Afghaanse Windhond

Afghaanse Windhond

Purebred Afghan hound dog standing in show position isolated on white background

Zelfbewuste schoonheid

Al duizenden jaren geldt de Afghaanse Windhond in hun oorspronkelijke land van herkomst, Afghanistan, als kostbaarheid. Ook vandaag de dag zijn de langharige lopers voor veel hondenliefhebbers over de hele wereld iets bijzonders.

Sierlijke verschijning

De zijdeachtige lange haren, de dynamische gestalte en de waardige uitdrukking – een Afghaanse windhond is een indrukwekkende verschijning. Reutjes bereiken een schofthoogte van maximaal 74 cm en teefjes 69 cm. De sportieve schoonheden wegen maximaal 30 kg. De lange vacht, die de voorouders van het ras al tegen de koude berglucht beschermde, bestaat uit dikke zijdeachtige haren en komt volgens de rassenstandaard in alle kleuren voor.

Kostbaarheid uit Afghanistan

De voorouders van dit oude ras behoren tot de oudste hondenstammen die met de mens samenleefden. In Afghanistan dienden ze duizenden jaren als waak- en beschermingshond. Ze waren vooral tijdens de jacht erg geliefd. Ze jagen op zicht en werden vooral tijdens het drijven van het vee ingezet. Met taaiheid en snelheid jaagden ze op bijna alles – van konijn tot roofdier. De jachthonden werden erg gewaardeerd, wat ook met hun omgeving te maken had want in de woestijn was hun succes van levensbelang.

Er stond destijds een doodstraf op het exporteren van deze honden. Toch bracht een Britse officier in 1890 de eerste windhonden vanuit Afghanistan naar Groot-Brittannië. Aan het begin van de 20ste eeuw kruisten Britse liefhebbers verschillende Afghaanse windhonden – woestijnhonden en berghonden – met elkaar. Deze pups die daaruit voortkwamen vormen het begin van de moderne Afghaanse windhondenfokkerij. In andere landen werd de Afghaanse windhond pas later bekend, in Duitsland bijvoorbeeld sinds 1930. Met de toenemende populariteit van het ras als mode- en tentoonstel lingshond veranderde de rassenstandaard ook: De vacht werd kreeg meer volume, wat een belemmering vormde voor succes op het racecircuit. Tegenwoordig zijn er afhankelijk van het doel – gezelschapshond, tentoonstellingshond of sporthond – verschillende fokrichtlijnen die in detail van de standaard kunnen afwijken.

Hondenpersoonlijkheid met vele facetten

Als je op zoek bent naar een eenvoudige en altijd gehoorzaam gezelschapsdier, zul je geen plezier hebben met deze schitterende hondenpersoonlijkheid: Afghaanse windhonden zijn als oorspronkelijke individuele jagers erg zelfstandige en onafhankelijke honden. Ze staan niet graag onderaan in de rangorde en blijven ondanks een nauwe band met hun baasje eigenwijs. Vertegenwoordigers van het ras hebben niet de neiging om te blaffen, maar zijn wel waakzaam als iemand hun territorium betreedt of te dicht in de buurt van hun baasje komt. Terwijl ze zich binnenshuis meestal rustig gedragen, kunnen ze buiten helemaal losgaan. Door hun erg sterke jachtinstinct is loslopen bijna niet mogelijk omdat je ze niet bij je kan roepen als ze een potentiele prooi op het oog hebben. Tegenover vreemden of mensen is de Afghaanse windhond meestal erg terughoudend of zelfs afwijzend. De dieren staan bekend om hun uitstekende geheugen, waardoor ze ook na jaren nog weten wie hen goed of slecht behandelt.

Afghaanse Windhond

Opvoeding van de Afghaanse Windhond

De opvoeding van een Afghaanse windhond kan het beste worden toevertrouwd aan hondenkenners die het leuk vinden om een hond met een sterk karakter op te voeden. Als individuele jager hebben vertegenwoordigers van dit ras niet zo zeer de neiging om naar hun baasje te luisteren. Ze handelen liever zelfstandig en staan niet graag onderaan in de rangorde. Toch kun je je Afghaanse windhond gehoorzaamheid leren. Hier is echter veel geduld en een duidelijke consequente opvoeding voor nodig. Hardheid schiet bij de hond in het verkeerde keelgat – het verandert de trotse dieren in wantrouwige schuwe metgezellen en zou dus nooit een optie moeten zijn. Wie op zoek is naar een viervoeter die altijd meteen luistert, zal weinig plezier beleven aan dit ras. Fans van het ras waarderen echter de sterke persoonlijkheid en loyaliteit van de nobele honden. Het is niet makkelijk om de juiste balans te vinden tussen strengheid en begrip tijdens de opvoeding van deze hondenpersoonlijkheid met vele facetten. Voor hondenbeginners is dit vaak te veel gevraagd.

Gezondheid: het hangt af van de voorouders!

Over het algemeen heeft de overgrote meerderheid van de Afghaanse windhonden een goede gezondheid, mits hij op de juiste manier gehouden wordt en voldoende beweegt. Het ras heeft een lichte neiging tot heupdysplasie en staar. Degeneratieve myelopathie komt alleen bij dit ras voor. Dit is vermoedelijk een erfelijke degeneratie van de witte stof in de baarmoederhals. Het gebeurt meestal in het eerste levensjaar en leidt binnen enkele weken tot een volledige verlamming van de vier ledematen. Serieuze fokkers kunnen de ziekte uitsluiten door een strenge selectie bij de keuze van fokdieren. Afghaanse windhonden kunnen met een goede gezondheid 12 tot 14 jaar worden.

Voeding voor energiebundels

Net als alle honden is ook de Afghaanse windhond een vleeseter. Daarom moet je erop letten dat vlees bovenaan de ingrediëntenlijst van het aangeboden voer staat. Als je wilt overstappen op ander voer, kun je daar het beste een paar dagen de tijd voor nemen door het nieuwe voer door het bekende voer te mengen. Zo kun je het risico op irritatie van de maag van de viervoeter, wat kan leiden tot overgeven en diarree, minimaliseren. Dit geldt ook voor de intrek van je nieuwe huisgenoot: voer nog een tijd lang het voor hem bekende voer. De nieuwe woonomgeving is al genoeg. Je wilt de gewenningsfase niet nog moeilijker maken door ook nog eens ander voer te voeren. Waar een puppy maximaal vier maaltijden per dag krijgt, is twee porties genoeg voor een volwassen Afghaanse windhond. Gun je hond na het eten rust om te verteren. Omdat de sportieve honden tijdens het lopen veel energie verbruiken, hangt de dagelijkse hoeveelheid voer sterk van het activiteitsniveau af. Hoewel je zeker de aanbevolen porties van de fabrikanten kunt gebruiken als richtlijn voor de maaltijden van je hond, moet je hem meestal iets meer geven omdat hij meestal meer energie verbruikt en geen neiging heeft tot overgewicht. Houdt de smalle taille in de gaten en pas de hoeveelheid voer aan als je hond aankomt of afvalt.

Veeleisende vachtverzorging

Het lange en zijdeachtige haar van de Afghaanse windhond moet dagelijks verzorgd worden met een borstel. Deze routine neemt relatief veel tijd in beslag omdat het haar in meerdere lagen geborsteld moet worden, zodat alles geborsteld wordt en om klitten te voorkomen. Borstel altijd voorzichtig zodat je er geen haren uittrekt en laat je hond van jongs af aan wennen aan deze vachtverzorging. Haal na elke wandeling takjes en blaadjes uit de lange haren, waar makkelijk dingen in blijven hangen. Aangezien de vacht zich van nature zou moeten ontwikkelen, hoort de vacht van de Afghaanse windhond niet onder een scheermes of in contact te komen met een schaar. Om parasieten te voorkomen en de vacht grondig te reinigen, kan een bad met een milde hondenshampoo nodig zijn. Sommige eigenaren van dit ras doen dat om de drie tot vier weken en gebruiken naast de hondenshampoo nog een spoeling om het borstelen makkelijker te maken. Let tijdens de verzorging op de oren van je hond: Het is het beste om de oren dagelijks te controleren op parasieten of huidveranderingen omdat het onder de oren warm en vochtig is. Dit kan snel tot ontstekingen leiden. Tijdens het eten moet je Afghaanse windhond oorbeschermers dragen: hiervoor bestaan speciale snoods die de oren samenhouden en beschermen zodat de oren niet telkens in de voerbak hangen. Het is het beste om je hond al van pup af aan te laten wennen aan deze oorbescherming. Om de tanden te verzorgen kun je naast het geven van tandverzorgingssnacks regelmatig tandenpoetsen met een speciale hondentandpasta en een tandenborstel voor viervoeters.

Bezigheden voor windhonden

Beweging zou elke dag op het programma moeten staan. De hond gaat graag mee joggen of fietsen, maar de ideale bezigheid voor windhonden is natuurlijk hondenrennen. Hier kan hij echt zijn energie kwijt. De viervoeter heeft weliswaar uithoudingsvermogen, maar zijn echte passie is de snelheid: buiten kan de hond een snelheid van 60 km/h bereiken. Bij windhondenrennen rennen de dieren tijdens de wedstrijd achter een kunsthaas aan. Coursing is ook een erg goede bezigheid voor bewegingsfans. Op een parcours in de natuur wordt de renjacht nagebootst: de viervoeters jagen als paartje op een kunsthaas die 500 tot 1000 getrokken wordt. Zodra de honden met zijn tweeën lopen moeten ze over het algemeen – net als bij hondenrennen – een muilkorf om voor de veiligheid. De honden zijn mindergeschikt voor hondensporten zoals Agility.

Past een Afghaanse windhond bij mij?

Wie een Afghaanse windhond als dierlijk metgezel wil, moet zelf ook sportief zijn. Regelmatig joggen is niet voldoende om de hond die graag beweegt genoeg beweging te geven. Ook moet je hondenervaring hebben en zeker zijn in de omgang met honden omdat de opvoeding van een Afghaanse windhond een uitdaging is. Je moet de behendige viervoeter bovendien een grote omheinde tuin kunnen bieden, waarin hij los kan lopen. Omdat de gevoelige hond, die binnenshuis rust uitstraalt, niet van hectiek houdt, is de hond het meest geschikt voor een rustig huishouden met sportieve bewoners. Met kinderen kan het ras normaalgesproken goed overweg. Het is wel het beste als de kinderen al wat ouder zijn zodat ze in elk geval op een respectvolle manier met het dier omgaan want de dieren reageren gevoelig op een grove omgang. Overleg voordat de hond bij je intrekt of alle familieleden het eens zijn met de komst van de hond en ga na of ze geen allergieën hebben. Met huiskatten kan het ras goed overweg als hij nog jong is. Denk van tevoren na over de opvang van de viervoeter tijdens de vakantie of in het geval van ziekte want ook in dergelijke situaties heeft hij veel beweging nodig. Als je hem het liefste mee op reis neemt, zoek dan van tevoren naar geschikte reisbestemmingen.

Plan naast de aanschaffingsprijs ook de kosten voor de basisbenodigdheden (voerbakken, tuigje, lijn, halsband, deken of kussen, speelgoed, spullen voor in de auto, borstel en hondenshampoo etc.) en andere regelmatige uitgaves (op het dier afgestemd voer, hondenbelasting, routineonderzoek bij de dierenarts). Als je hond ziekt wordt zullen de dierenartskosten snel oplopen.

Afghaanse Windhond

Waar vind ik mijn Afghaanse windhond?

Omdat Afghaanse windhonden alleen thuishoren bij competente liefhebbers die van beweging houden, zijn er niet veel fokkers. In Duitsland worden er bijvoorbeeld per jaar ongeveer 120 puppy’s geboren. Ga dus als je een Afghaanse windhond als medebewoner wil op tijd op zoek naar een serieuze fokker. Als je een puppy op het oog hebt kun je hem leren kennen. Je moet dan niet alleen in de gelegenheid zijn om de puppy te leren kennen, maar ook de ouders. Ook moet de fokker tijdens het bezoek geduldig je vragen beantwoorden over gezondheid-voorzorgsmaatregelen en zijn fokdoelen met betrekking tot het type en karakter. Natuurlijk moet je van tevoren navragen of de fokker bijvoorbeeld gespecialiseerd is in showhonden of sporthonden. Showhonden hebben een vacht die erg veel verzorging nodig heeft. Sportieve exemplaren willen meer uitgedaagd worden dan de gemiddelde Afghaanse windhond. Let erop dat alle viervoeters een opgewekte en ontspannen indruk maken en wees blij als de fokker jou ook vragen stelt over je hondenervaring, je verwachtingen van een leven met de viervoeter en over je vrijetijdsbesteding. Dit laat zien dat hij een goed thuis voor zijn viervoeter wil vinden. Bij de overdracht van de ontwormde en ingeënte puppy ontvang je naast de stamboom ook een vaccinatiebewijs, een bewijs dat de hond gechipt is en een paar porties van het voer waar de pup aan gewend is.

Koop geen puppy bij fokkers die niet bij een vereniging horen en vooral vanwege het geld fokken. Wie hier een dier koopt ondersteunt een slechte houding en loopt bovendien het risico een zieke niet gesocialiseerd hond te krijgen.

Als je op zoek bent naar een oudere Afghaanse windhond, kun je bijvoorbeeld bij overkoepelende organisaties terecht die dieren bemiddelen die door de oorspronkelijke koper om verschillende redenen werd afgegeven. Er zijn ook dierenbeschermingsorganisaties die speciaal gespecialiseerd zijn in windhonden. Bedenk in elk geval dat het karakter – inclusief de gevolgen van een mislukte opvoeding – van een volwassen hond al gevormd is en dat veel hondenervaring een voordeel is. Het leven met een “second-hand-hond” kan ook een verrijkende ervaring zijn.

Wij wensen je veel plezier en een mooie tijd met je fascinerende Afghaanse windhond!

Onze meest behulpzame artikelen
10 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.
10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.
10 min

Border Terriër

De Border Terriër, die qua uiterlijk eerder onopvallend is, is een optimale hond voor iedereen die een robuuste en ondernemende metgezel waardeert.