Afghaanse Windhond

Afghaanse Windhond

Afghaanse Windhonden zijn prachtige en zeer uitgesproken honden.

Al eeuwenlang wordt de langharige loophond in zijn herkomstland Afghanistan zeer gewaardeerd. Ook vandaag is de Afghaanse Windhond voor veel hondenliefhebbers op de wereld iets bijzonders. Ze werden oorspronkelijk gefokt als jachthond, maar zijn in de loop der eeuwen vooral bekend geworden als glamoureuze showhond.

Uiterlijk van de Afghaanse Windhond: een prachtige verschijning

Een zijdeachtige, lange vacht, een dynamisch postuur en een waardig uiterlijk: de Afghaanse Windhond maakt ongetwijfeld een grote indruk.

De vacht is bijzonder mooi. Daardoor lijkt het alsof dit hondenras een broek draagt. Van het voorhoofd tot op de rug draagt een Afghaanse Windhond (ook wel afgekort tot Afgaan) een zijdezachte bos haar. Hun vacht bestaat uit lang, dik haar dat hun voorouders al beschermde tegen de koude berglucht. Volgens de standaard zijn alle kleuren toegestaan.

Overigens is de bovenkant van de staart die deze elegante hond gewoonlijk hoog draagt bedekt met vrij kort haar. De punt is gekruld.

Afghaanse Windhonden vallen bovendien onder de grote hondenrassen. Reutjes bereiken een schofthoogte tot ca. 74 centimeter. De teefjes worden ongeveer 69 centimeter groot. Deze sportieve schoonheden wegen met hun slanke bouw ongeveer 30 kilo.

Karakter: een persoonlijkheid met veel facetten

Wie een gehoorzame en ongecompliceerde viervoeter zoekt, is bij dit hondenras niet aan het juiste adres. Afghaanse Windhonden zijn van oorsprong individuele jagers en dus zeer zelfstandig en onafhankelijk. Ze staan niet graag lager in rang en behouden, ondanks een hechte band met hun baasje, altijd de touwtjes in handen.

De honden zullen niet zomaar blaffen, maar zijn altijd waakzaam als het om hun territorium en familie gaat. Binnenshuis zullen ze meestal rustig zijn, maar buiten is het een ander verhaal.

Vanwege het sterke jachtinstinct kun je een Afghaanse Windhond nauwelijks los laten lopen. De honden zijn slecht terug te roepen als ze eenmaal een buit in het vizier hebben. Tegenover vreemde honden of mensen is het ras meestal zeer terughoudend en soms zelfs ronduit afwijzend. De dieren staan daarnaast bekend om hun uitstekende geheugen. Daardoor weten ze zelfs jaren later nog wie hen goed of slecht heeft behandeld.

Afghaanse Windhond

Opvoeding: Afghaanse Windhonden hebben consistentie nodig

Een Afghaanse Windhond hoort bij hondenkenners die een karaktervolle partner nodig hebben. Deze onafhankelijke jachthonden luisteren niet zomaar naar hun baasje. Ze zijn uit op zelfstandigheid in plaats van onder iemand te staan. De hondenopvoeding speelt dus een zeer belangrijke rol.

Je kunt je Afghaanse Windhond echter basisgehoorzaamheid aanleren. Hier heb je veel geduld en een duidelijke, consequente aanpak voor nodig. Hardheid werkt niet bij deze gevoelige hond. Je trotse dier verandert dan in een wantrouwende en schuwe hond zonder wilskracht. Dat mag nooit gebeuren.

Als je een zeer gehoorzame hond zoekt, is dit ras niets voor jou. Fans van Afghaanse Windhonden waarderen de sterke persoonlijkheid en loyaliteit van dit edele ras. De juiste balans tussen een strenge opvoeding en begrip is niet altijd even makkelijk te vinden, waardoor beginners snel overweldigd raken.

Past een Afghaanse Windhond bij mij?

Als je een Afghaanse Windhond wilt, moet je ook sportief zijn. Af en toe gaan joggen is niet genoeg om deze actieve hond uit te dagen. Daarnaast moet je een grote, omheinde tuin hebben waarin de Afghaan zich kan uitleven.

Ideaal: rustig en sportief huishouden

Aangezien de gevoelige Afghaanse Windhond, die binnenshuis de rust zelve is, niet van veel hectiek houdt, is een rustig huishouden met sportieve bewoners het beste voor hem. Het ras kan normaal gesproken goed overweg met kinderen. De kinderen moeten idealiter wat ouder zijn en respectvol met de dieren omgaan. Op een grove omgang reageren Afghaanse Windhonden reageren gevoelig.

Voordat de hond bij je intrekt is het dus goed om met iedereen te bespreken of ze akkoord gaan met deze nieuwe huisgenoot en of er niemand allergisch is. Met katten kan het ras ook opgroeien als de hond nog jong is.

Ga ook van te voren na wie er voor je hond zorgt als je ziek bent of op vakantie gaat. Een Afghaanse Windhond heeft ook dan beweging nodig. Als je hem het liefst meeneemt op reis, zoek dan van te voren geschikte reisdoelen uit.

Belangrijk: een Afghaanse Windhond is over het algemeen veeleisend. Daarom is dit ras minder geschikt voor beginners. Als je geïnteresseerd bent in deze bijzondere honden, moet je een zelfverzekerde en ervaren omgang met honden hebben. Met name de opvoeding van een Afghaanse Windhond heeft zo zijn uitdagingen.

Belangrijke basisuitrusting

Naast de koopprijs van een hond moet je ook de kosten voor de basisuitrusting meeberekenen. Daaronder vallen bijvoorbeeld:

Daar komen de kosten voor een soortspecifiek hondenvoer, hondenbelasting, eventueel een aansprakelijkheidsverzekering en standaardonderzoeken bij de dierenarts nog bij. Als je hond een keer ziek wordt, moet je natuurlijk ook de dierenarts betalen. Een ziektekostenverzekering voor honden is eventueel het overwegen waard.

Uitgebreide vachtverzorging nodig

De lange en zijdezachte vacht heeft dagelijks borstelen nodig. Deze routine is relatief uitgebreid. Je moet de vacht namelijk over meerdere lagen borstelen om overal te kunnen komen en vervilting te vermijden. Borstel altijd voorzichtig zodat je er geen haren uittrekt. Laat je hond als puppy door middel van kleine eenheden al wennen aan de vachtverzorging.

Haal ook direct na het uitlaten takjes en blaadjes uit de vacht van je hond. Die blijven er namelijk makkelijk in vast zitten. Aangezien de vacht zich natuurlijk moet ontwikkelen, moet je de vacht nooit laten trimmen.

Andere belangrijke verzorging

Voorkom parasieten bij je hond door de vacht grondig schoon te maken. Dit kan indien nodig door middel van een bad met een milde hondenshampoo. Sommige baasjes doen dit iedere drie tot vier weken en gebruiken in plaats van shampoo een speciale spoeling. Hierdoor is het makkelijker om de vacht te borstelen.

Let bij de verzorging ook op de lange oren van je Afghaanse Windhond. Controleer ze het liefst iedere dag op parasieten of huidveranderingen. In vochtige en warme klimaten kan de huid onder de oren snel gaan ontsteken.

Je Afhgaanse Windhond moet oorbescherming dragen als hij eet. Hiervoor bestaan speciale snoods: oorkappen die de oren samen houden. Daardoor bijt je hond niet op zijn oren en belanden ze niet constant in de voerbak. Laat je hond in het ideale geval al als puppy aan oorbescherming wennen.

De tandverzorging kun je een handje helpen door tandverzorgingssnacks te geven en regelmatig het gebit te poetsen. Er bestaan speciale tandpasta’s en tandenborstels voor honden.

Afghaanse Windhond

Uitdaging: hoe houd ik een Afghaanse Windhond echt bezig?

Beweging moet het belangrijkste zijn. Je hond gaat mee als je gaat joggen of fietsen.

De ideale uitdaging voor je hond is hondenrennen, waarbij je hond naar hartenlust kan rennen. De Afghaanse Windhond heeft een goed uithoudingsvermogen, maar hij houdt het meest van snelheid. Ze kunnen een snelheid van 60 km/u bereiken als ze vrij kunnen rennen. Bij windhondenrennen jagen de dieren in wedstrijdverband op een kunsthaas.

Ook coursing is een goede activiteit voor deze sportieve honden. Hierbij wordt een visuele jacht nagebootst op een parcours in de vrije natuur. De honden jagen in paren op een kunsthaas die 500 tot 1000 meter wordt voortgesleept. Zodra ze per twee lopen, moeten ze over het algemeen een muilkorf dragen. Het risico op verwondingen bij vechten om de buit is anders te hoog.

Afghaanse Windhonden zijn minder geschikt voor hondensporten zoals behendigheid.

Gezondheid: ziektes bij Afghaanse Windhonden

Over het algemeen is de grote meerderheid van de Afghaanse Windhonden enthousiast bij een soortspecifieke verzorging en voldoende uitdaging voor hun gezondheid. Een Afghaan heeft echter een lichte neiging tot heupdysplasie en grijze staar.

De Afghaanse myelopathie treedt, zoals de naam al doet vermoeden, alleen bij dit ras op. Dit is een vermoedelijk erfelijke degeneratie van het ruggen- en beenmerg. De ziekte treedt meestal in het eerste levensjaar op en leidt binnen een aantal weken tot een complete verlamming van de poten. Serieuze fokkers kunnen de ziekte door een competente selectie van hun fokdieren uitsluiten.

Daarvan afgezien worden Afghaanse Windhonden bij goede gezondheid 12 tot 14 jaar oud.

Voeding: Afghaanse Windhonden hebben veel energie nodig

Net als alle andere honden is de Afghaanse Windhond een carni-omnivoor. Dat houdt in dat de hond een alleseter is die vooral vlees eet. Verzorging met dierlijke eiwitten is dus van groot belang voor honden.

Lees hierover meer in ons zooplus Magazine onder het kopje Hondenvoeding. Bovendien vind je in onze online shop een ruime keuze aan droogvoer en natvoer voor honden.

Als je van voer wilt wisselen, doe dat dan gedurende meerdere dagen en meng het nieuwe voer door het oude. Zo verlaag je het risico dat je hond maagproblemen krijgt. Je hond kan anders last krijgen van braken of diarree. Dit geldt ook voor nieuwe huisgenoten: blijf je hond nog een tijdje het voedsel geven waar hij vertrouwd mee is, om de grote verandering van leefsituatie niet nog moeilijker te maken door zijn voeding te veranderen.

Een puppy heeft tot vier maaltijden per dag nodig, maar een volwassen Afghaanse Windhond heeft aan twee porties genoeg. Na het voeren moet je je hond altijd een pauze gunnen zodat hij het voedsel goed kan verteren.

Aangezien de sportieve honden bij het rennen veel energie verbruiken, is de dagelijkse energiebehoefte zeer afhankelijk van de activiteit. De aanbevolen hoeveelheid kan als basis voor de maaltijden van jouw hond dienen.

Toch moet je hem normaal gesproken een iets royaler rantsoen geven, omdat hij gewoonlijk meer energie verbruikt en in de regel niet tot overgewicht neigt. Let goed op de slanke taille en pas de hoeveelheid voer aan als je hond aankomt of afvalt.

Herkomst: een jachthond met een eeuwenlange geschiedenis

De voorvaderen van dit edele ras behoorden tot de oudste honden die ooit met mensen samenleefden. In hun Afghaanse thuisland hebben ze mensen duizenden jaren lang gediend als waak- en beschermhonden.

Ze waren met name behulpzaam bij de jacht waar ze vooral bij het opjagen goed van pas kwamen. Met vasthoudendheid en snelheid joegen ze op alles, van konijnen tot roofkatten. Daardoor werden ze zeer gewaardeerd door de mens. Dat ging ook samen met het belang van de jacht. Want in het deels onherbergzame landschap waren de buiten van levensbelang.

Daarom stond op het exporteren van de edele rashonden in hun thuisland de doodstraf. Een Britse officier bracht de eerste Windhonden rond 1890 echter naar Groot-Brittannië. Aan het begin van de 20e eeuw kruisden Britse liefhebbers van de honden verschillende soorten met elkaar. De kortharige woestijnhonden en de langharige berghonden bijvoorbeeld. Dit was het begin van de moderne fokkerij van Afghaanse Windhonden.

In andere landen heeft de Afghaanse Windhond pas later bekendheid verworven. Met de toenemende populariteit van het ras als mode- en showhond kwam het ook tot de ontwikkeling van een norm: de vacht werd voller, wat het succes op de renbaan in de weg stond. Tegenwoordig worden de honden ook voor andere doelen ingezet. Als begeleider, showhond of sporthond. Er zijn verschillende soorten fokdoelen die kunnen afwijken van de rasstandaard.

Waar vind ik een Afghaanse Windhond?

Aangezien Afghaanse Windhonden alleen in competente en sportieve huishoudens passen, zijn er niet veel fokkers van dit ras.  Als je dus een Afghaanse Windhond wilt, moet je op tijd op zoek naar een serieuze fokker en kijk goed naar aangekondigde worpen bij fokverenigingen.

Waar je bij fokkers op moet letten

Als je eenmaal een puppy gevonden hebt, moet je die leren kennen. Hierbij moet zowel jij als de puppy de kans krijgen om elkaar te leren kennen. Ook zou de fokker graag de ouderdieren aan je moeten laten zien. Bovendien beantwoordt hij je vragen over de verzorging en fokdoelen qua type en karakter.

Natuurlijk moet je ook van te voren informeren of de fokker zich gespecialiseerd heeft in bijvoorbeeld showhonden of sporthonden. Showhonden vergen meer verzorging vanwege de vacht, die de honden soms ook in de weg kan zitten. Sportieve honden hebben daarentegen veel uitdaging nodig dan een “doorsnee” Windhond.

Alle honden bij de fokker moeten een gezonde en ontspannen indruk maken. Het is bovendien een goed teken als de fokker je vraagt naar jouw ervaring met honden, wat je verwachtingen zijn en wat je in je vrije tijd doet. Dat toont aan dat hij een goed thuis voor zijn honden wil vinden. Als je je ontwormde en meervoudig ingeënte puppy mee naar huis mag nemen, ontvang je behalve de stamboom ook een vaccinatiebewijs, chipnummer en een aantal porties van het voer.

Koop nooit een puppy van een broodfokker die niet is aangesloten bij een vereniging en alleen maar op winst uit is. Als je een puppy bij een broodfokker koopt, ondersteun je vaak de illegale handel in pups en loop je bovendien het risico dat je een zieke, niet gesocialiseerde hond aanschaft.

Een Afghaanse Windhond uit een dierenasiel

Als je op zoek bent naar een oudere Afghaanse Windhond, kun je je informeren via de nationale verenigingen. Daar vind je vaak dieren die door de oorspronkelijke koper om wat voor reden dan ook zijn afgegeven.

Wees je er in ieder geval van bewust dat het karakter, met eventueel mogelijke gebrekken in de opvoeding van de vorige eigenaar, zich verankerd hebben bij een volwassen Windhond en je dus veel ervaring met honden nodig hebt. Een “tweedehands”-hond kan echter een zeer mooie ervaring zijn.

Wij wensen je veel plezier en een mooie tijd samen met je edele Afghaanse Windhond!

Afghaanse Windhond
Gerelateerde artikelen
Onze meest behulpzame artikelen
11 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.
10 min

Dwergpinscher

Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.
10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.