Ragdoll
Een kat die lijkt op een lappenpop? Niet bepaald! De Ragdoll is een echt ras voor liefhebbers van Siamese Katten en andere Point-katten. De zachtaardige reuzen hebben een prachtige vacht, unieke kleuren en lichtblauwe ogen.
Op het eerste gezicht lijkt de Europese Korthaar misschien op een gewone huiskat. Maar er is een belangrijk verschil: in tegenstelling tot huiskatten heeft de Europese Korthaar een officiële stamboom. Hoe dit oorspronkelijk wilde kattenras zich ontwikkelde tot officieel ras, lees je in dit artikel.
© Erika Wehde / stock.adobe.com
De Europese Korthaar is een van de populairste kattenrassen.
De Europese Korthaar is een middelgrote tot grote kat met een gespierde bouw en brede borst. Ze heeft krachtige poten van gemiddelde lengte met ronde voetjes. Het ideale gewicht ligt bij poezen tussen de vier tot zes kilo en bij katers tussen de vijf en zeven kilo.
Het hoofd lijkt vrij groot in verhouding tot het lichaam en het gezicht ziet er rond uit. Het voorhoofd en de schedel lopen zacht afgerond in elkaar over, en de wangen zijn mooi vol. Sommige katten hebben kleine pluimpjes op de oren.
Qua bouw lijkt de Europese Korthaar nog altijd sterk op de gewone huiskat – het verschil zit ‘m vooral in het feit dat de Europese Korthaar een stamboom heeft.
Bij de Europese Korthaar zijn in principe geen vachtkleuren toegestaan die zijn ontstaan door kruisingen. Daaronder vallen bijvoorbeeld colourpoint of chocolate. Alle kleuren die van nature bij katten voorkomen, zijn daarentegen wél toegestaan. Een Europese Korthaar met effen vacht is bijvoorbeeld zwart, wit, blauw, rood of crème van kleur.
De ogen van een witte Europese Korthaar kunnen blauw, amberkleurig of groen zijn. De pootkussens en de neusspiegel zijn roze. Bij Europeze Korthaarkattten gekleurde een vacht zijn de neus, poten en ogen meestal afgestemd op de vachtkleur. Sommige katten hebben zelfs twee verschillende oogkleuren.
Bij tweekleurige katten zijn de kleurvlakken duidelijk gescheiden. Maximaal de helft van de vacht mag wit zijn. Schildpadkatten hebben een bont patroon van zwart gecombineerd met verschillende tinten rood. De Europese Korthaar komt bovendien vaak voor met een tabby- of smoke-patroon.
Gewone Europese Huiskatten staan erom bekend een erg lief karakter te hebben. Ook Europese Kortharen zijn intelligent, speels en zachtaardig, maar ze zijn alles behalve typische bankhangers. De Europese Korthaar heeft een sterk jachtinstinct en is altijd op zoek naar nieuwe avonturen.
Toch is ze mensgericht en meestal ook heel geduldig en vriendelijk naar kinderen toe. Met haar onafhankelijke maar aanhankelijke aard past de Europese Korthaar uitstekend in een gezin.
De Europese Korthaar zoekt graag de nabijheid van haar mensen en geniet van knuffelen, maar ze is ook altijd in voor een spelletje of een rondje ravotten.
Ook als binnenkat voelt de Europese Korthaar zich prima, mits ze genoeg uitdaging en afwisseling krijgt. Ze is het gelukkigst als ze ook naar buiten kan om haar energie kwijt te raken.
De Europese Korthaar is gemakkelijk in de verzorging. Een wekelijkse borstelbeurt met een kam of borstel is meestal voldoende om haar korte vacht mooi en gezond te houden. Tijdens de rui is het verstandig om iets vaker te borstelen, om losse haren te verwijderen.
Het is mogelijk om deze actieve katten binnenshuis te houden, maar over het algemeen voelen ze zich als buitenkat een stuk prettiger. Zo kan een avontuurlijke kat haar jachtinstinct uitleven – en het komt regelmatig voor dat ze met een ‘cadeautje’ in de vorm van een muis thuiskomt.
Een goed compromis is het aanleggen van een katveilige tuin of het afschermen van een balkon, zodat je kat toch een beetje vrijheid ervaart.
De Europese Korthaar heeft genoeg actie nodig. Klassiek kattenspeelgoed en intelligentiespelletjes die het jachtinstinct van de Europese Korthaar aanspreken, zijn ideaal om haar bezig te houden.
Zorg voor voldoende plekken om te klimmen en te krabben, zoals stevige krabpalen. Na een actieve speelsessie vindt deze energieke kat het fijn om zich terug te trekken op een rustige, veilige plek. Je kunt je kat zo’n rustige plek bieden met speelhuisjes of tunnels.
De Europese Korthaar is zelfstandig, maar wel erg gesteld op mensen. Vooral wie overdag werkt, doet er goed aan om een tweede kat te overwegen om verveling te voorkomen. De Europese Korthaar kan meestal goed overweg met andere huisdieren.
De Europese Korthaar stelt geen bijzondere eisen aan haar voeding. Toch zijn er verschillende factoren die invloed hebben op wat een kat precies nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan haar gezondheid, leeftijd, activiteitsniveau en de leefomstandigheden.
Als je een kat bijvoorbeeld binnenshuis houdt, is het extra belangrijk om te zorgen dat de kat niet te zwaar wordt. Kattensnacks kunnen met mate worden gegeven. De voeding moet altijd afgestemd zijn op de persoonlijke behoeften van jouw kat.
Katten zijn echte vleeseters. In de natuur jagen ze op muizen, kleine vogels en andere prooidieren. Ze hebben voeding nodig met veel eiwit, een gemiddeld vetgehalte en zo min mogelijk koolhydraten. Of je nu kiest voor droogvoer of natvoer, let er altijd op dat het van hoge kwaliteit is.
Een blik op het etiket geeft vaak al veel duidelijkheid. Het ingrediënt dat bovenaan de lijst staat, is in de grootste hoeveelheid aanwezig. Daarom is het belangrijk dat vlees altijd op de eerste plek staat. Op etiketten zie je ook vaak de term ‘dierlijke bijproducten’ terugkomen. Daaronder vallen bijvoorbeeld organen, die voor katten moeilijker te verteren kunnen zijn.
Het liefst kies je voeding met een open en duidelijke ingrediëntenlijst van de fabrikant. Zo zie je precies welke bestanddelen erachter schuilgaan en in welke hoeveelheid ze aanwezig zijn. Granen mogen er alleen in kleine hoeveelheden in zitten en horen dan ook pas onderaan de lijst te staan.
Een andere voedingsmethode is biologische soortgerichte rauwe voeding (BARF). Hierbij krijgt de kat vooral rauw vlees. Om een evenwichtige voeding te garanderen, horen daar ook organen en voedingssupplementen bij.
Het is belangrijk dat je precies weet wat je kat nodig heeft, anders kunnen er gevaarlijke tekorten ontstaan. Heb je twijfels over wat jouw kat nodig heeft? Vraag dan advies aan je dierenarts.
De Europese Korthaar staat bekend als een sterk ras dat zelden ziek wordt. Typische erfelijke aandoeningen van dit ras zijn tot nu toe niet bekend.
Regelmatige check-ups bij de dierenarts zijn wel belangrijk, om je kat gezond te houden en voor advies over vaccinaties. Voor buitenkatten is het bovendien verstandig om haar regelmatig te controleren op parasieten.
Met goede verzorging en een evenwichtige voeding kan een Europese Korthaar wel 15 tot 20 jaar oud worden.
De Europese Korthaar is ook bekend onder de naam Europese, Keltische Korthaar of kortweg EKH. Ze stamt waarschijnlijk af van de Falbkatze, een wilde kattensoort uit Noord-Afrika. Dat vermoeden is gebaseerd op uiterlijke overeenkomsten die lijken op die van haar wilde verwanten.
De katten kwamen via schepen naar Europa, waar ze al snel overal te vinden waren. Ze werden op boerderijen gebruikt als betrouwbare muizen- en rattenvangers. De Europese Korthaar was vooral populair in Scandinavië, waar de meeste Fokkers vandaag de dag nog steeds gevestigd zijn.
Al in 1926 werd het kattenras in Finland benoemd, in 1947 voor het eerst in Zweden. De eerste geregistreerde Europese teef heette “Ujan” en was geregistreerd bij de Zweedse fokkerijorganisatie “SVERAK”.
Tot de introductie van de rasstandaard werd de EKH-kat nog steeds geclassificeerd als een Britse Korthaar. De BKH is echter compacter, ronder en groter dan de EKH. Om de twee rassen van elkaar te onderscheiden, werd de Europese Korthaar in 1981 door de Fédération Internationale Féline (FIFe) erkend als een onafhankelijk ras. De EKH is ook geregistreerd bij de World Cat Federation (WCF) onder de naam “Keltisch Korthaar”.
Zelfs vandaag de dag wordt de Europese Korthaar gelijkgesteld aan de huiskat. Dit is echter onjuist.
De EKH-kat is een zelfstandig kattenras, met een eigen rasstandaard en stamboom. De gewone huiskat daarentegen is geen ras, maar een verzamelnaam voor katten met allerlei achtergronden.
Een raszuiver EKH kitten kost ongeveer 400 euro bij een gerenommeerde fokker. Een kitten groeit bij de fokker op samen met broertjes en zusjes. Daar leert het kleintje alles wat het later nodig heeft in het leven. Als de kat naar haar nieuwe thuis verhuist, is ze in de regel ingeënt, gechipt en ontwormd.
Zie je een ‘raskat’ voor een spotprijsje? Dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Als raskatten ver onder de marktwaarde worden aangeboden, betekent dat meestal niets goeds voor het dierenwelzijn. Kittens worden vaak veel te vroeg van hun moeder gescheiden, zijn ziek of hebben gedragsproblemen.
Als je een huiskat met stamboom wilt, is de EKH een goede keuze. De natuurliefhebbende kat is geschikt voor gezinnen die op zoek zijn naar een kat die zowel knuffelig als vrijheidslievend is. Als een stamboom daarentegen niet belangrijk voor je is, vind je in het dierenasiel veel huiskatten die graag een liefdevol thuis zullen vinden – of je kunt een boerderijkitten uit de buurt in huis nemen.
Bijzonderheden: | De Europese Korthaar is een populaire familiekat die indruk maakt met zijn zachtaardige en vredelievende karakter. |
Karakter: | evenwichtig, intelligent, tam en speels |
Afmetingen: | 80-100 cm (kater en poes), 30-35 cm schouderhoogte (kater en poes) |
Gewicht: | tot 7 kg (kater), tot 6 kg (poes) |
Kleur ogen: | variabel, verschillende kleuren ogen mogelijk |
Kleur: | bijna alle kleuren zijn mogelijk. Crème, rood, zwart, wit of blauw in combinatie met wit of eenkleurig Mogelijke patronen: gestroomd, getijgerd, gevlekt (tabby), schildpad, silver tabby of smoke. |
Vacht: | Kort, dicht en glanzend. |
Vachtverzorging: | een borstelbeurt per week is voldoende. Bij buitenkatten is wat vaker borstelen tijdens de rui aan te raden. |
Levensverwachting: | 15-20 Jaar |
Typische ziekten: | robuust, maar gevoelig voor hypertrofische cardiomyopathie (HCM) of nierziektes |
Prijs: | ca. € 400 |
Herkomst: | Europa |
Een kat die lijkt op een lappenpop? Niet bepaald! De Ragdoll is een echt ras voor liefhebbers van Siamese Katten en andere Point-katten. De zachtaardige reuzen hebben een prachtige vacht, unieke kleuren en lichtblauwe ogen.
Op het eerste gezicht toont de Blauwe Rus gelijkenissen met de Kartuizer of de blauw-grijze Britse Korthaar. Wie goed kijkt ziet echter dat deze rassen onder geen beding te verwarren zijn!
Ben je op zoek naar een kat, die uw familie met zijn rustige en evenwichtige karakter perfect aanvult en die geschikt is voor het leven in huis? Dan is de kans aanwezig dat je het ras ‘Brits Korthaar’ aanbevolen krijgt. De pluche vacht en de grote ogen van de Brits Korthaar kan bijna geen kattenvriend weerstaan. Daarnaast is ook het karakter van de Brits Korthaar makkelijk lief te hebben. Maar wat moet je nog meer weten? Ons rasrapport stelt je gedetailleerd voor aan de Brits Korthaar en biedt je tips voor de aankoop, de voeding en de verzorging.