De Greyhound is hét prototype windhond en één van de snelste honden op aarde. Bij wedstrijden op de renbaan boeken Greyhounds indrukwekkende successen, maar helaas wordt diezelfde racesport veel honden fataal. Daarnaast is deze slanke, gespierde hond veel meer dan een topsprinter. Door zijn zachtaardige, vriendelijke karakter is deze Britse hond namelijk ook een aanhankelijke metgezel en fijne gezinshond.
De Greyhound is niet alleen een van de snelste hondenrassen, maar ook een van de oudste. Zijn oorsprong gaat terug tot vóór het begin van onze jaartelling. In het Midden-Oosten zijn talloze graven, munten en muurschilderingen gevonden waarop de elegante jachthonden staan afgebeeld. Egyptische mummies lieten ze mummificeren, en zelfs in Homerus’ Odyssee uit de 8e eeuw voor Christus is een Greyhound terug te vinden in de strijd om Troje.
Al eeuwenlang gefokt
De voorouders van de Britse windhonden kwamen vermoedelijk rond de 4e eeuw v. Chr. met Keltische migranten naar de Britse eilanden. Daar werd de exclusieve hondenfokkerij aanvankelijk voorbehouden aan de adel. Koning Canute vaardigde zelfs straffen uit voor normale burgers die een Greyhound hielden. Koning Howell van Wales bepaalde in de 10e eeuw dat het doden van een Greyhound zelfs met de dood bestraft moest worden. Vanaf de middeleeuwen investeerde de adel steeds meer tijd en geld in het fokken van deze elegante jacht- en windhonden. De Greyhound werd daarmee een van de weinige hondenrassen waarvan de fok al zo lang historisch gedocumenteerd is.
De keerzijde van het renhondenleven
In de loop van de 16e eeuw veranderde het Engelse klassensysteem ingrijpend. Hierdoor kregen ook welgestelde burgers zonder adellijke titel de mogelijkheid om waardevolle honden te houden en te fokken. Oorspronkelijk waren Greyhounds gefokt voor de jacht op levend wild. Maar vanaf het midden van de 16e eeuw werden ze steeds vaker ingezet voor hondenrennen. Waar de honden in het begin nog over open velden liepen, ontstonden later ovale renbanen. Deze boden toeschouwers de kans om het hele verloop van een race van begin tot eind te volgen. Wat begon als volksvermaak, groeide al snel uit tot een miljoenenindustrie. De Greyhoundraces werden een gokfenomeen met extreem hoge inzetten. Vandaag de dag zijn er nog steeds hondenrennen, vooral in Australië, de VS en Ierland. Daar worden Greyhounds vooral gefokt voor snelheid, en om prijzengeld te winnen. Oude honden die niet meer presteren, worden vaak snel ‘uit de roulatie’ gehaald. In Ierland is het zelfs legaal om afgedankte renhonden te doden.
Hulp voor ren-Greyhounds
Gelukkig zijn er wereldwijd steeds meer organisaties die zich inzetten voor het redden en herplaatsen van Greyhounds. Zij zoeken liefdevolle gezinnen voor deze rustige, zachtaardige honden. In sommige landen, zoals Duitsland, worden Greyhoundrennen niet meer voor geld georganiseerd, maar als hobby door hondenliefhebbers. Weddenschappen zijn daar verboden. Door de inzet van vele vrijwilligers hebben talloze ex-renhonden een nieuw thuis gevonden. In de VS en andere landen (met uitzondering van Ierland) zijn er inmiddels meer renhonden in gezinnen dan op de renbanen.
Hondenrassen die je misschien ook leuk vindt
Wie enthousiast is over de Greyhound, vindt deze rassen misschien ook interessant:
Wie ooit een Greyhound op de renbaan heeft zien rennen, weet hoe snel, krachtig en sierlijk deze honden zijn. Maar wat je misschien niet meteen zou verwachten, is dat deze snelle atleet thuis juist een echte knuffelkont is. Greyhounds liggen het liefst languit op de bank en genieten volop van het gezelschap van hun gezin. Greyhounds zijn namelijk een interessante combinatie van energieke atleet én rustige huishond.
De slanke windhond heeft van nature een lange, smalle kop.
Sprinter én bankhanger
Greyhounds staan niet alleen bekend om hun uithoudingsvermogen op de renbaan, maar ook om hun talent voor slapen. Of het nu op een zachte hondendeken is, een comfortabele bank of een warm bed naast hun baasje: veel Greyhounds slapen gerust zestien uur per dag of meer. Ondanks hun indrukwekkende prestaties op de renbaan, zijn Greyhounds verrassend rustige metgezellen in huis. Ze stellen weinig eisen en zijn meestal tevreden met een warm plekje en gezelschap van hun mensen. Deze sociale honden zijn graag in de buurt van hun gezin, en dus niet graag alleen. Moet je je Greyhound toch een keer alleen thuislaten, laat hem daar dan rustig aan wennen.
Rustige metgezel en zachtaardige gezinshond
Door hun kalme, evenwichtige aard kunnen Greyhounds gelukkig zonder moeite mee naar kantoor, een winkel of een restaurant. Hun aanpassingsvermogen en hun rustige, wat gereserveerde karakter maken hen tot prettige en vaak graag geziene metgezellen. Agressief gedrag is deze zachtaardige, vriendelijke Britten totaal vreemd – ze gaan doorgaans ook goed met kinderen om. Zelfs schoonmaakfanaten zullen niets te klagen hebben over dit ras, want de Greyhound verliest nauwelijks haren, ruikt bijna niet en is zeer schoon op zichzelf.
Rennen zit in hun bloed
Zijn ontspannen, makkelijke aard mag dan de indruk wekken dat de Greyhound een echte knuffelhond is, maar vergis je niet: als oorspronkelijke jachthond heeft hij nog steeds een flinke portie bewegingsdrang. Die is misschien wat minder intens dan bij sommige topsprinters, maar onderschat hem niet. Helaas is het niet overal mogelijk om hem los te laten rennen – deze windhond is van nature een jager, waardoor je tijdens een wandeling in het park of bos vaak niet zonder een stevige lijn kunt. Bij coursing, een soort hobby-renwedstrijd op een omheind parcours, kunnen Greyhounds gelukkig nog steeds hun passie voor snelheid kwijt. Honden die regelmatig los kunnen rennen, lopen tijdens hun dagelijkse wandelingen ook prima aan de lijn en kruipen daarna tevreden bij je op de bank.
Tijdens races halen windhonden topsnelheden tot 85 km/u en zelfs als ze deze snelheid alleen over korte afstanden kunnen volhouden, rennen windhonden nog steeds gemiddeld een ongelooflijke 60 tot 65 km/u. Hun hele lichaam is afgestemd op de snelle sprint. De lange benen, de diepe borstkas, het sterke spierstelsel, de gestroomlijnde bouw en het eveneens langgerekte, smalle hoofd stralen kracht en snelheid uit bij elke beweging.
Groot, gestroomlijnd en bont van kleur
Greyhounds hebben een schofthoogte van 71 tot 76 cm voor reuen en 68 tot 71 cm voor teven, waarmee ze tot de grootste windhondenrassen behoren. Greyhounds die speciaal voor de races worden gefokt, zogenaamde ‘Racing Greyhounds’, zijn vaak iets kleiner. Ondanks hun indrukwekkende formaat wegen windhonden gemiddeld slechts tussen de 23 en 33 kilo. De rasstandaard schrijft hierbij geen minimum- of maximumgewicht voor. De vacht van de hond is kort, glad en ligt dicht op de huid. Vanwege hun dunne huid en het ontbreken van een ondervacht zijn Greyhounds echter vrij gevoelig voor kou of extreme hitte. Bij langere uitstapjes op koude dagen kun je ze dan ook beter een jasje aantrekken.
Qua kleur is er veel variatie mogelijk. De vacht van de Greyhound komt in allerlei kleuren en combinaties voor:
Zwart
Wit
Rood
Blauw (grijs)
Bruinachtig roodgeel
Zandkleuren/herfstkleuren
Gestroomd
Tweekleurig: basiskleur wit, gecombineerd met een van de bovengenoemde kleuren
Gezondheid en typische ziekten voor het ras
Over het algemeen zijn Greyhounds erg gezond en robuust, en hebben ze weinig aanleg voor rasspecifieke aandoeningen. Voor pups van een serieuze fokker geldt dat trouwens net zo goed als voor voormalige racehonden, al gelden voor hen vaak strengere gezondheidscontroles. Dierenartsen letten bij Greyhounds vooral op heupdysplasie, elleboogdysplasie, hypothyreoïdie, de Ziekte van Von Willebrand en erfelijke oogaandoeningen. Soms wordt ook de zogenaamde ‘Greyspore’ vastgesteld: een spierziekte die vooral optreedt bij overbelasting in combinatie met te weinig vochtinname en hoge temperaturen. De spieren verstijven dan, waardoor het dier zich moeilijk kan bewegen. Als je ziet dat een hond stijf loopt of donkere urine heeft, is het zaak om direct naar de dierenarts te gaan!
Voeding: Wat voor voer heeft een Greyhound nodig?
Een uitgebalanceerd dieet is essentieel om de Greyhound gezond te houden. Honden hebben specifieke voedingsbehoeften die met de juiste voeding moeten worden gedekt. Omdat de voedingsbehoeften sterk variëren afhankelijk van de leeftijd, grootte, lichaamsbouw, stofwisseling en het activiteitenniveau van de hond, is er geen pasklaar antwoord op de vraag naar het juiste voer. In principe moet vlees altijd een groot deel uitmaken van het dieet van een hond, maar welke groenten, fruit en vlokken worden toegevoegd, hangt af van de individuele hond. Als je het voer voor je Greyhound zelf samenstelt, zoals het geval is bij BARFen, let dan goed op dat je het aanvult met de juiste voedingsstoffen en afgestemd op zijn behoeftes. Wanneer je kant-en-klaar hondenvoer in de winkel koopt, is het echter ook belangrijk goed naar de ingrediënten te kijken. Als de samenstelling van de ingrediënten begint met granen dierlijke of plantaardige bijproducten en er suiker of kunstmatige smaakversterkers in zijn verwerkt, is voorzichtigheid geboden.
Zijn kalme en zachtaardige aard maakt de Greyhound tot een geweldige metgezel.
Let goed op je hond!
De beste graadmeter voor het juiste voer is nog altijd je hond zelf. Als hij er gezond en vitaal uitziet, een normaal gewicht heeft, een glanzende vacht en buiten actief en vol energie is, is dit een goed teken dat je hem goed voedt.
Let op de aanbevolen hoeveelheden op de verpakking. Het is het beste om je Greyhound twee keer per dag te voeren en de voerbak na elke maaltijd schoonmaakt. Geef hem voldoende vers drinkwater en laat hem lang rusten na het eten. Vermijd beweging na het eten, want dit kan leiden tot een levensbedreigende maagtorsie.
Verzorging
Over het algemeen is de windhond een zeer ongecompliceerde hond die weinig eisen stelt, afgezien van zijn behoefte om te rennen. Dit geldt ook voor zijn verzorging, die heel eenvoudig is dankzij de korte, dunne vacht. Eén keer per week borstelen is al voldoende. Losse haren kun je bijvoorbeeld ook met een borstelhandschoen verwijderen. De poten van de Greyhound hebben echter iets meer aandacht nodig, omdat ze bij sommige honden heel gevoelig kunnen zijn. Na winterwandelingen over pekelstrooisel kun je zijn poten het beste afspoelen met lauwwarm water. Een hondenshampoo is zelden nodig.
Hier moet je rekening mee houden bij een Greyhound
Alleen al de grootte van de Greyhound betekent dat deze honden veel ruimte in huis moeten hebben. Een flatwoning in de stad en zonder de mogelijkheid om regelmatig los te rennen, is geen ideale match voor deze actieve hond. Een groot terrein waar de Greyhound vrij kan rondlopen en misschien zelfs een beetje kan rennen is natuurlijk ideaal. Het privéterrein moet echter worden afgezet met een hek, want als een haas of een ander klein prooidier het jachtinstint van de windhond heeft gewekt, is de grote, snelle windhond nauwelijks te stoppen. Als je in het bos, op het veld of in een woonwijk loopt, moet je windhond daarom altijd aangelijnd zijn aan de riem – tenzij je honderd procent kunt vertrouwen op zijn gehoorzaamheid als hij wordt teruggeroepen. Het is belangrijk dat je hem, naast dagelijkse wandelingen en gezamenlijke fietstochten, regelmatig de kans geeft om zijn uitgesproken behoefte aan snel rennen te vervullen. Greyhoundclubs met hobbyrenbanen of coursing-evenementen, waar de windhond achter een haas aan mag rennen, zijn hier ideaal voor. Een hond die op deze manier getraind is, zal zich thuis op de zachte bank nestelen, genieten van je gezelschap en in alle rust dromen van de volgende vrije race.
Aankoop van een Greyhound in nood
Als je geïnteresseerd bent in een Greyhound en je wilt een gepensioneerde racehond een tweede kans geven, kijk dan eens naar een initiatief voor Greyhounds in nood. Ook honden die jarenlang voor de sport zijn gefokt, kunnen zich met een beetje tijd en de juiste socialisatie prima aanpassen aan een leven als huishond. Als je iets weet over hondentraining en deze gevoelige windhonden met geduld en kalmte behandelt en ze een vaste plaats in het gezin geeft, zul je al snel een aanhankelijke en trouwe partner aan je zijde hebben.
Een goede Greyhound-fokker vinden
Als je echter op zoek bent naar een jonge Greyhound die zonder stress in het gezin wordt opgenomen en daar van jongs af aan kan worden opgevoed, moet je zeker contact opnemen met een gerenommeerde fokker. Rasverenigingen houden meestal een lijst bij van geregistreerde fokkers die in de nabije toekomst een nestje verwachten. Voordat je kiest voor een puppy is het verstandig om de fokker tenminste één keer en het liefste meerdere keren thuis te bezoeken. Als de fokker bereid is om je zijn huis en zijn honden te laten zien en oprecht geïnteresseerd is in jou en je redenen om een windhond te kopen, dan is dat een goed teken. Een goede fokker die fokt uit liefde voor het ras, wil er graag zeker van zijn dat zijn Grehound-puppy’s het goed zullen doen bij jou en dat hij er zeker van kan zijn dat je ze een liefdevol thuis kunt bieden dat past bij hun soort. Als je er bijvoorbeeld niet over hebt nagedacht of je je Greyhound wel regelmatig los kunt laten lopen, kan de fokker je aanraden om de hond niet aan te schaffen. Ook moet hij bereid zijn om papieren te overleggen, inclusief gezondheidsverklaringen, inentingen en een officieel stamboomcertificaat. De prijs voor een Greyhound-pup ligt meestal tussen de 1.000 en 1.200 euro.
Kort en krachtig: de meest gestelde vragen over de Greyhound
Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen over de Greyhound:
Is een Greyhound een hond voor beginners?
Ja, een windhond kan geschikt zijn als beginnershond, omdat hij vrij gemakkelijk te trainen is en goed reageert op positieve versterking. Beginners moeten er echter voor zorgen dat de hond regelmatig de kans krijgt om stoom af te blazen. Daarnaast moet zijn uitgesproken jachtinstinct niet onderschat worden.
Hoeveel beweging heeft een Greyound nodig?
Een windhond heeft minstens anderhalf uur beweging per dag nodig, het liefst met de mogelijkheid om twee keer per dag te sprinten. Lange wandelingen zijn minder belangrijk, zolang hij maar de kans krijgt om echt te trainen. Mentale oefening en rust mogen ook niet worden verwaarloosd.
Is een Greyhound een jachthond?
Ja, Greyhounds zijn jachthonden die oorspronkelijk werden gefokt voor de jacht op wilde dieren. Hun uitgesproken jachtinstinct vereist dat ze in de natuur aangelijnd zijn om ongewenst gedrag te voorkomen.
Is een Greyhound een familiehond?
Ja, de Greyhound is een geweldige gezinshond die bekendstaat als vriendelijk, trouw en dol op kinderen. Hij heeft echter een zachtaardige maar consequente begeleiding nodig en moet voorzichtig worden behandeld in de omgang met kleine dieren, om zijn jachtinstinct onder controle te houden.
Wat kost een Greyhound-pup?
De prijs van een Greyhound-puppy ligt doorgaans tussen de 1.000 en 1.200 euro, afhankelijk van fokker en afkomst.
Wat is het verschil tussen een Greyhound en een Galgo?
Het belangrijkste verschil tussen windhonden en galgo’s ligt in hun afkomst en bouw. Greyhounds zijn meestal groter en gespierder, terwijl Galgo’s slanker en eleganter zijn, maar beide rassen zijn uitstekende sprinters en hebben een vergelijkbaar temperament.
Is een Greyhound een waakhond?
Greyhounds zijn geen typische waakhonden, omdat ze over het algemeen kalm en vriendelijk zijn. Ze zijn vrij terughoudend en tonen weinig agressie naar vreemden, waardoor ze minder geschikt zijn als waakhond.
Hoe snel kan een Greyhound rennen?
Een Greyhound kan snelheden bereiken van meer dan 60 kilometer per uur en heeft topsnelheden van meer dan 70 kilometer per uur. Dat maakt hem de snelste hond ter wereld.
Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.
Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.
De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.