Finse Lappenhond (Suomen Lapinkoira) This article is verified by a vet

Deze vriendelijke, slimme en knappe hond uit Finland wint ook buiten zijn thuisland steeds meer harten. Als je je aangetrokken voelt tot dit ras, is de kans groot dat je één ding met hem deelt: de liefde voor het buitenleven.

Finse Lapphund Hond

De Finse Lappenhond is een geweldige gezinshond met een sportief karakter.

Uiterlijk: Wat zijn de uiterlijke kenmerken van de Finse Lappenhond?

De Finse Lappenhond is middelgroot, met een schofthoogte van ongeveer 49 cm voor reuen en 44 cm voor teven. Het gewicht ligt gemiddeld tussen de 16 en 25 kilo.

Omdat hij uit een koud klimaat komt, heeft hij een dikke, halflange vacht die goed beschermt tegen lage temperaturen. Wat kleuren betreft, staat de Finse Lappenhond bekend om zijn vele kleurvariaties. Er zijn maar weinig hondenrassen die in zoveel verschillende kleuren voorkomen als de Finse Lappenhond.

De staart is meestal middellang en goed behaard.

Finse Lapphund Honden © Mikkel Bigandt / stock.adobe.com
Finse Lappenhonden kunnen verschillende vachtkleuren hebben.

Karakter: Een zachtaardige sporter

Als voormalig herdershond is de Finse Lappenhond alert, vriendelijk en oplettend. Hij staat bekend om zijn intelligentie, leergierigheid en nieuwsgierige aard – eigenschappen die hem tot een geweldige metgezel maken. 

Door zijn waakinstinct laat hij van zich horen als er iets onbekends gebeurt, dus de Finse Lappenhond is ook geschikt als waakhond. Ondanks dat is hij niet blafferig en blijft hij in spannende situaties meestal rustig. 

Finse Lappenhonden zijn zachtaardig naar kinderen en gaat ook goed om met ouderen of mensen met een beperking. De Finse Lappenhond kan goed overweg met andere huisdieren, mits hij al op jonge leeftijd goed wordt gesocialiseerd.

© Juha Saastamoinen / stock.adobe.com
De Finse Lappenhond houdt van bewegen.

Opvoeding: Zachtaardige, maar wel duidelijke opvoeding

Als oud-herdershond is hij leergierig en erg coöperatief. Let er bij puppy’s en jonge honden al op dat je blaffen vanaf het begin in goede banen leidt.

Is de Finse Lappenhond geschikt voor beginners?

Ook mensen zonder veel ervaring kunnen het opvoeden van een Finse Lappenhond goed aan. Wel is het slim om gebruik te maken van professionele begeleiding, bijvoorbeeld via speelsessies voor puppy’s of een hondenschool. 

Verdiep je ook sowieso goed in de hondenopvoeding, zodat je deze slimme hond voldoende mentaal kunt uitdagen. Als hij merkt dat je niet consequent bent met je opvoeding, probeert de Finse Lappenhond dat handig in zijn voordeel te gebruiken. 

Pas ook goed op dat hij je met zijn charme niet om zijn poot windt. Strengheid is bij deze gevoelige en vriendelijke hond niet gepast.

Sport en activiteiten: Hoeveel beweging heeft een Finse Lappenhond nodig?

De Finse Lappenhond is een actief ras dat graag beweegt, en hij heeft genoeg fysieke als mentale uitdaging nodig. Met deze sportieve viervoeter kun je samen allerlei leuke activiteiten ondernemen. 

Ook al is het geen heel bekend ras, doen Finse Lappenhonden het vaak goed in hondensporten – zoals bij agility of wedstrijden voor herdershonden.

Sportieve alleskunner

De Lappenhond is ook geschikt voor obedience, en wordt zelfs ingezet als therapiehond, bijvoorbeeld op scholen of in zorginstellingen. Hij maakt natuurlijk ook graag gezamenlijke wandelingen, en gaat graag met je mee joggen. Daarbij is het wel altijd belangrijk dat de hond gezond is. 

Zorg daarnaast voor genoeg mentale uitdaging voor deze slimme hond. Er zijn nog veel meer mogelijkheden voor hondensport, waaronder dog dancing of speuren. Ontdek vooral samen wat jullie leuk vinden en probeer steeds weer iets nieuws. 

De Finse Lappenhond heeft ook tijd nodig om te ontspannen. Hij moet zijn rust kunnen pakken en mag niet continu overprikkeld worden. Een knusse knuffelsessie op de bank hoort dus net zo goed bij zijn dag als een flinke wandeling buiten.

Voeding: Wat eet de Finse Lappenhond?

Of je nu kiest voor natvoer of droogvoer om je Finse Lappenhond gezond te houden, is het belangrijk dat je hem voeding geeft die bij zijn behoeften past. Let erop dat de ingrediënten van goede kwaliteit zijn en dat het menu in balans is. 

Net als bij andere hondenrassen moet je bij de voeding van je Finse Lappenhond niet alleen letten op zijn leeftijd en gewicht, maar ook op hoe actief hij is. Bijzonderheden of speciale voedingswensen heeft dit ras doorgaans niet.

Let op het gewicht

Ondanks zijn dikke vacht is het belangrijk dat de Finse Lappenhond een slank postuur behoudt. Houd zijn gewicht dus goed in de gaten en weeg hem regelmatig. Om overgewicht te voorkomen, kun je snacks het beste in zijn dagelijkse portie voer meerekenen. 

En natuurlijk moet er altijd vers drinkwater beschikbaar zijn, ook tijdens lange wandelingen.

Verzorging: Is de Finse Lappenhond makkelijk te verzorgen?

Ondanks zijn volle, pluizige vacht is de vachtverzorging van de Finse Lappenhond relatief eenvoudig. Meestal is het voldoende om hem één tot twee keer per week te borstelen om klitten te voorkomen. Let daarbij extra goed op plekken achter de oren en bij zijn ‘broek’ – daar klitten haren sneller samen. Tijdens de ruiperiode mag je hem gerust vaker borstelen, om het verharen te versnellen. 

Bij regelmatig borstelen is wassen alleen nodig als hij écht vies is. Denk erom: je hond te vaak in bad doen kan de huid irriteren. 

Vergeet niet om af en toe de ogen, oren en nagels van je hond te controleren. Te lange nagels kun je zelf knippen of laten knippen door de trimsalon of dierenarts. 

Gezondheid: Een robuust ras

De Finse Lappenhond geldt als een stevig en gezond ras en wordt gemiddeld tussen de 12 en 14 jaar oud. 

Toch zijn er erfelijke aandoeningen waar je rekening mee moet houden. Voorbeelden zijn oogaandoeningen zoals PRA (Progressieve Retina Atrofie) en grauwe staar (cataract), wat in het ergste geval tot blindheid van je hond kan leiden. Ook heupdysplasie (HD) komt voor bij dit ras. 

Vraag daarom bij een fokker altijd naar de ouderdieren en eventuele gezondheidstests. 

Geschiedenis: Rendierhond uit het hoge noorden

De voorouders van de Finse Lappenhond werden door het volk van de Sámi (ook wel ‘Lappen’ genoemd) ingezet als jachthond en waakhond. Later verschoof de taak meer richting het hoeden van rendieren, wat een onmisbare schakel was in het leven van de Sámi. 

De focus lag daarbij altijd op de werkfunctie van de hond en minder op het uiterlijk, wat verklaart waarom het ras lang een onregelmatig uiterlijk had. Pas sinds 1945 zijn de eerste officiële rasstandaarden vastgelegd door de Finnish Kennel Club.

Van werkhond naar gezinsvriend

Pas in de jaren ’60 werd het ras formeel opgedeeld in de Laplandse Rendierhond en de Lappenhond. Sinds 1993 heet de hond officieel Finse Lappenhond. 

Hoewel hij als rendierhond steeds minder wordt ingezet, is hij in zijn thuisland nog steeds erg populair. Elk jaar worden er in Finland zo’n 1.000 pups van dit ras geboren. Vandaag de dag staat de Suomen Lapinkoira (zijn Finse naam) vooral bekend als betrouwbare gezinshond.

Aanschaf: Waar vind je een Finse Lappenhond?

Bij de aanschaf van een pup is het belangrijk dat je kiest voor een betrouwbare fokker die is aangesloten bij een erkende vereniging. Alleen zo help je mee om je hond de best mogelijke start van een gezond leven te geven. Wees je er wel van bewust dat dit ras niet overal gefokt wordt, dus het kan zijn dat je een stuk moet reizen voor een pup. 

Als dat geen probleem is, is het aan te raden om de fokker persoonlijk te bezoeken en de puppy’s zelf te zien. Dat is gelijk het perfecte moment om al je vragen over het ras en de gezondheid van de dieren te stellen.

Wat kost een Finse Lappenhond?

De prijs van een pup ligt gemiddeld rond de 1.200 euro, al kunnen prijzen variëren. Daar bovenop komen nog de eenmalige kosten voor spullen zoals voerbakken, een riem en een halsband, en natuurlijk de terugkerende uitgaven voor voer en dierenartsbezoek. 

Je kunt natuurlijk ook overwegen om een volwassen Finse Lappenhond te adopteren. Informeer bij lokale dierenasielen of gespecialiseerde organisaties voor noordelijke rassen – soms zoeken zij een nieuw thuis voor een oudere hond.

Samenvatting: Past de Finse Lappenhond bij mij?

De Finse Lappenhond is een veelzijdige hond die perfect past bij mensen die graag buiten zijn en houden van avontuur in de natuur. Het is handig als je al enige ervaring hebt met honden voordat je een voormalige herdershond in huis haalt. 

Ook wie minder ervaren is, maar zich goed voorbereidt en zich laat begeleiden door een hondenschool of ervaren omgeving, kan met deze slimme viervoeter een geweldige band opbouwen. 

Hij past goed bij sportieve gezinnen, ook met kleine kinderen. Het is een geweldige metgezel voor tal van buitenactiviteiten en is ook geschikt als waakhond. Nauw contact met de familie is belangrijk voor deze viervoeter: Hij vindt het heerlijk om overal bij te zijn.

Profiel van de Finse Lappenhond

Korte info: Finse Lappenhond (Suomen Lapinkoira), herders- en gezinshond 
Schofthoogte: 49 cm (reu), 44 cm (teef) 
Gewicht: tussen de 16 en 25 kilo 
Gemiddelde levensverwachting: gemiddeld twaalf tot viertien jaar 
Prijs: vanaf 1.200 euro 
Karakter: vriendelijk, actief, intelligent 
Vacht: dik haar, meestal glad 
Vachtkleur: verschillend 
Inspanning opvoeding: gemiddeld 
Inspanning zorg: weinig tot gemiddeld 
Bewegingsbehoefte: hoog 
Herkomst: Finland 

Franziska G., Dierenarts
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Ik ben aan de Justus-Liebig-universiteit Gießen opgeleid tot dierenarts. Ik heb uitgebreid ervaringen in verschillende disciplines opgedaan, zoals in de geneeskunde voor kleine dieren, grote dieren en voor exoten, maar ook in de farmacologie, pathologie en voedselhygiëne. Sindsdien werk ik niet alleen als diergeneeskundig auteur, maar ben ik ook bezig met mijn wetenschappelijk onderbouwd proefschrift. Het is mijn doel om dieren in de toekomst beter tegen ziekteverwekkende bacteriën te beschermen. Naast mijn kennis als dierenarts heb ik ook persoonlijke ervaringen opgedaan. Ik heb namelijk een hond en kan daardoor de angsten en problemen, net als alle andere vragen over diergezondheid, begrijpen en uit de wereld helpen.


Onze meest behulpzame artikelen
10 min

Dwergpinscher

Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.

10 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.

10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.