Honden aanschaffen

Het maakt niet uit of je een hond van de fokker wilt kopen of uit het asiel wilt halen - een goede voorbereiding is belangrijk zodat hij zich bij je thuis voelt. Lees meer

Honden aanschaffen

De keuze van puppies

Wanneer we kijken naar de werpkist gaat het hart van een hondenliefhebber sneller kloppen. De kleine viervoeters zijn zo schattig dat je ze het liefst allemaal mee naar huis wilt nemen. Maar het zal tijdelijk zijn. Een puppy moet uit de groep worden gekozen. De zwarte, de zwart-witte of misschien wel degene met de grappige markeringen op de borst? Radeloosheid te over. Welke moet het worden?

Hondennamen en hun betekenis

Honden zijn meer en meer trouwe metgezellen van de mens en familieleden geworden. Deze sterke band wordt bevestigd door de intensieve inspanningen van de hondebezitter om een passende naam voor zijn hond te vinden. Het zoeken van een passende naam voor de hond vergt geduld van het baasje. Het kan zijn dat de een de voorkeur geeft aan een klassieke naam en de ander een totaal andere naam wil voor zijn viervoeter.

Het samenleven van honden en katten

Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.

Hondenhalsband versus hondentuig

Een halsband of een hondentuig – wat is geschikter? Een kwestie die de hondenwereld verdeeld. Het gaat om meer dan alleen een kwestie van geloof. Want of jij en je hond gelukkiger zijn met een hondentuig of een halsband hangt af van veel verschillende factoren. In dit artikel lees je meer over de voor- en nadelen!

Top 5 hondenaccessoires voor de zomer

Zomer: voor veel mensen de fijnste tijd van het jaar. In dit artikel presenteren wij hondenaccessoires voor de zomer die het leven van jouw viervoeter en vooral zijn zomer nog mooier maken dan al het geval is. Wat zijn de honden-must-haves voor deze zomer?

De juiste hondenvoerbak kiezen

Een passende voerbak hoort absoluut bij de basisuitrusting voor elke hond. Idealiter heeft elke hond twee bakken, die zijn afgestemd op zijn grootte, zijn ras en ook op zijn eetgewoonten. Het is daarbij van belang hoe vaak jouw hond wordt gevoerd, of hij droogvoer of natvoer krijgt en of hij afhankelijk van de voersoort veel of weinig drinkt. Let er alstublieft ook op dat jouw lieveling beter uit een grotere bak dan uit een kleinere bak eet.

De juiste hondenlijn kiezen

De dagelijkse wandeling is voor elke hond van groot belang, vooral als er geen eigen tuin is. In de stad moeten veel hondenrassen wettelijk aan de lijn. Dit moet voor de zekerheid ook zonder wettelijke verplichtingen, omdat de stadsdrukte en het stadsverkeer veel dieren onzeker maakt en ze in gevaar zou kunnen brengen. Daarom is het aan te raden de hond aan de lijn te houden.

Wat is het nut van hondenkleding?

In de winter ziet men vaak kleine en grote honden, die hun eigen kleding dragen. Hondenjassen en hondentruien zijn steeds geliefer en verfraaien niet alleen kleine viervoeters, maar inmiddels ook de grote dieren. Het is dus geen wonder dat het aanbod aan hondenkleren groeit!

Een hond adopteren: een fokker of het asiel?

Je houdt van honden – en je wilt graag een dierlijke metgezel? Prima! Je hebt je al uitvoerig verdiept in de vereisten van het houden van een hond in tijd en geld en je bent er nog steeds van overtuigd dat jij met jouw viervoeter een droomteam kunnen worden? Nog beter!
Meest gelezen artikelen
Hond Hondenverzorging en gezondheid

Loopsheid van het teefje

Ondanks het feit dat loopsheid van het teefje een heel normaal natuurlijk verschijnsel is, maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje, ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en vrezen ze voor een ongewenste zwangerschap. Hier ervaar je wat je over de loopsheid van jouw hond zou moeten weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan.
Hond Honden opvoeden

Blaffende honden kalmeren

„Blaffende honden bijten niet!“ Het spreekwoord klinkt troostend, maar honden die alsmaar blaffen werken niet alleen op de zenuwen, maar storen ook de buren. Maar waarom blaffen honden eigenlijk? En kan men dit ook afleren?
Vis Vissoorten

Borstelneus (Antennemeerval)

Borstelneuzen – of antennemeervallen – zijn degelijke en vreedzame vissen, die erg goed met andere vissoorten uit het Amazonegebied kunnen opschieten. Natuurlijk moet er toch met het één en ander rekeningen worden gehouden, zodat de dieren ook lekker in hun schubben zitten.
Nieuwe artikelen
Hond Hondenvoeding

Voeding voor de Duitse herder

Wie aan duitse hondenrassen denkt, denkt waarschijnlijk meteen aan de Duitse herder. Dit komt zeker niet alleen door zijn grootte en zijn opvallende aanwezigheid, maar ook omdat wij hem steeds in het dagelijks leven blijven tegenkomen als dienst- en hulphond. Aan het einde van de 19e eeuw werd de Duitse Herdershondenvereniging opgericht die sindsdien de fokrichtlijnen voor het hondenras heeft vastgesteld. De Duitse herders werden in die tijd gefokt door herdershonden uit midden en zuid Duitsland te kruisen: het doel was het creëren van een hoog presterende werkhond. Met een schofthoogte van 55 tot 65 centimeter (teefjes tot 60 centimeter) wegen de sportieve herdershonden ongeveer 22 tot 40 kilo (teefjes tot 32 kilo). Hun lichaamsbouw is gespierd maar ook slank en uitgerekt. Met een gemiddelde van 13 jaar bereiken ze een mooie leeftijd voor grote honden. De robuuste en korte zwarte vacht met gele tot roodachtig bruine plekken en dichte ondervacht hebben maar weinig verzorging nodig. De behendige Duitse herders houden van sporten zoals hardlopen, fietsen of behendigheid, evenals lange wandelingen in alle weersomstandigheden. Als herdershonden hebben Duitse herders een uitgesproken familiegevoel en een beschermend instinct, waardoor ze in principe dol zijn op kinderen. De dieren hebben stalen zenuwen, zijn zelfverzekerd, moedig, in gevaarlijke situaties onbevreesd en klaar om te vechten. De aangeboren gehoorzaamheid en de wil om zijn verzorger te plezieren maakt de Duitse herder de ideale kandidaat voor hondensporten, evenals een uitermate competente reddings-, speur- of politiehond. Ook als blindengeleidenhond of metgezel voor mensen met een handicap is dit hondenras uitermate geschikt. Bij het leren hebben de dieren absoluut geen harde toon nodig, ze willen graag leren door positieve affirmatie en slim geplaatste beloningen met een direct gevolg. Zo getraind zijn het veilige en loyale familieleden of partners voor bij je hobby’s en op het werk. Helaas komen gewrichtsaandoeningen relatief veel voor bij herdershonden en dan vooral in de heupen en ellebogen. Getroffen dieren zijn min of meer beperkt in hun bewegingsvrijheid en lijden veel pijn. Een HD-controle door de fokkerijverening evenals methodes voor genetische evaluatie zijn bedoeld om de verspreiding van heupdysplasie te verminderen.
Kat Kattenvoeding

Rasspecifiek kattenvoer

Het aanbod van kattenvoer is ontzettend groot en het zorgt ervoor dat sommige kattenbaasjes niet zo goed weten welke voeding voor hun dier het beste is. Er is één knelpunt dat opmerkelijk veel twijfel teweeg brengt: hebben katten daadwerkelijk een behoefte aan rasspecifiek voer? Lees in dit artikel waarom jouw kat een voordeel kan hebben aan rasspecifieke voeding.
Kat Kattenverzorging en gezondheid

Het gehoor van de kat

Het gehoor van de kat is uiterst gevoelig en plaatst het gehoor van de mens veruit in de schaduw. Dit is wat katten gebruiken om te jagen. Omdat de prooi van de kat communiceert via zeer hoge en stille geluiden, is een gevoelig oor van groot belang voor de viervoetige vrienden. Lees in dit artikel meer over het gehoor van de kat.

Een hond uit het asiel halen

Wie een dier uit het asiel neemt, heeft een grote verantwoordelijkheid. Voor de opname van een dier uit het asiel gelden bepaalde voorwaarden. Ten eerste moeten alle gezinsleden het eens zijn met de gezinsuitbreiding. Als je een tuin hebt, moet deze zodanig zijn ontworpen dat het dier niet kan ontsnappen. Een dier uit het asiel is meestal al onderzocht, gevaccineerd, ontwormd en afhankelijk van de leeftijd gecastreerd. Als je kleinere kinderen hebt, moet je een hond met een evenwichtig karakter kiezen.

Eenkennig zijn is heel normaal

De hond komt bij jou thuis in een vreemde wereld terecht en heeft tijd nodig om eraan te wennen. Die tijd moet je hem geven. Als er al een dier bij je thuis woont, kan dit voor problemen zorgen. Het kan gebeuren dat de dieren niet aan elkaar wennen. Dan moet je misschien weer afstand doen van de nieuwkomer, wat voor iedereen pijnlijk is.

Het houden van honden kost veel tijd

Een hond in huis nemen betekent veel tijd reserveren voor de verzorging, wandelingen en samen spelen. Je moet goed voor de hond zorgen en hem niet urenlang alleen laten. Puppy's hebben extra tijd nodig voor de opvoeding, rashonden moeten in de hondenschool worden getraind.

Een hond houden kost geld

Toekomstige eigenaren moeten zich ervan bewust zijn dat een hond geld kost. Voer, zorg en dierenartsrekeningen moeten betaald worden. De hondenbelasting moet ook worden meegerekend. Een hond heeft ook basisuitrusting nodig zodat hij zich goed voelt. Hij heeft een slaapplaats, hondenriem en halsband, verzorgingsproducten en speelgoed nodig. Een hondendeken voor in de auto en een transportmand zijn ook handig. Dat is bij elkaar opgeteld een behoorlijk bedrag. Voordat je een hond aanschaft, moet je een voor- en nadelenlijst opstellen. Als je erachter komt dat je het financieel niet gaat redden om een hond te houden, zou je niet voor het in huis halen van een dier moeten kiezen.