Tankonijn

Tankonijn in het groen

De belangrijkste kenmerken van het tankonijn zijn de scherp afgetekende vacht en interessante koptekening.

Tankonijnen zijn behoorlijk energieke dieren en met hun vrolijke karakter toveren ze altijd een glimlach op het gezicht van hun baasje. Maar wat houdt het woord ‘tan’ nou eigenlijk in en waar moet je op letten bij het houden van een tankonijn? In dit artikel lees je alle belangrijke informatie.

Uiterlijk: zo herken je een tankonijn

Het tankonijn (Engels: tan rabbit) ziet er bijzonder uit en is daarom erg populair bij konijnenliefhebbers! Om een ​​tankonijn ook te kunnen onderscheiden van andere konijnenrassen, hebben we de belangrijkste kenmerken van de meest populaire kleurvariant, het zwarte tankonijn (standaard), hieronder opgesomd.

De ogen en klauwen zijn donkerbruin. Het vachtpatroon van het zwarte tankonijn is het meest typerende kenmerk, waardoor de bruine kleur ook de naam van de konijnensoort heeft bepaald. Over het algemeen heeft de bruine kleur de tint van taan (boomschors of bladeren die worden gebruikt voor het looien van leer) en verschijnt deze als een licht roodbruin of goudbruin.

De gebruinde delen van het lichaam

De volgende vijf delen van het lichaam zijn bruin: de ogen, oren en kaakranden, evenals de randen en basis van de oren.

Op de romp zijn volgende delen bruin: de nek, borst, buik, onderkant van de pootjes, binnenkant van de poten ende tenenOok de bruine streep langs de zijkant van het lichaam is kenmerkend.

De rest van de vacht is zwart. Maar heel af en toe komen de bruine haren over de donkere bovenvachtkleur te liggen. Strijk over de glanzende vacht en de vacht ligt weer goed. Kenners noemen deze eigenschap ‘rollback fur’ of ‘flyback fur’.

Speciale kleuren van het tankonijn

Naast het kweken van zwarte tankonijnen bestaan er nog drie kleuren, die minder vaak voorkomen:

  • Blauwe soort: in plaats van de zwarte basiskleur hebben blauwe tankonijnen een zeer lichtblauwe basiskleur. Net als het grijze tankonijn hebben ze blauwgrijze ogen.
  • Grijs tankonijn: deze variant heeft een blauwe bovenvacht metbruinachtige accenten in het buikgebied. In tegenstelling tot het zwarte tankonijn, hebben grijze konijnen blauwgrijze ogen.
  • Havana tankonijn: het Havana tankonijn, ook wel het bruine konijn genoemd, schittert met een warmbruine vacht, terwijl de kleur van de ondervacht blauwachtig is. Net als het zwarte tankonijn heeft deze soort bruine ogen.

Hoe zwaar wordt een tankonijn?

Tankonijnen wegen tussen de twee en drie kilogram. Ze behoren dus tot de kleinere versies van langorige konijnen. Om een konijn in topvorm te houden, mag het niet meer wegen dan 2,7 à 2,9 kg.

Lichaamsvorm

Over het algemeen waarderen fokkers een gedrongen en cilindrische lichaamsbouw. De neus is spits en de kop lang.

Karakter

Wat is het karakter van het tankonijn?

Het mooie tankonijn is, net als zijn verwanten, een vriendelijk en sociaal dier. In het gezelschap van andere konijnen voelt het tankonijn zich prima en geniet hij van het leven, omringd door hooi en weiden

Hoe grappig de kleine knaagdieren ook zijn, je moet goed oppassen dat ze er niet vandoor gaan. Glipt er toch eentje weg, kan je je maar beter haasten. Tankonijnen zijn echt snel en lenig!

tankonijn springt weg © Volodymyr / stock.adobe.com
Hup! Als je niet oppast, zet je tankonijn het op een lopen.

Voeding

Wat eten tankonijnen?

De voeding van het tankonijn verschilt niet veel van dat van andere konijnenrassen. Hooi is de belangrijkste bron van ruwe vezels, naast vitaminerijk groenvoer en groenten.

Fruit en krachtvoer moet je ze niet al te veel aanbieden omdat dat te veel suiker bevat. Zorg ervoor dat er altijd vers drinkwater beschikbaar is.

Houding

Tankonijnen zijn roedeldieren

Tankonijnen zijn, net als alle andere konijnen, roedeldieren. Daarom wordt het met klem afgeraden slechts één konijn te houden!

Ook mensen of andere dieren, zoals cavia’s, hebben soortgenoten nodig om zich goed in hun vel te voelen. Houd daarom ten minste twee konijnen, zodat ze zich op hun gemak voelen en geen stress door eenzaamheid ondervinden.

De leefruimte in het hok (buiten– of binnenhok) moet minstens 150 x 60 x 50 centimeter groot zijn zodat de twee konijnen voldoende kunnen bewegen. Of je nu verschillende verdiepingen gebruikt of de hele ruimte op één niveau inricht, dat is volledig aan jou.

Als je kiest voor een binnenverblijf zullen de elegante springers beslist genieten van hun dagelijkse beweging binnen of buiten hun eigen vier muren. Zorg er wel voor dat je gevaarlijke voorwerpen, bijv. elektrische kabels, wegneemt.

Over het algemeen moet je het konijnenhok beschermen tegen direct zonlicht, tocht en kou. Een plaats direct naast de verwarming of in een open doorgang is dus geen goed idee.

tankonijn in de tuin © Photogrevy / stock.adobe.com
Als je je konijnen buiten wilt houden, moet je ze beschermen tegen katten, roofvogels en dergelijke.

Verzorging

Is een tankonijn makkelijk te verzorgen?

De vacht van het tankonijn mag dan wel uitzonderlijk zijn, dit kortharige ras heeft meestal geen speciale verzorging nodig. Als de vacht van je konijn erg vuil is door modderige weersomstandigheden, of als een van je konijnen door een handicap niet in staat is zichzelf schoon te maken, dan kun je de haren voorzichtig kammen met een zachte borstel.

Gezondheid

Welke ziekten komen vaak voor bij tankonijnen?

Naast de konijnenziekten zoals parasitaire besmetting (bijv. mijten), afwijkende tanden of trommelzucht, zijn tankonijnen over het algemeen niet erg vatbaar voor ziekten.

Hoe oud wordt een tankonijn?

De levensverwachting van gezond geboren dieren ligt tussen de 10 en 15 jaar, hoewel de levensverwachting van konijnen met erfelijke ziekten korter kan zijn.

Naast de genetische achtergrond hebben ook de manier waarop konijnen worden gehouden en hun voeding invloed op hun gezondheid. Hoe meer je inspeelt op de behoeften van je knaagdieren, hoe groter de kans dat je dieren gezond blijven.

Geschiedenis en herkomst

Waar komt dit konijnenras vandaan?

De oorsprong van het tankonijn is goed gedocumenteerd. Het tankonijn komt oorspronkelijk uit Engeland, waar een zekere meneer Cox in 1883 het onbekende ras fokte door Zwart Zilver (alle kleurschakeringen), Hollander-konijnen (onbekende kleuren) en lichtgekleurde wildreservaatkonijnen te kweken.

Hij deed dit op een onbewoond eiland, een gangbare kweekmethode in die tijd. De konijnen konden zich daar ongestoord voortplanten, zodat er geleidelijk nieuwe kenmerken in de nakomelingen verschenen, zoals de bruine tekening.

Uit deze opvallende nakomelingen (ook wel Cox-konijnen genoemd) selecteerden fokkers de dieren met de meest opvallende kenmerken en kruisten ze om, ondanks veel tegenslagen (o.a. verlies van de bruine kleur), tot het tankonijn van vandaag te komen.

Waar kan ik tankonijnen kopen?

Deze mooie konijnen kan je meestal vinden in de betere dierenwinkels, bij speciale fokkers particuliere verkopers.

Hoeveel kost een tankonijn?

De prijs van een konijn schommelt meestal tussen € 20,- en € 50,-, waarbij het bedrag afhankelijk is van de herkomst en de leeftijd. Een dier waar veel vraag naar is kan daarom soms meer kosten dan de gemiddelde prijs.

Naast de kosten voor de konijnen zelf, moet je rekening houden met verdere aanschafkosten voor een kooi etc., evenals dierenartskosten voor de keuring bij aankoop en vaccinaties. Daarbij komen nog lopende kosten voor voer en behandelingen.

Kortom: zijn tankonijnen geschikt voor mij?

Als je een huisdier wilt dat je gemakkelijk kunt verzorgen, zijn de meeste knaagdieren een goede keuze. Het tankonijn is ook geschikt voor beginners en gezinnen met kinderen omdat het een levendig en lief dier is. Voordat je een tankonijn in huis haalt moet je wel goed nagaan of je deze konijntjes met lange oren ook echt de ruimte en aandacht kunt geven die ze verdienen.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Hamster

Goudhamsters, dwerghamsters, Chinese dwerghamsters en nog meer – hamsters zijn er in verschillende groottes en kleuren. Hun schattige uiterlijk en compacte grootte zorgen ervoor dat ze vooral populaire huisdieren zijn bij gezinnen met kinderen. Echter, hamsters zijn lang niet zo knuffelbaar als ze eruit zien. De kleine knaagdieren zijn heel gevoelig en hebben veeleisende behoeftes waar rekening mee gehouden moet worden.

5 min

Verschillen tussen hazen en konijnen

Op het eerste gezicht lijken hazen en konijnen behoorlijk op elkaar: lange oren, ronde kraalogen en een zachte vacht. Ondanks de vele overeenkomsten zijn het wel echt twee verschillende soorten. Dit artikel gaat over de belangrijkste verschillen tussen hazen en konijnen.

3 min

Prairiehonden

Prairiehonden horen eigenlijk nog steeds bij de onbekendere huisdieren. Maar sinds kort stijgt hun populariteit steeds meer, en deze robuuste knaagdiertjes trekken de Nederlandse huishoudens in. Het geslacht van de prairiehonden omvat vijf soorten, waarbij de zwartstaartprairiehond in het wild en als huisdier het meest voorkomt. Vandaar gaat alle onderstaande informatie uitsluitend over hem.