Kleine hondenrassen

Kleine hondenrassen zien er vaak schattig uit en roepen daardoor minder weerstand op bij angstige mensen. Maar buiten dat hebben de mini's nog veel meer pluspunten. Op deze pagina leer je meer over kleine hondenrassen, hun voordelen en de mooie vertegenwoordigers van deze schattige groep. Lees meer

Vind jouw hond

De belangrijkste kenmerken

Mijn ideale hond is

Uiterlijk

Grootte
Extra KleinKleinMiddelGrootExtra groot
Vacht
Haarloos / hypoallergeenKort haarLang haar
Kleur
ZwartRood / LichtbruinBlauw / grijsBruin / grijs CrèmeWitReebruinGoud / geel
Motief
Tweekleurig DriekleurigMerleTuxedoHarlequin / GestippeldGevlekt / Gevlamd / GespikkeldGestreeptSableSaddle / Blanket

FCI rasgroep

10 min

Affenpinscher

De Affenpinscher is een van de oudste hondenrassen in Nederland. Hij mag dan klein van formaat zijn, men moet hem niet onderschatten.
11 min

Bichon frisé

De Frans-Belgische Bichon frisé is een ongecompliceerde charmeur die veel hondenvrienden binnen no time betovert met zijn vriendelijke wezen. Kom hier meer te weten over dit geliefde ras.
9 min

Border Terriër

De Border Terriër, die qua uiterlijk eerder onopvallend is, is een optimale hond voor iedereen die een robuuste en ondernemende metgezel waardeert.
11 min

Boston Terriër

In zijn land van herkomst, de VS, is de Boston Terriër erg geliefd, terwijl hij in Europa langzaam bekend wordt. Maar zijn fans weten precies wat ze aan de buitengewone viervoeter hebben: de Boston Terriër is een ongecompliceerde gezelschapshond die met zijn opgewekte karakter en speciale mimiek overal voor goede zin zorgt.
9 min

Cavalier King Charles Spaniël

Een erg opvallend kenmerk onderscheidt de Cavalier King Charles Spaniël van de King Charles-Spaniël: zijn neuslengte. Beide rassen zijn vernoemd naar de koningen Charles I en Charles II, die grote liefhebbers van Spaniël-honden waren. Tot op de dag van vandaag heeft de Cavalier King Charles Spaniël niks van zijn oorspronkelijke charme verloren.
10 min

Dwergpinscher

Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.
10 min

Dwergpoedel

Ongeveer 6 kilo gebalde poedelkracht – de kleine dwergpoedel combineert alle voordelen van het nobele ras en is erg populair. Geen wonder: de slimme hond is niet alleen slim, maar ook een echte allrounder die graag overal mee naartoe gaat.
10 min

Franse Bulldog

De vrolijke Franse Bulldog, door fans vaak ook “bully” genoemd, is  een sympathieke kleine hond die met zijn charme en grote knuffelbehoefte elke hondenvriend om zijn poot wikkelt.
10 min

Jack Russell Terriër

Klein, slim en levendig – het jonge ras heeft een groot aantal stadse fans voor zich kunnen winnen. Onder „Jack Russell Terriër“ verstaat men een sinds het jaar 2000 door het FCI erkende, zelfstandige ras met Britse wortels. De Jack Russell Terriër onderscheidt zich van zijn nauwe verwanten, de Parson Russell-terriër door zijn korte poten.
11 min

Middenslag poedel

Met een gewicht van 10 kg en een maximale schofthoogte heeft de middenslag poedel voor veel hondenliefhebbers precies de juiste grootte om als trouwe metgezel overal mee naartoe te gaan.
9 min

Mopshond

„Multum in parvo“ – de bekende Latijnse uitdrukking beschrijft de mopshond doeltreffend. Want in zijn kleine lichaam zit „veel hond“. Met zijn onvergelijkbare charme en humor in combinatie met intelligente en diepte zorgt de mopshond voor amusement in het alledaagse leven van zijn baasje.
10 min

Pomsky

De Pomsky is een (bijna) onweerstaanbare mix van twee rassen: het is een combinatie van een Pomeriaan en de Siberische Husky. Het doel van dit hybride hondenras is de schoonheid van de Husky´s met het aanhankelijke karakter en het kleine formaat van de Pomeriaan te perfectioneren. Maar zoals bij alle ´Designer Dogs´ zit ook de Pomsky vol verrassingen.
10 min

Shih Tzu

Ondanks zijn kleine grootte is de shih tzu een buitengewone hond die veel aandacht trekt. Achter de lange manen van de voormalige tempelwachter gaat een speelse viervoeter schuil die weet wat hij wil en voor veel hondenvrienden een trouwe metgezel is.
10 min

Teckel

De spreekwoordelijke trouwe blik van de teckel heeft het hart van menigeen dierenliefhebber harder doen slaan. Hier kom je alles te weten over de kleine teckel, ook wel dashond genoemd.
12 min

Yorkshire Terriër

De kleine Yorkshire Terriër met zijn lange, fijne vacht en leuke uiterlijk is een sluw beestje. Als voormalige rattenvanger uit het Noord-Engelse graafschap Yorkshire is erg zelfbewust en wil ook als huis- of begeleidingshond serieus genomen worden door zijn baasjes.

Een schouderhoogte van ongeveer 39 centimeter wordt beschouwd als de grens voor kleine hondenrassen. Ze wegen niet meer dan 12 kilo en hun levensverwachting is met 11 tot 14 jaar vrij hoog. Dit laatste is ook afhankelijk van het ras en het individuele dier. Hun lange levensduur is het eerste voordeel van rassen als Jack Russell Terriërs, Franse buldogs en Chihuahua's. Dankzij hun kleine formaat hebben hun baasjes meer ruimte op de bank. Ook de woning hoeft niet al te groot te zijn voor de kleine viervoeter.

Ook onderweg neemt de trouwe vriend weinig ruimte in beslag: hij past net zo makkelijk op de achterbank als in een fietsmand. Of vervoer hem in een praktische draagtas voor honden. In de zooplus shop kun je hondenvoer en alle overige benodigdheden voor honden kopen - hierop bespaar je met een kleine hond ook nog eens veel geld.

Kleine rassen hebben, net als middelgrote rassen, vaak een uitstekende gezondheid. Als het dier toch ziek wordt, is het transport naar de dierenarts in ieder geval gemakkelijk; je neemt je kleine vriend zo mee op de arm. Sommige rassen hebben een grotere kans om bepaalde ziekten te krijgen. Denk aan ademhalings- en oogproblemen bij de mopshond. De Affenpinscher, een van de oudste hondenrassen in Duitsland, kan blij zijn met een opmerkelijk goede gezondheid. Deze honden hebben bijna geen problemen die kenmerkend zijn voor het ras en worden vaak wel 15 jaar oud. Wie van teckels houdt kan het beste kiezen voor de ruwharige teckel. De rugklachten en verlamming die kenmerkend zijn voor deze kleine culthonden zijn bij het ruwe haartype zeldzaam.

Kleine honden en kleine kinderen gaan vaak goed samen - maar voorzichtigheid is altijd geboden. Let met zeer kleine rassen op dat kinderen hen onbedoeld te hardhandig kunnen aanraken. Ook wordt een kleine hond door hen sneller over het hoofd gezien; de voet van een kind kan onbedoeld ernstige verwondingen veroorzaken. Gezinsvriendelijke hondenrassen zijn onder andere de Fox Terrier, dwergpoedel en bichon frisé. Ook zeldzamere minihonden zoals de Tibetaanse spaniël en de Japanse spaniël houden van kinderlijk gezelschap. Win voordat je een hond aanschaft informatie in om te weten welke kleine hondenrassen het meest geschikt zijn voor jouw omstandigheden. Neem een kijkje in onze rasportretten en leer meer over de verschillende hondenrassen. Hier vind je voor iedere familie en elke hondenbezitter de kleine hondensoort die het best bij je passen. Dan heb je aan jouw kleine viervoeter een langdurige, trouwe vriend!