Whippet

Als je op zoek bent naar een makkelijk te verzorgen, avontuurlijke en zeer sportieve viervoeter die ook een gezellige knuffel op de bank op prijs stelt, dan is de Whippet de hond van je dromen. Het is dan ook geen wonder dat de sympathieke windhonden steeds meer dierenliefhebbers om hun pootjes winden.

Whippet

De Whippet houdt van actie en geniet van ieder moment buiten!

Uiterlijk: Elegant en sportief

De middelgrote hond heeft een langgerekte, goed geproportioneerde lichaamsbouw en weegt gemiddeld 12 kilo met een schofthoogte tot 51 centimeter. Een blik op het dynamische lichaam laat zien dat het ras is gefokt voor topsportprestaties. De brede borst en opgetrokken buik benadrukken het uiterlijk van de snelle loper. De Whippet kan snelheden van wel 60 km/u bereiken.

Zijn korte, gladde vacht is er in allerlei kleuren en kleurcombinaties. Vanwege zijn elegante verschijning wordt de Whippet ook wel ‘de windhond van de gewone man’ genoemd – als kleiner alternatief voor de exclusievere Greyhound.

En met zijn rozenvormige oren en grote ogen verovert hij moeiteloos ieders hart. Trouwens: de vaak ingetrokken staart is geen teken van angst, maar een normaal kenmerk van het ras.

Whippet karakter: Vriendelijke energiebundel

Hij is een sportieve begeleider voor bij elke gelegenheid. De Whippet is een gezellige, vriendelijke viervoeter met een evenwichtig karakter en veel vriendelijkheid.

Whippets zijn graag bij hun mensen en houden ervan geaaid te worden. Alleen zijn vinden ze dan ook niet prettig.

Hij past zich gemakkelijk aan het leven binnenshuis aan, maar buiten houdt hij van actie en is hij in voor elke vorm van plezier. Ondanks hun waakzaamheid zijn het geen blaffers. Als hij op stap is, negeert hij vreemden zoveel mogelijk en kan hij het meestal goed vinden met onbekende honden.

De sociale Whippet kan zonder problemen met andere huisdieren worden gehouden. Zijn nieuwsgierigheid en volgzaamheid in combinatie met een hechte band met zijn verzorger maken hem een geweldige metgezel voor vele vrijetijdsactiviteiten. Niet elke Whippet kan echter vrij rondrennen vanwege hun verschillende mate van jachtinstinct.

Verzorging: De Whippet stelt weinig eisen

De zeer korte Whippetvacht heeft geen speciale verzorging nodig. Regelmatige borstelmassages stimuleren echter de bloedsomloop en verwijderen losse haren. Besteed bij de Whippet genoeg aandacht aan de klauwverzorging. want omdat ze zich vaak niet vanzelf afslijten, moeten ze regelmatig geknipt worden.

Gebruik daarvoor een speciale nagelschaar en knip alleen tot aan het ‘leven’ in de nagel, niet verder. De gemakkelijkste manier om de klauwen te knippen is met een professionele nagelknipper en in licht vochtige omstandigheden, bijvoorbeeld na een wandeling in de regen.

Voor gebitsverzorging kunt je de hond als puppy al laten wennen aan regelmatig poetsen met een speciale hondentandpasta en tandenborstel. Ook tandverzorgingssnacks of gedroogde snacks zoals runderoren helpen tegen tandplak.

Houden: Is een Whippet de juiste hond voor mij?

Whippets zijn zeer flexibele honden en kunnen, in tegenstelling tot veel andere windhonden, in een flat worden gehouden – op voorwaarde dat de sportieve viervoeter elke dag veel tijd buiten kan doorbrengen en voldoende beweging krijgt. Het is echter ook ideaal om een groot, omheind gebied te hebben waar de Whippet zich naar hartenlust kan uitleven.

Hij wordt als kindvriendelijk beschouwd en kan ook met katten worden gesocialiseerd, op voorwaarde dat dit op jonge leeftijd gebeurt. Door zijn sociale en compatibele aard is hij zeer geschikt als tweede hond. De ongecompliceerde Whippet voelt zich zowel thuis in gezinnen als bij sportieve singles en is geschikt voor ambitieuze beginners.

Voordat je trouwe viervoeter bij je intrekt, moeten alle gezinsleden het eens zijn met de nieuwe huisgenoot.  Ga ook van te voren na wie er voor je hond zorgt als je ziek bent of op vakantie gaat. Over het algemeen gaat je Whippet graag met je mee op vakantie – je kunt het beste van tevoren controleren welke bestemmingen geschikt zijn.

Bedenk voordat je een Whippet koopt dat er naast de eenmalige aanschafkosten voor de hond en zijn basisuitrusting, ook regelmatige uitgaven zullen voorkomen in de vorm van hondenbelasting, aansprakelijkheidsverzekering en minstens een keer per jaar een bezoek aan de dierenarts.

Opvoeding met veel complimenten

De leergierige honden zijn makkelijk op te voeden: Whippets doen hun baasjes graag een plezier en zijn ook slim en attent. Dit zijn ideale omstandigheden om leergierige honden snel de belangrijkste regels van de basisgehoorzaamheid of trucjes te leren. Met het onbevangen karakter van deze hond zul je het meeste succes boeken met positieve bekrachtiging en veel lof. Aan de andere kant is het belangrijk nooit hardhandig te zijn in de omgang met deze sympathieke, gevoelige hond.

Begin daarom vroeg met de training zodat je deze voormalig jachthond altijd goed kunt terugroepen. Dit is de enige manier waarop je hem vrij kunt laten rondlopen, wat hij erg op prijs stelt. Let er vanaf het begin op dat je de controle houdt over wanneer en waar hij losloopt.

De opvoeding van je hond wordt optimaal ondersteund door vroege socialisatie, bijvoorbeeld door naar een hondenschool te gaan met puppylessen. Hier krijgt hij de kans om andere viervoeters in alle maten te leren kennen, zodat hij later gemakkelijk vriendschap kan sluiten met grote en kleine honden.

Sport en activiteiten: De Whippet is een veelzijdige all-rounder

Net als alle windhonden houdt de Whippet van veel beweging in de buitenlucht. Als je trouwe viervoeter goed gehoorzaam is en een hechte band met je heeft, kun je hem meestal ook los laten lopen als hij gemakkelijk te roepen is, wat ook de ontspanningsmogelijkheden vergroot.

Hij houdt ook van ravotten met andere honden. Er moet echter voor worden gezorgd dat langzamere rassen niet worden overweldigd door de ongebreidelde speelsheid en dynamiek van een Whippet.

Bij sommige exemplaren is het jachtinstinct zo diep geworteld dat vrij rennen niet mogelijk is. Deze honden moeten kunnen beschikken over goed omheinde gebieden waar ze vrij kunnen rondrennen.

Hoeveel beweging heeft een Whippet nodig?

Met een Whippet heb je een groot repertoire aan vrijetijdsactiviteiten om uit te kiezen. De sportieve hond is enthousiast over vele hondensporten. Hij zal je graag begeleiden bij het fietsen, joggen of op lange wandelingen. Ook agility is een goede manier voor de veelzijdige atleet om stoom af te blazen.

Natuurlijk is de rennende hond, die snelheden tot 60 kilometer per uur kan halen, nog steeds bij uitstek geschikt voor hondenraces op de renbaan. Houd wel in je achterhoofd: als je je hond vrij wilt laten rondrennen, moet je baanrennen vermijden. Naast hun grote drang naar avontuur houden de sierlijke windhonden ook van een gezellige middag op de bank.

Gezondheid: Robuuste viervoeter met een fijne bouw

Het sierlijke, bijna fragiel ogende postuur van de Whippet is misleidend: het ras wordt als zeer robuust beschouwd en is nauwelijks vatbaar voor bepaalde erfelijke ziekten.

In zeer zeldzame gevallen kunnen sommige leden van het ras echter worden getroffen door de vorming van een grotere spiermassa als gevolg van een genetisch defect. Zulke honden worden ook wel “bully whippets” genoemd. Met hun sterke gestalte voldoen ze niet meer aan de rasstandaard.

Gezondheidsproblemen zijn dus een logisch gevolg. Sommige dieren hebben een sterkere aanleg voor spierkrampen en ongeveer de helft heeft een ernstige overbeet. De mutatie is al herkenbaar bij jonge puppy’s in de eerste weken van hun leven. Tegenwoordig kunnen dragers zonder symptomen betrouwbaar worden geïdentificeerd met een genetische test en worden uitgesloten van de fok.

Omdat de kortharige en zeer slanke Whippets ook gevoelig zijn voor kou, is het raadzaam om een hondenjas voor in de winter aan te schaffen voor je maatje. Honden van dit ras worden gemiddeld 12 tot 15 jaar oud.

Voeding: Gezondheid begint bij de voerbak

Een uitgebalanceerde voeding is de basis voor een gezond en lang hondenleven. Voor vleesetende honden als de Whippet betekent dat vooral: veel eiwitrijk vlees. Zorg er daarom voor dat vlees bovenaan de ingrediëntenlijst staat van het voer dat je kiest, ongeacht of het gaat om nat- of droogvoer.

In vergelijking met alleseters of planteneters hebben vleeseters een kortere spijsvertering. Daarom is hoogwaardige, eiwitrijke voeding cruciaal.

Het is vooral belangrijk dat je Whippet voldoende vocht binnenkrijgt als hij droogvoer krijgt. Zolang je hond nog pup is en meerdere keren per dag eet, kun je hem het voer verdelen over drie tot vier maaltijden.

Na het eten moet hij altijd de gelegenheid krijgen om te rusten. Goedbedoelde veranderingen in het voedsel kunnen leiden tot stress voor de maag van je viervoeter. Dus als je van voeding verandert naar een andere soort of een ander merk, ga dan stapsgewijs te werk. Meng het nieuwe voer met een steeds groter deel van het oude voer.

Wat de hoeveelheid voeding betreft, kun je altijd de instructies van de fabrikant volgen. Maar houd de slanke taille van je windhond in de gaten en pas de hoeveelheid aan als dat nodig is, vooral als je Whippet veel beweegt.

De juiste voeding weerspiegelt zich niet alleen in de fitheid van je hond, maar ook in zijn gezonde, glanzende vacht.

Geschiedenis: Een Brit met eenvoudige roots

Hoewel er al meer dan 300 jaar honden bestaan die sterk op de Whippet lijken, werd het ras pas in de 19e eeuw in Noord-Engeland officieel ontwikkeld. De grotere Greyhounds waren voorbehouden aan de adel en dienden als jachthonden, terwijl de armere lagen van de bevolking hun eigen windhonden gingen fokken.

De Whippet ontstond door het gericht kruisen van kleinere Greyhounds en Windspiel-windhonden met korthaar-terriërs uit de arbeidersklasse. Als stropershond voor de armere klassen werd hij voornamelijk gebruikt in de meestal illegale jacht op hazen.

Officieel erkend ras

Sinds 1891 wordt de Whippet officieel als ras gefokt – met als doel een slanke, gespierde hond met een atletisch lichaam en een sterk karakter. Tegenwoordig zie je steeds vaker Whippets in de renwereld. Hoewel ze hun grotere verwanten, de Greyhounds, qua snelheid niet kunnen bijhouden, behoren beide rassen tot de snelste honden ter wereld.

Het land van oorsprong van de Whippet, Groot-Brittannië, loopt nog altijd voorop als het gaat om de fok van dit ras. De naam ‘Whippet’ is een samenstelling van whip (zweep) en pet – en betekent dus letterlijk zoiets als ‘zweep-hond’. Een verwijzing naar de lange, zweepachtige staart van de rennende Whippet.

Oorspronkelijk waren er ook ruwharige vertegenwoordigers van het ras. De huidige pogingen om onder de naam ‘Silken Windsprite’ langharige Whippets te fokken, zijn geen terugfok, maar een op zichzelf staand, nieuw ras. Whippets hebben inmiddels wereldwijd een vaste plek veroverd in de harten van een trouwe schare fans.

whippet puppies © liliya kulianionak / stock.adobe.com
Je kunt een gezonde en goed gesocialiseerde Whippet puppy vinden bij een gerenommeerde fokker.

Fok en verkoop: Waar koop ik een Whippet?

Als je graag een Whippet-pup wilt, kun je het best op zoek gaan naar een erkende Whippet-fokker. Zo’n fokker is aangesloten bij een rasvereniging en verkoopt pups uitsluitend mét stamboom.

Zo weet je zeker dat de fokker zich aan de regels houdt en zich inzet voor het welzijn van de dieren en het behoud van het ras.

Whippet bij een fokker kopen

Bij een gerenommeerde fokker kun je de puppy’s thuis leren kennen en vragen stellen over het ras en het fokdoel op het gebied van gezondheid, karakter en type.

Wees ook blij als de fokker ook vragen heeft aan jou, bijvoorbeeld over je ervaring met honden of hoeveel vrije tijd je over het algemeen hebt. Dit laat zien dat hij geeft om het welzijn van zijn nakomelingen. Natuurlijk krijg je ook de kans om de ouders te leren kennen, die een levendige, evenwichtige en vriendelijke indruk moeten maken.

Op de dag van de overdracht overhandigt de fokker niet alleen je nieuwe gezinslid, maar ook het stamboomcertificaat en het vaccinatiebewijs. Natuurlijk is de puppy op dit moment al verschillende keren ontwormd en gevaccineerd en is hij kerngezond.

Hondenliefhebbers moeten zich verre houden van vermeende fokkers die hun viervoeters tegen spotprijzen verkopen. Deze aanbiedingen gaan meestal ten koste van de gezondheid en socialisatie van de honden.

Afgezien daarvan investeren zulke broodfokkers geen tijd in het houden van de ouderdieren op een soorteigen manier. De moederdieren krijgen vaak nauwelijks pauze tussen de nesten.

Bovendien hebben ze zelden de expertise om geschikte fokdieren te selecteren op basis van type. Koop hier geen hond uit medelijden. Want zoals bij alles geldt: hoe groter de vraag, hoe groter het aanbod.

Wat kost een Whippet?

Een Whippet van een gerenommeerde fokker kost gemiddeld tussen de 1.100 en 1.300 euro.

Speciale windhondenorganisaties

Als je geïnteresseerd bent in een Whippet, kan een volwassen hond ook een goede optie zijn. Vraag speciale organisaties voor windhonden naar de dieren die momenteel op zoek zijn naar een nieuw thuis.

Tijdens het gesprek kunnen de ervaren agenten meestal samen met jou ontdekken of jij en de te plaatsen viervoeter een potentieel dreamteam zijn. Waarom een oudere Whippet bij het asiel wordt gebracht, kan meerdere redenen hebben.

Toch is één ding zeker: het mensvriendelijke ras heeft veel te lijden als het in een dierenasiel moet wachten. Een vaste verzorger is immers heel belangrijk voor hen. Het kiezen van een hond uit een asiel kan voor beide partijen een zeer fijne ervaring zijn!

Whippet Profiel

Bijzonderheden:De Whippet is een avontuurlijk hondenras dat gebruikt kan worden voor zowel sportieve activiteiten als knuffels op de bank.
Karakter:sympathiek, sportief, aanhankelijk, flexibel
Schofthoogte:ca. 51 cm
Gewicht:ca. 12 kg
Vacht:kort, alle kleuren en kleurcombinaties
Vachtverzorging:weinig inspanning
Lichaamsbeweging:heeft genoeg ruimte nodig en is geschikt voor veel hondensporten
Hond voor beginners:voor ambitieuze beginners
Blaffen:heeft de neiging tot blaffen
Levensverwachting:ca. 12-15 jaar
Typische ziekten:nauwelijks gevoelig voor erfelijke ziekten
Prijs:vanaf ca. € 1.100
FCI-groep:10: Windhonden
Herkomst:Engeland
Onze meest behulpzame artikelen
10 min

Dwergpinscher

Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.

10 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.

10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.