Hondenvoeding

Een bedelende blik in de ogen van je hond – meteen is het baasje in de verleiding zijn viervoeter een snoepje of zijn lievelingseten te geven. Lees meer

2 min

BARF voor honden – wat is dat?

Biologically Appropriate Raw Food, BARF, een paar jaar geleden was BARF nog een dieetmethode voor exoten – ondertussen heeft het ‘biologisch verantwoorde rauwvoer’ een plaats in de huidige hondenvoeding verdiend.

10 min

De juiste hoeveelheid puppyvoer

Binnenkort een nieuwe puppy in huis? Dat is spannende tijd! Een van de belangrijkste dingen voor een gezonde ontwikkeling van je hond is de juiste voeding. Maar hoeveel puppyvoer mag een puppy eigenlijk eten? Wij geven tips over de juiste hoeveelheid voer voor puppy's en jonge honden.

7 min

De juiste hoeveelheid voer voor honden makkelijk berekenen

Tegenwoordig is het niet meer zo makkelijk het overzicht over de verschillende voer en voermethoden te houden. Wie voor compleetvoer kiest, kan gewoon de aanbevolen hoeveelheid terugvinden op de verpakking. Maar hoe bereken je de hoeveelheid voer als je hond barf eet. En wat te doen als je verschillende soorten voer combineert? Met een beetje hulp kun je de energiebehoefte van je hond gelukkig makkelijk berekenen.

6 min

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?

6 min

Het juiste hondenvoer bij overgewicht

Wie zou deze smekende blik nou kunnen weerstaan? Een paar snacks of etensresten van de tafel zijn toch niet zo erg, of wel? Terwijl veel baasjes weten dat overgewicht slecht is voor hun viervoeters, nemen ze vaak pas veel te laat maatregelen. Misschien omdat ze een paar extra vetrolletjes niet erg vinden of omdat ze het beginstadium van overgewicht simpelweg niet herkennen. In dit artikel lees je alles over: hondenvoer bij overgewicht.

9 min

Het juiste hondenvoer voor een volwassen hond

Wat is het juiste hondenvoer voor een hond? Voor zowel ervaren als nieuwe hondenbezitters geldt: de juiste hondenvoeding speelt een cruciale rol in het leven met een viervoetige vriend. Dat betekent ook dat de gezondheid van de hond nauw verbonden is met het voedsel. Lichamelijk welzijn, vitaliteit en het leven van de trouwe viervoeter kan met de juiste voeding toenemen en beïnvloedt worden. Verkeerd voedsel kan tot ziektes leiden bij honden. Overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, bot- en gewrichtsziekten, nierziekten en zelfs kanker kunnen worden veroorzaakt door slechte voeding. Geen wonder dat het thema zoveel aandacht krijgt, er zijn zelfs bijna net zo veel meningen over de juiste voeding in de literatuur, gidsen en internetforums als dat er hondenrassen zijn.

5 min

Het juiste hondenvoer voor gewrichtsproblemen

Honden houden van beweging, of ze nu met hun baasje lopen of aan hondensport doen. Maar wat als bewegen plotseling pijn veroorzaakt? Gewrichtsproblemen behoren vandaag de dag tot de meest voorkomende aandoeningen bij honden. In dit artikel lees je alles over gewrichtsproblemen bij honden, hoe je gewrichtsproblemen kunt voorkomen en wat je er met behulp van voeding er tegen kan doen.

5 min

Het juiste voer voor de gecastreerde hond

Een castratie zorgt ervoor dat je hond zich niet meer voort kan planten – iets wat alle hondenbezitters wel duidelijk is. Maar wist je dat een castratie vergaande gevolgen voor het hele lichaam van je viervoeter heeft? In dit artikel lees je alles over hondenvoer voor een gecastreerde hond.

5 min

Het juiste voer voor honden met diabetes

De diagnose ‘diabetes mellitus‘ is voor elke hondeneigenaar allereerst een schok. Het goede nieuws is, dat je hond met een aangepaste voedingswijze en de juiste leefwijze en verzorging alsnog een lang, gezond en gelukkig hondenleven kan leiden. In dit artikel lees je alles over: het juiste voer voor honden met diabetes.

7 min

Het juiste voer voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.

4 min

Hondenvoer met een hoog vleesgehalte

De voorvader van onze huiselijke hond is de wolf en dit zie je sterk terug in de voeding van de gemiddelde hond. Het grootste deel van de voeding van de wolf bestaat namelijk uit spiervlees, maar ook botten, organen en plantaardige voeding is iets wat de wolf ook graag eet.

10 min

Hondenvoer zonder graan

Veel vlees, een beetje groente en weinig tot geen graan – dit is de manier waarop vele hondenbezitters de ideale voeding voor hun viervoeter zouden omschrijven. Maar waarom is het eigenlijk zo dat te veel graan in hondenvoeding geldt als minder gezond of zelfs schadelijk? Kunnen honden ook overleven zonder granen?

9 min

Hondenvoer, BARF of traditioneel?

Droog, nat of liever vers en rauw? De meningen over de juiste voedingsmethode voor onze trouwe viervoeters zijn niet zo gevarieerd als de selectie van voer in de winkels. Maar is BARF echt gezonder? Smaakt natvoer beter is droogvoer goedkoper? We bespreken in dit artikel de belangrijkste voor- en nadelen van de verschillende voedingsmethodes.

6 min

Kan ik mijn hond kattenvoer geven?

Als je zowel honden als katten in huis hebt, zul je jezelf afvragen of het voor het ene huisdier schadelijk is om van het voer van het andere huisdier te eten. Het antwoord hierop is duidelijk: katten en honden hebben hun eigen specifieke voeding nodig. Maar als je hond van tijd tot tijd uit de bak van je kat eet of andersom, is dat nog geen reden tot grote bezorgdheid. Houdt er echter rekening mee dat 90% van de ziekten bij honden en katten te wijten is aan ongeschikt voedsel. Kun je een hond dus kattenvoer geven?

5 min

Koudgeperst hondenvoer: de voor- en nadelen

'Koudgeperst' – dat kennen de meesten onder ons van olijfolie. Misschien heb je je wel eens afgevraagd wat er precies schuilgaat achter de naam 'koudgeperst hondenvoer'? We leggen het verschil uit met klassiek hondenvoer en geven tips om het juiste droogvoer voor honden te vinden.

9 min

Levensmiddelen die honden niet mogen eten

Niet alle levensmiddelen die wij mensen zomaar kunnen eten, zijn goed voor onze honden. Soms zijn zelfs de kleinste hoeveelheden giftig, terwijl het soms ook eraan ligt hoe vaak je hond iets binnenkrijgt of de bereiding van de levensmiddelen. Krijg een goed overzicht over de schadelijke en ongevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond. 

5 min

Mogen honden pompoen eten?

In de herfst kun je overal pompoenen vinden, maar mogen honden ook pompoen eten? Natuurlijk! We vertellen je waar je op moet letten en hoe jij en je hond veilig en vooral vitaminerijk van het pompoenseizoen kunnen genieten.

4 min

Overstappen naar een nieuw voer voor je hond

Ook veel mensen kennen het probleem: als je overstapt van fastfood naar vezelrijke voeding, kan dat maagpijn en diarree veroorzaken. Bij onze honden is dat niet anders. Lees hieronder hoe je het beste kunt overstappen op een ander voer voor jouw hond.

7 min

Puppyvoeding

Voeding speelt een centrale rol in het leven. Daarom is het belangrijk onze honden al wanneer ze puppy zijn gezond en vooral evenwichtig te voeden. Zo leg je een goede basis voor goede lichamelijke en mentale ontwikkeling. Voor de juiste puppyvoeding voor je puppy moet je op een aantal dingen letten.

4 min

Rasspecifiek voer voor honden

Het aanbod aan hondenvoer is groot en sommige hondenbezitters hebben geen idee welk product ze zouden moeten aanschaffen. Vooral op het gebied van rassenvoer heerst er veel onzekerheid: heeft een hond wel echt rasspecifiek voer nodig? Lees in dit artikel lees je alles over: rasspecifiek voer voor honden en waarom voer dat speciaal is aangepast aan de behoeften van elk hondenras van nut kan zijn.

6 min

Superfood voor honden

Of het nu over chiazaad of gojibessen gaat: iedereen heeft het over superfood voor mensen. Is het echter alleen een trend of kunnen zelfs huisdieren profiteren van superfood? Wij nemen superfood voor honden onder de loep.

5 min

Vegan hondenvoer

Eet je al een tijdje veganistisch en wil je je hond nu ook veganistisch voeren? Hoewel vegan voer voor honden, katten en co. steeds populairder wordt, is het toch belangrijk om verstandig om te gaan met dit type voer.

4 min

Vegetarisch hondenvoer – een echt alternatief?

Vegetarische voeding is meer dan alleen een trend. Er zijn meer dan genoeg argumenten om vlees links te laten liggen: Vegetarisch eten is gezond, het kost geen dierenlevens en is goed voor het milieu. Maar hoe zit dat bij honden – is vegetarisch hondenvoer ook een optie voor hen?

9 min

Voeding voor de Berner sennenhond

In dit artikel lees je alles over voeding voor de Berner sennenhond. Maar eerst wat algemene informatie over deze hond. Robuust, waakzaam, getalenteerd in het trekken van een wagen en het hoeden van vee, een veelzijdige boerderijhond, dat was aan het begin van de twintigste eeuw het fokdoel voor de Berner sennenhond. Hij komt uit de omgeving van Bern in Zwitserland, waar zijn bijnaam „Dürrbächler“ afkomstig is van een herberg in de buurt van Riggisberd in het kanton Bern. Er wordt vanuit gegaan dat de rassen, Newfoundlander en herdershonden met elkaar zijn gekruist om de Berner sennenhond te creëren.

7 min

Voeding voor de Border Collie

De fascinerende Border Collie is met zijn vriendelijke en slimme karakter een favoriet van elke dierenliefhebber. Zijn nieuwsgierigheid, werkdrift en het makkelijk volgen van een leider maken hem zeer uniek. In huis wordt de Border Collie gezien als liefdevol, rustig en aanhankelijk, maar van oorsprong was de Border Collie een slimme en sluwe schapenherder die zijn intelligentie gebruikte in het dagelijkse schapenhoeden. Dit zie je terug in zijn waakzaamheid en oplettendheid. Als kers op de taart wordt het lijstje kwaliteiten van deze herdershond afgerond door een zeer sportieve lichaamsbouw.

7 min

Voeding voor de Dobermann

Sterk en gespierd met een elegante en trotse houding: De Dobermann wordt niet voor niets als het ideaalbeeld van een hond gezien. In zijn hoogstens dertien levensjaren kan hij – afhankelijk van het geslacht – tussen de 63 en 72 cm groot worden en ongeveer 32 tot 45 kg wegen. Het meestal zwarte of bruine haar van de Dobermann is kort, hard en dicht en heeft geen ondervacht. Op de kop, borst en poten heeft hij roestrode markeringen.

8 min

Voeding voor de Duitse herder

Wie aan duitse hondenrassen denkt, denkt waarschijnlijk meteen aan de Duitse herder. Dit komt zeker niet alleen door zijn grootte en zijn opvallende aanwezigheid, maar ook omdat wij hem steeds in het dagelijks leven blijven tegenkomen als dienst- en hulphond. Aan het einde van de 19e eeuw werd de Duitse Herdershondenvereniging opgericht die sindsdien de fokrichtlijnen voor het hondenras heeft vastgesteld. De Duitse herders werden in die tijd gefokt door herdershonden uit midden en zuid Duitsland te kruisen: het doel was het creëren van een hoog presterende werkhond. Deze goed presterende werkhonden moeten voorzien worden van de juiste voeding, daarom lees in dit artikel alles over: de voeding van een Duitse Herder.

7 min

Voeding voor de Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback – het enige hondenras uit Zuid-Afrika – is sterk aangepast aan zijn oorspronkelijke omgeving. Dat de Ridgeback voor de jacht op leeuwen gefokt werd, kan je op het eerste gezicht al zien. Met een groot postuur, een atletische, gespierde lichaamsbouw en dunne, gladde vacht heeft hij de optimale eigenschappen voor het jagen in een heet klimaat. Zijn voorvaders zijn de toenmalige rassen van de kolonisten uit Groot-Brittannië en Nederland. Daarnaast zijn er vermoedelijk invloeden van de hottentottenhond.

5 min

Voeding voor de Sint-Bernard

Vooral door de vele film- en televisieoptredens horen de Sint-bernardshonden tot de favoriete gezinshonden. Met een schofthoogte van 65 tot 90 cm en een gewicht van 55 tot 80 kilogram tellen ze tot de grootste en zwaarste hondenrassen. Vroeger werden ze vooral als werk- en reddingshonden gebruikt. In dit artikel lees je alles over: voeding voor sint-bernard.

6 min

Voeding voor de Weimaraner

Het oudste Duitse hondenras, de Weimaraner, wordt vanaf ongeveer 1890 puur zuiver gefokt en daarom vertoont hij ook geen kruizingen met anderen hondenrassen. Over het ontstaan van dit ras bestaan veel theorieën. Het meest waarschijnlijk is dat de Weimaraner al aan het begin van de 19de eeuw de groothertog Karel August van Saksen-Weimar-Eisenach als baasje had. Destijds werd het ras vooral voor vorsten en beroepsjagers in Midden-Duitsland gefokt.

5 min

Zelf hondenijs maken: 7 makkelijke recepten

Op hete zomerdagen is er niets zo fijn als een verfrissend ijsje. Dit merk je ook aan de verlangende blik van een hond naar het bevroren lekkers. Met onze recepten kun je heel makkelijk zelf hondenijs maken en je viervoeter daarmee in de zomer trakteren op gezond ijsgenot.

8 min

Zelf hondenkoekjes bakken

We geven het toe, kant-en-klare snacks kopen gaat sneller, maar het is lang niet zo leuk. En er zijn nog meer goede redenen om zelf hondenkoekjes te maken. In dit artikel lees je waarom je zelf hondenkoekjes moet bakken en ook zes lekkere recepten.

5 min

Zelf hondentaart bakken: 3 lekkere recepten

Is je hond jarig? Dan krijgt hij misschien nieuw speelgoed voor zijn verjaardag. Je kunt ook lekkere hondentaart of een hondengebakje maken om het te vieren. Echt moeilijk is het namelijk niet. Hier vind je drie recepten die je viervoeter zeker lekker vindt.

3 min

Zijn eikels giftig voor honden?

In de herfst maak je misschien wel eens decoratie van eikeltjes. Als je hond er graag mee speelt, ziet dat er lief uit. Maar let op: eikeltjes zijn namelijk gevaarlijk voor honden!

Maar niet alles wat honden graag eten is ook echt gezond… noch rauw kippenvlees, noch varkensvlees, noch tafelafval zijn voldoende voor een gezond en actief hondenleven.

Ondanks de lange gemeenschappelijke geschiedenis met de mens, doelgerichte fokfokkerij en veranderde levensomstandigheden, is de fysiologie van onze gedomesticeerde honden nog steeds die van zijn voorouder, de wolf. Wolven en wilde honden zwerven door het bos om te jagen en de prooi te doden. In het algemeen wordt de prooi geheel opgegeten. De belangrijke voedingsstoffen zitten niet alleen in het spiervlees, maar vooral in slachtafval. De botten en maaginhoud van de vaak plantenetende prooi worden ook gegeten. Daar is een goede reden voor: Het voedingsvezelgehalte in de maag verhoogt de spijsvertering van de wilde hond en biedt belangrijke sporenelementen en vitamines. In tegenstelling tot de kat is de hond du geen pure carnivoor. Een deel van zijn voer bestaat idealiter ook uit plantaardige componenten.

Dit natuurlijke dieet van de wolf of wilde hond moet worden beschouwd als een standaard voor op de hond afgestemd hondenvoer. Je kunt je hond weliswaar geen heel prooidier voeren, maar ook natvoer en droogvoer voor honden zou in eerste instantie uit vlees moeten bestaan en zijn aangevuld met geselecteerde plantaardige bestanddelen. Deze bieden uw hond proteïnen, vetten en koolhydraten, evenals voedingsstoffen, vitaminen en mineralen voor een gezond hondenleven.

Hoogwaardige hondenvoeding bevat precies deze voedingscomponenten en beschermt je hond tegen tekorten en bijbehorende gezondheidsproblemen. Maar met het voeren van alleen hondenvoer van hoge kwaliteit is het niet voldoende: onze huishonden hebben nog steeds veel beweging nodig. Het vaak stationaire leven als huisdier en een verkeerd, calorierijk dieet kan anders al snel leiden tot zogenaamde 'beschavingsziekten' zoals diabetes, obesitas en allergieën.

Goed dat je een grote selectie van hondenvoer van hoge kwaliteit kunt vinden in onze hondenshop! Of het nu gaat om nat- of droogvoer, compleetvoer, puppyvoer of speciaal voer, Terra Canis, Royal Canin, Hill's of zooplus exclusieve merken zoals Rocco en Lucullus: Hier vindt je het juiste voedsel voor elke hond!