Tankonijnen zijn behoorlijk energieke dieren en met hun vrolijke karakter toveren ze altijd een glimlach op het gezicht van hun baasje. Maar wat houdt het woord 'tan' nou eigenlijk in en waar moet je op letten bij het houden van een tankonijn? In dit artikel lees je alle belangrijke informatie.
Uiterlijk: zo herken je een tankonijn
Het tankonijn (Engels: tan rabbit) ziet er bijzonder uit en is daarom erg populair bij konijnenliefhebbers! Om een tankonijn ook te kunnen onderscheiden van andere konijnenrassen, hebben we de belangrijkste kenmerken van de meest populaire kleurvariant, het zwarte tankonijn (standaard), hieronder opgesomd.
De ogen en klauwen zijn donkerbruin. Het vachtpatroon van het zwarte tankonijn is het meest typerende kenmerk, waardoor de bruine kleur ook de naam van de konijnensoort heeft bepaald. Over het algemeen heeft de bruine kleur de tint van taan (boomschors of bladeren die worden gebruikt voor het looien van leer) en verschijnt deze als een licht roodbruin of goudbruin.
De gebruinde delen van het lichaam
De volgende vijf delen van het lichaam zijn bruin: de ogen, oren en kaakranden, evenals de randen en basis van de oren.
Op de romp zijn volgende delen bruin: de nek, borst, buik, onderkant van de pootjes, binnenkant van de poten ende tenenOok de bruine streep langs de zijkant van het lichaam is kenmerkend.
De rest van de vacht is zwart. Maar heel af en toe komen de bruine haren over de donkere bovenvachtkleur te liggen. Strijk over de glanzende vacht en de vacht ligt weer goed. Kenners noemen deze eigenschap 'rollback fur' of 'flyback fur'.
Speciale kleuren van het tankonijn
Naast het kweken van zwarte tankonijnen bestaan er nog drie kleuren, die minder vaak voorkomen:
- Blauwe soort: in plaats van de zwarte basiskleur hebben blauwe tankonijnen een zeer lichtblauwe basiskleur. Net als het grijze tankonijn hebben ze blauwgrijze ogen.
- Grijs tankonijn: deze variant heeft een blauwe bovenvacht metbruinachtige accenten in het buikgebied. In tegenstelling tot het zwarte tankonijn, hebben grijze konijnen blauwgrijze ogen.
- Havana tankonijn: het Havana tankonijn, ook wel het bruine konijn genoemd, schittert met een warmbruine vacht, terwijl de kleur van de ondervacht blauwachtig is. Net als het zwarte tankonijn heeft deze soort bruine ogen.
Hoe zwaar wordt een tankonijn?
Tankonijnen wegen tussen de twee en drie kilogram. Ze behoren dus tot de kleinere versies van langorige konijnen. Om een konijn in topvorm te houden, mag het niet meer wegen dan 2,7 à 2,9 kg.
Lichaamsvorm
Over het algemeen waarderen fokkers een gedrongen en cilindrische lichaamsbouw. De neus is spits en de kop lang.
Waar kan ik tankonijnen kopen?
Deze mooie konijnen kan je meestal vinden in de betere dierenwinkels, bij speciale fokkers particuliere verkopers.
Hoeveel kost een tankonijn?
De prijs van een konijn schommelt meestal tussen € 20,- en € 50,-, waarbij het bedrag afhankelijk is van de herkomst en de leeftijd. Een dier waar veel vraag naar is kan daarom soms meer kosten dan de gemiddelde prijs.
Naast de kosten voor de konijnen zelf, moet je rekening houden met verdere aanschafkosten voor een kooi etc., evenals dierenartskosten voor de keuring bij aankoop en vaccinaties. Daarbij komen nog lopende kosten voor voer en behandelingen.
Kortom: zijn tankonijnen geschikt voor mij?
Als je een huisdier wilt dat je gemakkelijk kunt verzorgen, zijn de meeste knaagdieren een goede keuze. Het tankonijn is ook geschikt voor beginners en gezinnen met kinderen omdat het een levendig en lief dier is. Voordat je een tankonijn in huis haalt moet je wel goed nagaan of je deze konijntjes met lange oren ook echt de ruimte en aandacht kunt geven die ze verdienen.