voor je vijver. Als je de gebruikelijke hygiëneregels in acht neemt, die essentieel zijn voor een goede waterkwaliteit en het overleven van de dieren, kun je lang genieten van deze geweldige dieren!

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Axolotl

Sinds een paar jaar geleden is de Mexicaanse salamandersoort Axolotl een regelrechte trend. De vriendelijke blik op zijn gezicht en de opvallende kleuren maken het dier tot een echte blikvanger in ieder huis. Hoewel de axolotl als erg exotisch wordt gezien,  is het diertje relatief makkelijk te verzorgen. In dit artikel kun je alles over deze vissensoort leren.
9 min

Clownvis (Annemoonvis)

De clownvis, hoewel deze vis ook wel bekend staat onder de naam anemoonvis, is die laatste naam eigenlijk de aanduiding van het geslacht Amphipiron. De twee soorten lijken heel erg op elkaar, maar moeten biologisch gezien uit elkaar worden gehouden: enerzijds de driebandanemoonvis (Amphiprion ocellaris), die het bekendste is, anderzijds de perculaclownvis (Amphiprion percula). De anemoonvisjes zijn van nature gevestigd in de Stille en Indische Oceaan en zijn niet met uitsterven bedreigd.
9 min

De kogelvis

De familie van de kogelvissen (Tetraodontidae = viertandige) bestaat uit 25 onderfamilies met in totaal zo’n 200 soorten. Met een grootte van net twee centimeter is de dwergkogelvis (Carinotetraodon travancoricus) het kleinste lid van de familie. De reuzenkogelvis is – zoals de naam waarschijnlijk al verraadt – beduidend groter: deze kan een doorsnede van wel 1,20 meter hebben. Kogelvissen zijn vertegenwoordigers van de hoogontwikkelde beenvissen. In dit artikel lees je alles over de kogelvis.