Groenendaeler

Geschreven door Natalie Decker

De Groenendaeler is een van de vier varianten die samen het ras van de Belgische Herdershond vormen. Hij heeft een lange zwarte vacht en een levendig, vrolijk karakter. Als zijn bewegingsdrang en zijn beschermingsinstinct in goede banen worden geleid, kan de werklustige Belg ook een tolerante gezinshond zijn.

een Groenendaeler staat op een wijze

De Groenendaeler wordt gekenmerkt door zijn dichte, gitzwarte vacht.

Uiterlijk van de Groenendaeler Langharige Belgische Herdershond

Het belangrijkste kenmerk dat de Groenendaeler onderscheidt van de andere drie rasvertegenwoordigers, is zijn lange zwarte haar. Witte aftekeningen op borst of poten zijn volgens de rasstandaard wel toegestaan.

Zijn vacht is dicht, glanzend en heeft een rijke ondervacht. Bij reuen vallen vooral de weelderige manen rondom hals en borst op. Deze viervoeter heeft ook een lange, franjeactige vacht aan zijn achterpoten, de zogenaamde “‘broek’.

Majestueus uiterlijk

De compacte lichaamsbouw van de Groenendael oogt harmonieus en bijna vierkant. Hij heeft sterke spieren, een wigvormige kop en rechtopstaande, driehoekige oren. Zijn uitstraling is majestueus en elegant.

Karakter: Hoe is het karakter van de Groenendaeler?

Net als de andere vertegenwoordigers van het Belgische herdersras is de Groenendaeler een uitstekende waak- en herdershond. Deze actieve, intelligente viervoeter heeft een groot werkvermogen en een sterk beschermingsinstinct. Hij is altijd trouw aan zijn mensen en bewaakt ze vol overgave.

Wanneer de energieke Groenendael voldoende beweging krijgt, kan hij uitgroeien tot een geweldige gezinshond. Wel is het belangrijk dat kinderen leren hoe ze respectvol moeten omgaan met deze gevoelige viervoeter.

Een kwestie van opvoeding

De gitzwarte viervoeter kan goed opschieten met andere honden en huisdieren, op voorwaarde dat hij ze als puppy al heeft leren kennen. Tegenover vreemden is deze waakse Belg meestal neutraal.

Gedragsproblemen zoals nervositeit, agressie, overmatig blaffen en/of vernielzucht zijn vaak terug te leiden naar onvoldoende opvoeding en bezigheid.

Houd er bij de opvoeding rekening mee dat de Groenendaeler een laatbloeier is. Pas als hij ongeveer drie jaar oud is, is hij volwassen en is zijn karakter volledig gevormd.

Huisvesting en uitdaging: Hoeveel beweging heeft een Groenendaeler nodig?

De temperamentvolle, levendige Groenendaeler moet meerdere keren per dag uitgelaten worden. Veeleisende wandelingen, die meer dan twee uur per dag moeten duren, vallen erg in de smaak bij deze actieve viervoeter. 

Zoekspelletjes of speurwerk tijdens de wandeling zorgen ervoor dat de sportieve Belg niet alleen fysiek maar ook mentaal wordt uitgedaagd. 

Hondensporten zoals agility, gehoorzaamheid of mantrailen zijn precies wat je zoekt voor deze behendige, snel reagerende herder. Ook opleidingen tot diensthond, reddingshond of speurhond passen goed bij zijn karakter. Vanwege zijn sterke band met mensen wordt hij bovendien steeds vaker ingezet als therapiehond.

Tuin als groot voordeel

Een aanhankelijke hond als de Groenendaeler blijft niet graag lang alleen thuis. Als hij zich verveelt, reageert hij zijn frustratie soms af op de meubels. 

Een huis met een tuin, bij voorkeur gelijkvloers, is de ideale omgeving voor deze gretige werkhond. Bij baasjes met ervaring die zijn energie in goede banen weten te leiden, is deze levendige hond het beste op zijn plek.

Tips voor den verzorging: Regelmatig borstelen

De lange vacht van de Groenendael vereist regelmatige verzorging. Het is het beste om hem dagelijks, na iedere wandeling, te borstelen. De langharige herdershond hoeft over het algemeen niet in bad. Zijn vacht is van nature vuilafstotend en ontwikkelt geen onaangename geurtjes.

Voeding van de Groenendael

Wat voeding betreft, stelt de ongecompliceerde Belg geen hoge eisen. Of er nu droogvoer, natvoer of BARF op het menu staat, hangt vooral af van de voorkeur van baasje en hond. Wel moet de hoeveelheid voer worden aangepast aan zijn activiteitsniveau, want werkhonden verbruiken bijvoorbeeld meer energie dan rustige senioren.

Gezondheid: Neiging tot epilepsie

De Groenendael behoort tot de robuustere en minder ziektegevoelige hondenrassen. Toch wordt bij deze variant van de Belgische herdershond iets vaker epilepsie vastgesteld. In totaal lijdt ongeveer 0,5 tot 1 procent van alle honden aan deze aandoening, terwijl dit bij de Groenendael rond de 9,5 procent ligt.

Ook heupdysplasie en verschillende oogaandoeningen worden van tijd tot tijd waargenomen. Fokdieren met erfelijke aandoeningen horen uitgesloten te worden van de fok, om verdere verspreiding te voorkomen.

Hoe oud wordt een Groenendaeler?

Epilepsie is bij de Groenendael de meest voorkomende doodsoorzaak, maar deze aandoening heeft meestal geen invloed op zijn gemiddelde levensverwachting. De Groenendaeler wordt gemiddeld 13 tot 15 jaar oud.

Geschiedenis: Geboren in een kasteel

De Groenendaeler komt voort uit de kruising van een teef van het type Belgische Herder met een zwarte herdershond. Hij is vernoemd naar Kasteel Groenendaal bij Brussel, waar de eerste honden van dit ras werden gefokt. 

Net als de Mechelaar, de Tervueren en de Laekenois, behoort hij tot het Belgische herdersras. Pas tegen het einde van de 19e eeuw werden de foklijnen officieel samengebracht. De individuele varianten verschillen alleen qua uiterlijk. 

Het karakter en gedrag moeten bij alle vier de varianten gelijk zijn. Kruisingen tussen de verschillende varianten zijn volgens de fokrichtlijnen niet toegestaan.

Groenendael in het water © Sabine Glässl / stock.adobe.com
Als echte natuurgenieter is de Groenendael graag buiten en houdt hij erg van water.

Aankoop: Wat kost een Groenendaeler?

Als je een Groenendaeler wilt kopen, kun je het beste contact opnemen met een professionele fokker. Gerenommeerde hondenfokkers die om het welzijn van hun dieren geven, verwijderen genetisch vatbare dieren uit de fok en zorgen zo voor gezonde nakomelingen. De prijzen voor een puppy variëren meestal tussen 850 euro en 2.500 euro.

Ook in het asiel kom je regelmatig Belgische herdershonden tegen. Hoewel de Mechelaar over het algemeen iets bekender is, zoeken ook Groenendaelers af en toe een nieuw thuis. Wie op zoek is naar zo’n hond, kan terecht bij dierenasiels of stichtingen die gespecialiseerd zijn in de herplaatsing van Belgische herders.

Samenvatting: Krachtige werkhond

Met zijn lange zwarte vacht is de Groenendaeler een echte blikvanger. Toch moeten hondenliefhebbers zich niet laten misleiden door zijn mooie uiterlijk:

achter die elegante verschijning schuilt een energieke werkhond die veel beweging en passende bezigheid nodig heeft. Wie dat niet kan bieden, kijkt beter uit naar een ander type hond.

Profiel van de Groenendaeler

Korte info: De Groenendaeler is de langharige variant van het Belgische herdersras. Hij is onder andere geschikt als waakhond, speurhond en hulphond. 
Schofthoogte: tot 66 cm 
Gewicht: 25-30 kg 
Gemiddelde levensverwachting: 13-15 Jaar 
Prijs: vanaf ca. 850 euro 
Karakter: intelligent, gevoelig, volgzaam, bereid om te werken 
Vacht: lang, stijl, dicht 
Vachtkleur: zwart, kleine witte aftekeningen toegestaan 
Inspanning opvoeding: hoog 
Inspanning verzorging: matig 
Bewegingsbehoefte: hoog 
Herkomst: België 

Natalie Decker
Profilbild Natalie Decker (mit Pferd)

“Een leven zonder een Mopshond is mogelijk, maar zinloos”, zei de Duitse komiek Loriot ooit. Ik ben het hier helemaal mee eens en voeg zelfs toe dat dat ook geldt voor een leven zonder paard, kat en konijn! Ik heb hart voor grote en kleine dieren en heb het geluk om over mijn passie te kunnen schrijven als freelance schrijver. Met mijn artikelen wil ik bewustzijn voor dierenwelzijn creëren en dierenliefhebbers handige tips geven.


Onze meest behulpzame artikelen
10 min

Dwergpinscher

Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.

10 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.

10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.