Grote hondenrassen

Qua uiterlijk lijken ze nog het meest op een wolf: grote hondenrassen maken indruk met hun kracht, uithoudingsvermogen en levendigheid. Daarnaast hebben velen een vriendelijk karakter. Lees meer over het houden van grote honden en hun kenmerken - grote rassen hebben veel voordelen! Lees meer

Vind jouw hond

De belangrijkste kenmerken

Mijn ideale hond is

Uiterlijk

Grootte
Extra KleinKleinMiddelGrootExtra groot
Vacht
Haarloos / hypoallergeenKort haarLang haar
Kleur
ZwartRood / LichtbruinBlauw / grijsBruin / grijs CrèmeWitReebruinGoud / geel
Motief
Tweekleurig DriekleurigMerleTuxedoHarlequin / GestippeldGevlekt / Gevlamd / GespikkeldGestreeptSableSaddle / Blanket

FCI rasgroep

10 min

Akita Inu

De trotse en eigenwijze Akita Inu met de grote krachtige gedaante is in zijn land van herkomst Japan een natuurmonument. Oorspronkelijk als jachthond gefokt is de gezelschapshond tegenwoordig maar beperkt verkrijgbaar.
9 min

Alaska Malamute

De meeste hondenliefhebbers herkennen het op het eerste gezicht: de Alaska Malamute die door zijn fans ook wel „Mal“ of „Mally“ genoemd wordt behoort tot de sledehondenrassen van het ijzige noorden. Net als de Siberische husky heeft ook dit ras intussen veel aanhangers in de gematigde klimaten. Maar deze viervoeter stelt hoge eisen aan zijn baasje.
4 min

Australische Kelpie

Atletisch, intelligent en gevoelig – met de beschrijving van zijn karaktereigenschappen zou de Australische Kelpie bij een dating-service zeker de beste kans op succes hebben. Maar zijn passie geeft de Australische Kelpie vooral in zijn werk met schapen.
10 min

Beauceron

De robuuste Beauceron met zijn korte, dichte vacht heeft dankzij zijn zelfverzekerde en dominante gedrag een ervaren baasje nodig dat hem met liefdevol en consequent opvoedt.
10 min

Belgische herder (Mechelse herder)

De elegante en veeleisende Belgische herder komt voor in vier verschillende varianten die qua uiterlijk erg verschillend zijn. Ze hebben ook dingen met elkaar gemeen zoals hun enorme bewegings- en bezigheidsdrang. Dit vereist veel tijd en ervaring van de eigenaar.
10 min

Berner sennenhond

Berner sennenhond, de voormalige boerenhond uit het Berner Oberland staat bekend onder vele namen en is tegenwoordig wereldwijd een geliefde gezinshond. De honden zijn erg liefdevol tegenover hun baasje, dat is hartverwarmend – hoewel ze buiten in de natuur van sneeuw en kou houden.
10 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.
5 min

Dobermann

Pittige waakhond of een iets te groot schoothondje? Bij de Dobermann scheiden die geesten zich. Niet in de laatste plaats past het gevaarlijke beeld niet bij het hondenras vanwege zijn vele optredens op het witte doek. Maar sinds de succesvolle Amerikaanse serie ‘Magnum’ geniet de Dobermann ook cultstatus.
7 min

Dogo Canario

Agressieve vechthond of speelse familiehond? Bij de Dogo Canario delen de geesten zich. Wat zeker is, is dat er geen één hond geboren wordt als vechthond – hij wordt zo door de mensen gemaakt. Het is dus de verantwoordelijkheid van de fokkers en houders van de Dogo Canario om de vele positieve karaktereigenschappen naar voren te brengen en te bevorderen.
10 min

Duitse herder

De Duitse herder is de meest voorkomende gebruikshond ter wereld, terwijl de leergierige aanhankelijke hond ook geschikt is als veelzijdige hond voor een gezin.
8 min

Hovawart

Het Duitse ras de Hovawart was oorspronkelijk een waakhond. De naam komt voort uit het (Middelhoog) Duitse woord Hovewart en betekent “bewaker van het hof”. Ook tegenwoordig is de hond nog erg waaks. Toch wordt hij ook als gezinshond gehouden.
10 min

Labrador Retriever

Gehoorzaam, mensvriendelijk en belastbaar: de middelgrote labrador retriever is erg populair als gezinshond, maar wil als oorspronkelijke werkhond ook graag lichamelijk en mentaal worden uitgedaagd.
10 min

Rhodesian Ridgeback

Deze mooie hond uit Zuid-Afrika vindt in Europa steeds meer aanhangers. Geen wonder want de robuuste hond die graag mee op jacht gaat is fascinerend door zijn trotse, moedige karakter in combinatie met zijn vriendelijke zachtaardigheid tegenover zijn baasje. Om de honden op de juiste manier te houden, heb je naast veel plaats echter ook veel ervaring met honden nodig.
9 min

Rottweiler

Harde buitenkant, zachte kern: de Rottweiler is een sterke, onverschrokken en zelfverzekerde hond die soms zijn tanden toont als waak- en politiehond als waarschuwing. Maar als familiehond toont de voormalig slachthond zich ook van een andere kant: aanhankelijk, trouw en knuffelig!

Niet alleen in termen van lichaamsgrootte hebben grote hondenrassen veel te bieden. Ze hebben ook een groot hart: onder de honden met een schouderhoogte van meer dan 60 centimeter zijn er veel goedaardige, gezinsvriendelijke viervoeters. Dit maakt een berner sennenhond, newfoundlander of labrador retriever ook geschikt voor beginners en gezinnen. Onder de XL-formaat hondenrassen vind je zowel sportieve als rustige dieren. Lees meer over de individuele rassen in de portretten op deze pagina en vindt de juiste metgezel voor jouw huishouden.

Grote hondenrassen lijken soms op hun voorouder, de wolf: de Groenlandse hond uit het Noordpoolgebied vergezelt de Inuit al meer dan duizend jaar over ijs en sneeuw. Moed, kracht en een uitgesproken kuddegedrag onderscheiden dit originele ras. De bekende labrador retriever daarentegen lijkt in het dagelijks leven af en toe een beetje onhandig: de mensvriendelijke hond past zich makkelijk aan en is niet voor niets een erg populair familielid. De smalle, elegante Faraohond is beter geschikt voor hondenexperts. Deze onconventionele jager heeft een consequente maar empathische opvoeding nodig.

Natuurlijk zijn er rasspecifieke kenmerken die per soort verschillen. Toch hebben grote hondenrassen een aantal dingen gemeen. Ze hebben allemaal genoeg ruimte nodig. Niet alleen de mand, bij voorkeur zijn ook de woning en de tuin van wat groter formaat. De meeste grote honden zijn minder geschikt om te houden als binnenhond. Een huis op het platteland, een woning met een grote tuin erachter of het bos om de hoek; het is de droom van levendige husky's, enthousiaste herders en pijlsnelle windhonden. Belangrijk om te weten is dat grotere honden vaker skelet- en heupproblemen hebben. Regelmatig traplopen is daarom voor hen niet goed. Ook een consequente opvoeding van de pup is van groot belang, omdat de XL-hond de eigenaar vaak in kracht overtreft als hij eenmaal volgroeid is. Bij het samenleven passen grote honden zich vaak goed aan, maar kleine kinderen kunnen per ongeluk onder de voet gelopen worden door de vriendelijke reuzen. Past een groot hondenras bij jouw woning en leven? Dan vind je een trouwe en gezellige vriend voor het hele gezin in cane corsos, herdershonden en co.

Grote rassen groeien snel tot hun uiteindelijke grootte. Dit natuurlijke proces leidt echter tot een zekere gevoeligheid van botten, pezen en spieren. Daarom hebben ze speciaal samengesteld puppyvoer nodig voor een goede start. En later is rasspecifiek voer de beste keuze. De ingrediënten hiervan zijn precies afgestemd op de behoeften van jouw hond. In de zooplus webshop vind je hondenvoeding voor ieder ras en elke grootte. Hier bestel je dan ook eenvoudig het juiste hondenvoer voor grote rassen zoals labradors, golden retrievers, Deense dogs en rottweilers.