Briard

Door zijn vriendelijke karakter is hij een geliefde gezinshond. Met zijn opvallende manen springt hij direct in het oog – en ook qua karakter is deze voormalige herdershond allesbehalve doorsnee: door zijn koppigheid en temperament hoort hij thuis bij ervaren baasjes. In ons Briard-rassenportret lees je nog veel meer interessante weetjes.

Briard staand in de sneeuw

De vacht van de Briard is niet het enige dat hem tot een speciaal hondenras maakt.

Uiterlijk van de Briard: opvallend anders

Eén blik is genoeg om te zien: de Briard, ook wel Berger de Brie genoemd, is iets heel bijzonders. Opvallend zijn de grootte tot 68 centimeter, zijn evenwichtige lichaamsbouw en lange, weelderige vacht.

Een snor, baard en dubbele hubertusklauwen

De krachtige kop met duidelijke stop is voorzien van een lange snuit, baard, kinbeharing en opvallende wenkbrauwen. Zijn korte hangoren, die vroeger vaak gecoupeerd werden, zijn ook met lang haar bedekt. De eveneens behaarde, sikkelvormige staart hangt in rust laag en vormt tijdens het lopen een lijn met de rug.

Een opvallend kenmerk zijn de dubbele hubertusklauwen, zo laag mogelijk op de achterpoten. Deze erfelijke eigenschap uit het verleden blijkt tegenwoordig eerder onhandig te zijn. Vooral bij sportieve activiteiten vergroten de extra tenen het risico op blessures, en daarom moeten ze kort gehouden worden.

Briard hond zit op een manier © michaelstephan / stock.adobe.com
Bij de reebruine variant is een zwarte ‘charbonné’-tekening toegestaan: de haarpunten zijn dan zwart aangezet.

Hoe voelt de vacht van een Briard aan, en welke kleuren zijn er?

Dit hondenras staat bekend om zijn ‘gedraaide’ vacht, met lange strengen over het hele lichaam en hoofd. Ondanks de vrij lichte ondervacht biedt de weelderige vacht hem een goede bescherming in alle weersomstandigheden.

De vachtkleur van de Briard is zwart, grijs of reebruin. Bij lichtere varianten is een zwart waas toegestaan – de haarpunten zijn dan zwart aangezet. Witte aftekeningen zijn niet toegestaan.

Karakter van de Briard: energiek en tegelijk een echte gezinshond

Het karakter van de Briard is evenwichtig, lief, dol op kinderen en trouw – het is dus geen wonder dat deze hond uit Frankrijk zo populair is als gezinshond. Zijn verleden als herdershond komt soms nog naar voren, bijvoorbeeld als hij tijdens een wandeling probeert ‘zijn roedel bij elkaar te houden’. Als er een familielid ontbreekt of als hij zich ‘zonder toestemming’ verwijdert van de groep, wordt de trouwe Fransman al snel onrustig.

Zijn uitgesproken koppigheid en zijn bijna eindeloze drang naar beweging en activiteit maken de opvoeding van hem niet bepaald gemakkelijk.

Hoe voed ik een Briard op?

Zorg voor voldoende fysieke en mentale uitdaging, zodat hij niet zelf op zoek gaat naar ‘taakjes’. Sporten houdt je Briard fit en zorgt tegelijkertijd voor mentaal evenwicht.

Het samen trainen versterkt bovendien het wederzijdse vertrouwen, wat onmisbaar is voor een fijne relatie met je viervoeter.

Zijn Briards goede waakhonden?

Zijn waakinstinct komt bij de Briard nog altijd duidelijk naar voren. Zijn onafhankelijkheid, intelligentie en alertheid zijn opmerkelijk en maken hem tot een goede waakhond.

Tegenover vreemden stelt hij zich van nature wantrouwend op. Dreigt er echt gevaar, dan zal hij zonder aarzelen en vol moed tussenbeide komen – geen wonder, want vroeger ging deze onbevreesde viervoeter zelfs de confrontatie aan met wolven om zijn kudde te beschermen.

Is de Briard geschikt voor beginners?

De opvoeding en het houden van een Briard vergen veel tijd en een consequente aanpak. Daarom past deze hondenras het beste bij ervaren gezinnen.

Goed om te weten: De Briard is erg gehecht aan zijn gezin en heeft moeite met alleen zijn. Als eigenaar van een Briard-pup doe je er dus goed aan om hem al vroeg te laten wennen aan korte periodes van alleen zijn.

Is de Briard een lijsthond?

In Noordrijn-Westfalen stond de Briard begin jaren 2000 op de lijst van potentieel gevaarlijke honden. Eigenaren en fokkers hadden het vermoeden dat de lijst met gevaarlijke honden niet grondig was samengesteld. Ze slaagden erin om de Briard te laten schrappen en niet langer te classificeren als een potentieel gevaarlijke hond.

Verzorging en huisvesting: Is de Briard intensief in onderhoud?

Om aan de eisen van een Berger de Brie te voldoen, is toewijding belangrijk. De voormalige herders- en jachthond heeft veel ruimte nodig. Als eigenaar heb je niet alleen een huis met een grote, omheinde tuin nodig, maar moet je ook kunnen genieten van sportieve uitstapjes.

De Briard heeft daarnaast veel beweging en uitdaging nodig om echt voldaan te zijn. Hij houdt van elke vorm van fysieke activiteit waarbij hij zijn temperament en ongelooflijke uithoudingsvermogen kan laten zien.

Hoeveel vachtverzorging heeft de Briard nodig?

De vachtverzorging van een Briard mag je niet onderschatten. Ondanks de lichte ondervacht heeft het lange, gedraaide haar van de Briard de neiging om snel te klitten en moet daarom om de dag worden geborsteld.

Minstens twee keer per week moet je een uur uittrekken om te kammen, zodat zijn dikke vacht goed doorkambaar blijft en vuil en losse haren eruit worden gehaald.

Moet ik mijn Briard wassen?

Probeer het gebruik van hondenshampoo zoveel mogelijk te vermijden, omdat de robuuste vacht van deze viervoeter dat meestal overbodig maakt. Baden in natuurlijk water is echter geen probleem voor de vacht.

Accessoires voor vachtverzorging zijn verkrijgbaar in de onlineeshop van zooplus:

Sport en activiteit: Sportieve eigenaar met creatieve ideeën gezocht

Samen fietsen, joggen of paardrijden zijn geweldige manieren om de Briard fysiek en mentaal uit te dagen. De dagelijkse wandelingen moeten zo afwisselend mogelijk zijn.
Met apporteerspelletjes, zoekopdrachten, het aanleren van kleine trucjes of spelen met andere honden op een hondenweide, kun je verveling tegengaan.

Welke hondensport past bij de Briard?

Als voormalige werkhond heeft de Briard absoluut een zinvolle taak nodig. Naast samen wandelen, fietsen of joggen is het daarom aan te raden om een hondensportschool te bezoeken.

Dankzij de veelzijdigheid van deze Franse rashond zijn er veel mogelijkheden op het gebied van hondensport. Of het nu speuren is, agility, wedstrijden of beschermingswerk – deze hond maakt bijna met elke hondensport een goede indruk.

In de onlineshop van zooplus vind je een groot aanbod aan hondenspeelgoed voor je Briard:

Sportpartner en hondentherapeut

Als hij zowel lichamelijk als geestelijk voldoende wordt uitgedaagd, wordt de Briard een liefdevolle en trouwe metgezel voor het hele gezin.

In de juiste handen wordt deze goedmoedige en vriendelijke hond niet alleen een trouwe sportpartner, maar ook iemand die op mentaal vlak enorm veel aan zijn mensen teruggeeft. Niet voor niets wordt de Berger de Brie steeds vaker ingezet als therapiehond.

Gezondheid: Hoe robuust is een Briard?

Eigenaren van een raszuivere Briard hoeven zich meestal weinig zorgen te maken over erfelijke aandoeningen. De Briard is een robuust hondenras met een gemiddelde levensverwachting van twaalf jaar.

Welke ziektes komen voor bij de Briard?

Zoals bij veel grote hondenrassen is de heup een zwak punt. Dankzij strenge fokmaatregelen is het risico op heupdysplasie (HD) wel verminderd. Toch moet je ervoor zorgen dat je hond het gewricht niet overbelast, vooral tijdens de groeifase. Te veel traplopen of lange wandelingen moeten bij jonge honden worden vermeden.

Soms komen oogziekten (PRA en CEA) en het MDR1-defect voor, wat kan leiden tot intolerantie voor bepaalde medicijnen. Het is daarom essentieel regelmatig op controle te gaat bij je dierenarts om ziekten in een vroeg stadium te herkennen en te behandelen.

Geschiedenis: Veelzijdige werkhond uit Frankrijk

Hoewel de exacte oorsprong onduidelijk is, geldt de Briard als een van de oudste Franse herdershonden. Waarschijnlijk stamt hij af van boerderij- en waakhonden uit de Franse vlaktes, ontstaan door kruisingen met de Picard en de Barbet.

Al in 1387 zijn er beschrijvingen van honden die op de Briard lijken. Hij werd echter voor het eerst bij naam genoemd als ‘Chien de berger de Brie’ in 1785.

Geschiedenis en fokkerij

De imposante herdershond, wiens oorspronkelijke taken zowel jagen als hoeden omvatten, verscheen voor het eerst op een hondenshow in 1863. Het Briard-ras werd echter pas ruim 30 jaar later officieel erkend. De eerste officiële standaard verschijnt in 1897.

Zijn populariteit nam toe door zijn inzet als patrouillehond, reddingshond en hulphond tijdens de wereldoorlogen. Het feit dat de Briard hoge resultaten behaalt in sportwedstrijden is niet verwonderlijk als je kijkt naar zijn geschiedenis.

Briard kopen: Hoe duur is een Briard?

Ondanks zijn uitstekende eigenschappen en veelzijdigheid is het Briard hondenras nauwelijks bekend buiten zijn thuisland. Wie interesse heeft in een Briard-pup, moet daarom wat geduld hebben. Het voordeel daarvan is dat je rustig de tijd hebt om goed na te denken over de aanschaf van deze charmante, maar veeleisende hond.

Als je een Briard wilt kopen, kies dan altijd voor een serieuze fokker die fokt volgens de FCI-standaard, aan alle fokvoorschriften voldoet en de nodige gezondheidsonderzoeken heeft laten uitvoeren.

Wat kost een Briard puppy?

De prijs van een Briard-pup begint bij 900 euro. Zeer goedkope aanbiedingen zijn vaak dubieus en kunnen ten koste gaan van de gezondheid van het dier.

Deze belangrijke vragen aan de fokker moet je zeker stellen.

Briard puppy speelt op het strand © slunicko24 / stock.adobe.com
Omdat de Briard buiten Frankrijk nog vrij onbekend is, moet je wat extra tijd uittrekken voor het vinden van een Briard-pup.

Een goed idee: Briard adopteren

Wil je niet te lang wachten of wil je iets voor de dierenbescherming doen? Overweeg dan een bezoek aan het asiel. Af en toe belanden er Briards in het asiel omdat eerdere baasjes niet goed genoeg wisten waar ze aan begonnen. Met een beetje geluk vind je daar een hond die dringend een nieuw thuis zoekt.

Samenvatting: Past een Briard bij mij?

De Briard is de ideale aanwinst voor gezinnen die genoeg ruimte hebben en van sportieve activiteiten houden. Belangrijk is wel dat je voldoende tijd hebt om hem fysiek en mentaal uit te dagen, en ervaring hebt met hondenopvoeding.

Profiel van de Briard

Bijzonderheden:De Briard is een middelgroot hondenras met een grote bewegingsdrang, dat bijzonder geschikt is voor ervaren en sportieve gezinnen.
Karakter:evenwichtig, liefdevol, trouw, koppig
Schofthoogte:Reuen: 62-68 cm
Teven: 56-64 cm
Vacht:‘gedraaid’, langharig over het hele lichaam
zwart, grijs of reebruin met zwarte ‘charbonné’; witte aftekeningen zijn niet toegestaan
Vachtverzorging:veel aandacht nodig
Lichaamsbeweging:heeft veel activiteit en beweging nodig
Hond voor beginners:nee
Blaffen:blaft nauwelijks
Levensverwachting:ca. 12 jaar
Typische ziekten:geen bekende erfelijke ziekten, gevoelig voor heupdysplasie, oogziekten en MDR1-defect
Prijs:vanaf ca. € 900
FCI-groep:1
Herkomst:Frankrijk

Onze meest behulpzame artikelen
10 min

Dwergpinscher

Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.

10 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.

10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.